Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde figuruje schizofrenní smrt, multifunkční peřina, ze které se sněžilo, ale dala se použít jako padák nebo člun (kam se hrabe Fantomas se svým lítacím autem), hlavní hrdinka pase pávy, což podle mě není obvyklá zábava ani na Slovensku (opravdu jsem přesvědčená o tom, že statisticky více zastoupeným ptákem na pastvinách jsou tam husy stejně jako u nás) a hraje jim na flétnu. Její nevlastní sestra je retardovaná, a to natolik, že si jí Jakub nechce vzít, ani aby si zachránil život, a to už je tedy co říct. Prostě celé to je divné, ale přesto to je pohádkově kouzelné s výraznými prvky hororu. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo sa zaužívalo Perinbabu púšťať na Vianoce? Však nemá s Vianocami nič spoločné, ale je pravda, že si bez nej Vianoce predstaviť neviem. Táto rozprávka sa stala nesmrteľnou, pretože je vhodná azda pre každého. Jakubisko vedel čo robí. Avšak po X pozretí stráca na čare. Obrovskú rolu tu však zohráva jeden z najznámejších soundtrackov. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Perinbabu jsem poprvé viděl skoro ve dvaceti, na notebooku, a ještě k tomu nahranou z HBO.... Přesto mě strhla daleko víc, než kterákoli jiná pohádka v jakémkoli věku. Hladí po strsi, hřeje na srdíčku, mrazí hororovými prvky i rozpaluje cudně zakamuflovanou erotikou. Pro pohádky, ze kterých si dospělý odnese stejně blažený pocit jako malé dítě a ještě mnoho navíc, mám určitou slabost - tedy nemohu hodnotit jinak. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Na filme spolupracovala talianska verejnoprávna televízia Rai 1 a aj rakúska verejnoprávna televízia ORF, čo bolo na dobu vzniku filmu unikátne. (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko sa vyjadril, že Perinbaba nie je jeho srdcovou záležitosťou. Nemci chceli nakrútiť v Československu rozprávky bratov Grimmovcov a keďže mu predtým umožnili nakrútiť Tisícročnú včelu (1983), z vďačnosti súhlasil, že pre nich jednu rozprávku urobí. (krasomama)
  • Premiéra filmu sa konala 12.9.1985 v Bratislave v kine Domu ROH. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama