Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

xaver 

všechny recenze uživatele

Koprodukční snímek, který měl všechny předpoklady, stát se trhákem. Krásné exteriéry, barvu, herecké obsazení. Nestal se. Nevím proč. Pohádka je celkem hezká, ale chybí ji šťáva. Kéž by radši ten barevný materiál dostali autoři Pyšné princezny. Jako klukovi se mi pohádka líbila. Je to pro děti, a tak to asi má být. Jako dospělý jsem daleko kritičtější. Celkový umělecký dojem za 3*. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem poprvé viděl na dětském (pionýrském, podnikovém) táboře až ve svých 13i letech a moc se mi líbila. Těch pět hvězd je 50 let starých. Dnes bych dal tak 2. Myslím si, že tahle (asi tak trochu direktivně nařízená) spolupráce s bulharskými filmaři měla a bude mít do budoucna alespon tu užitečnost pro mladé publikum, že se dozví, jak vypadá osel a k čemu byl dříve dobrý... Jinak krásná mladá, éterická Jana Rybářová - kolik filmů mohla ještě natočit? Komparzistů se mi zdálo tak o 90% procent víc, než by bylo věrohodné. Kde vyhrabali tvůrci tu "rafinovanou" matčinu léčku jsem nehledal. Tu přece musel prohlédnout na první pohled i Labakan, podvodník velmi mdlé inteligence... ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Určitě nadhodnocuji, ale vůbec mi to nevadí. Pohádku jsem viděla před mnoha lety a přiznávám, že se mi trochu popletla s Legendou o lásce. A proto jsem si to musela dnes ujasnit. Nemám moc ráda orientální pohádky, ale pan Krška byl výborný režisér a na filmu je to vidět. Stačilo přepnout na chvilku na jiný program, kde dávali Princeznu ze mlejna, aby si to člověk uvědomil. Mladičký Cupák a půvabná Jana Rybářová (líbili se mi moc ve Stříbrném větru), krásná Dana Medřická (úžasná v dalším Krškově filmu Měsíc nad řekou, kde také hrál Cupák) a maminkovská Zdeňka Baldová. Karla Fialu jsem vůbec nepoznala. Milé připomenutí mého dětství. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Orientální pohádka, natočená v Bulharsku, je nejsilnější ve svých sluncem orámovaných barevných obrazech. Za pomocí důvtipných a vynalézavých kulis prostředí, které jemně a přirozeně vytváří osobitou pohádkovou atmosféru. Bohužel síla průběhu děje nepatří k nejsilnějším stránkám filmu. Jen několik slibnějších okamžiků nemůže zanechat nezapomenutelný a nezaměnitelný otisk v paměti a srdcích diváků. Potrestání pýchy jsou turbany a frajerské fousky, podmanivé vzory a šicí terapie a hra o následnictví. Hlavní postavou pohádky je prostý a talentovaný krejčovský tovaryš Labakan (pozoruhodný Eduard Cupák) a jeho pyšné sny o vyvoleném životě na vrcholu hierarchie společnosti. Až jednoho dne sebere dostatek odvahy a podnikne svou odyseu za štěstím. S nalezenou drzostí, s falešnou přetvářkou, se zarputilou vytrvalostí a neustálou obavou z vyzrazení. Je jedinečný ve svých gestech povýšenosti. Z dalších rolí: odhodlaný, neústupný a laskavý sultánův syn Omar (výrazný Karel Fiala), veselá, prostá, žádaná a temperamentní dívka se slabostí pro Labakana Fatma (půvabná Jana Rybářová), nedůvěřivý vládce a hrdý sultán (zajímavý Vladimír Leraus), duchaplná a přesvědčená sultánka (příjemná Dana Medřická), Labakanova starostlivá a pracovitá máma Mirza (dobrá Zdeňka Baldová), mocná nadpřirozená síla Adolzaida (Otylie Beníšková), hudrující krejčovský mistr Mustafa (sympatický Eman Fiala), či malý neposeda a Labakanův příznivce Ali (zajímavý Aleš Košnar). Pohádka je líbivá pro oči a optimistická ve svém rozpoložení. To netradiční prostředí je osvěžující. Ovšem samotné napravení pyšného snílka je nedokonalé až mdlé. Nakonec, zůstane film zapamatovatelný především jen jako zajímavost. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Takže: pohádka s komunistickým podtextem, travestishow, budovatelský patos, úděsní herci, nezáživná a špatně natočená a samozřejmě, v dnešní době tak populární, pocta Allahovi!!! Co všechno nenajdeme v pohádce, když chceme, že? Holt, doba je taková. Nelíbit se, protože mě to nezaujalo, je jedna věc. Ale hledat něco, co tam není, to je věcí už jiného vědného oboru. Ironií je, že tenhle film, nezvládnutelný snad po všech stránkách, podlézají všechny soudobé pohádky, kterým ani ten digitál nepomůže. Vysmát se je lehké, jen natočit v součastnosti kvalitní český film se jaksi nedaří. I z tohoto hlediska dávám v rámci žánru za 4. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v bulharském Plovdivu, Balčiku, Nesebru a pohoří Rhodope. (Mackin)
  • Labakan i Legenda o lásce  (1956) se měly původně natáčet pouze ve stylizovaném prostředí v ateliéru. (Mackin)
  • Film byl natáčen v Bulharsku současně s filmem Legenda o lásce (1956) v upravených interiérech a kostýmech tohoto filmu. (lausik)

Související novinky

Reklama

Reklama