Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvláštní příběh o lásce, tanci a neumírání se odehrává koncem čtyřicátých let. Do plicního sanatoria přichází mladý muž, taneční mistr Mayer. Jeho diagnóza je vážná - tuberkulóza. Své nemoci se však nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. Zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy a pozitivního přístupu k životu. Film režiséra J. Jireše podle scénáře J. Hubače získal ceny Český lev 1995 za hlavní herecký výkon Martinu Dejdarovi a za nejlepší zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Památná věta, že "každý si musí natočit svůj Přelet nad kukaččím hnízdem", platí i v tomto případě. Scenárista Jiří Hubač, jehož řemeslnou zručnost už nejednou prověřilo pražské Divadlo na Vinohradech či Česká televize (seriál Dobrá voda, Ikarův pád, Nezralé maliny, ad.), napsal příběh, který se výše popsanému klasickému schématu ani příliš nevymyká. Scénář přesto na několika místech zašustí papírem: v řadě případů lze děj s úspěchem předvídat dopředu. V rovině citlivé osobní podívané udržují snímek (kromě režiséra) především vynikající výkony Martina Dejdara a Kamila Halbicha. Jaroslav Sedláček ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších českých filmů. Už když jsem ho viděl poprvé kdysi jako malý kluk, přišel mi něčím zvláštní a jedinečný, ač jsem bohužel viděl jen jeho část (ani začátek ani konec). Ani jsem nevěděl, jak se ten film jmenuje až asi po 10ti letech jsem jej spatřil znovu, zase náhodou a zase né celý ale hned na to jsem si ho sehnal a už v klidu vychutnal od začátku až do konce. Film se natáčel v sanatoriu v Jevíčku, kam jsem zrovna v tech dnech, kdy jsem jej viděl celý, jezdil navštěvovat babičku, a tak možná i proto se mi tento film tolik zavrtal do paměti a nejen tam. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"a to je člověk ze sanatoria, pane Jireš! (zde spíš ?)", by si (kdyby chtěl) mohl postesknout Vlastimil Třešňák. A když ne on, tedy já. Některé filmy na mě působí svojí pravděpodobností, Jirešovy filmy mi připadají vesměs nepravděpodobné, a také neinspirované - zde v původním smyslu (dech, dýchání), . Konec dobrý, ale tím ne všechno dobré. A také herecká topornost, nejvíc asi vrchní sestra. Velikáni filmu, to ano, ale jakého? Co si tady povídáme, na tom moc nezáleží, ale dobře placení televizní dramaturgové by měli oddělit zrno od plev, a nedávat do stejného pytle Jireše s Schormem nebo Kachyňou (a dalšími). Pozn.: Možná jsem byl - neúmyslně a nevědomky - ovlivněn pojetím smrti, který tento film zastupuje. Kdybych si mohl vybrat, tak smířlivé smrti (po vzájemném seznamování a přesvědčování) dám přednost před násilnou smrtí (tanec v TBC sanatoriu, válka, pepka a spol., silniční či jiná havárie) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 3/10 Hudba 4/10 Efekty 3/10/// +známích herců je tu habaděj -téma mě nezaujalo/// Když se nad tím zpětně zamyslím, tak je to téma vážné a přitom je film podán s lehkostí, tak aby se divák i bavil. Jenže problém je, že já jsem se nebavil, navíc osudy zde přítomných mi byly lhostejné. Určitě za to ale nemohou herci, prostě je to látkou a nebo možná taky réžií./// Celkem 42%/// ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Jireš zde potvrdil, že nostalgie nemusí sklouznout do kýče a dokázal eliminovat Hubačovu papírovost. Je vidět, že oba autoři dobu v níž se film odehrává zažili. Nejpůsobivější jsou vzpomínky na rozverné hry s dědečkem, kterého s až překvapivým elánem hraje Kopecký. Dejdar je sice výborný, ale nejvíce si mne z pacientů získal Zindulka. Naopak není úplně ideální Hlaváčová jako přísná sestra, Galatíková by byla autentičtější. Pasáž s léčitelkou je zábavná, Wilhelmové role skvěle sedla. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu se v malé roli objeví i Petr Introvič, lídr hudební skupiny Bluesberry. (J.A.K.)
  • Na step i tance, zejména latinské, měli herci současné učitele, když už se všechno naučili tak štáb našel starého učitele tance, který ještě na Žofíně ve válečných a poválečných letech tančil a pamatoval si, jak tance i step v té době vypadaly a herci se pak museli všechno přeučit. [Zdroj: Lidovky.cz] (alonsanfan)
  • Českého lva 1995 za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Martin Dejdar, za Zvuk byli oceněni Václav Hála a Ivo Špajl. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno