Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (294)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to robíš, že vždy všetko tak perfektne poserieš?“ Na troch technických Oscarov nominovaný OHEŇ som mal odjakživa rád: strhujúca kriminálna zápletka plná prekvapení, atraktívne „chlapčenské“ kulisy (namakaná požiarna stanica, cool červené cisterny, zapálené obrovské domy), realisticky stvárnený vzťah dvoch bratov „ktorí sa nemajú veľmi radi“ (William Baldwin a predovšetkým výborný Kurt Russell, ktorému by som dal za jeho výkon Oscara), vynikajúce herecké obsadenie podporných roličiek (excelentné roličky majú Robert De Niro ako požiarny policajt i Donald Sutherland vo svojej diabolskej variácii na ohňového Hannibala Lectera) a výborná réžia Rona Howarda, ktorá vie, čo chce. Vie to veľmi dobre. ()

Reklama

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ron Howard dokáže zaujať akoukoľvek témou, dokáže zohnať spoločne s producentami luxusné obsadenie a dokáže to predať širokému publiku. Jeho filmy nie sú umelecké diela, ale aj napriek nejakým tým klišé, ako napríklad v tomto filme, nerobia z neho nikdy blbca. Pocta ťažkému remeslu, ktoré patrí medzi najrizikovejšie a najstresujúcejšie povolania, s nejakým tým príťažlivým milostným príbehom a mužnými mužmi v hlavných úlohách. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Na filme už cítiť jeho vek, napriek tomu ide stále o výbornú adrenalínovú jazdu s fajn rozuzlením, kde sa navyše scenár nebál aj trochu pritvrdiť a neponúkol klasický happy end. Genius loci mesta Chicago tu hrá taktiež významnú úlohu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)

Reklama

Reklama