Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (464)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Informace na DVD-obalech je třeba brát s rezervou - někdy dokonce s tou největší. Ale s tvrzením, které se nachází u tohoto filmu (že se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů všech dob) bych se nebál souhlasit. David Lean natočil mistrovské dílo, které si všechny získané ceny zasloužilo. Vyzdvihnout musím především výkon Aleca Guinnesse (zarputilá neústupnost z něj vyzařovala, i když se ani nehnul a navíc mi opět potvrdil, že patří k hercům, které je vyloženě nutné slyšet v původním znění) - a také hudbu, což se u mě moc často nestává. Snímku nemám co vytknout; odehrává se samozřejmě během války, čemuž odpovídá celý příběh a prostředí, ale podle mého názoru se jedná hlavně o mimořádně propracované drama. Jsem rád, že i druhé zhlédnuté Leanovo dílo byl pro mě velký zážitek - prostě velkofilm s velkým V. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď budete chcieť, naučím vás po thajsky.“ – „Netreba. Reči to vždy len pokazia.“ Krásny, silný a veľkolepý film. Troška patetický, nechcene smiešny (akčné scény skrátka neboli režisérovou silnou stránkou) a chýba mu určitá dávka autentickosti (v džungli som nikdy nebol, ale povedal by som, že človek by sa v nej mal potiť a zašpiniť), no fantastický Alec Guinness („staré“ HVIEZDNE VOJNY, CROMWELL) to zručne maskuje. Okrem „jeho“ línie sledujeme i vedľajšiu so záchrannou akciou v čele s až prehnane mužným, 110%-ne americkým Williamom Holdenom. Táto línia, ani William Holden, ma už na prvý raz príliš nebavili, na druhý to bolo o čosi lepšie, ale stále nič, o čom by ste písali domov. Spolu však obe línie fungujú a navzájom si pomáhajú. Treba samozrejme spomenúť tiež kultový hvízdajúci motív, humor („A môžem si vziať aspoň padák?“), vážnosť, džungľu a skvelého Sessue Hayakawa. ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Žeby kolaboroval s nepriateľom ? « 『 Áno, je to pravda, ale činil tak neumýselne, že si to nakoniec ani poriadne neuvedomoval, a keď už predsa oči dokorán otvoril, bolo takmer neskoro 』Psychologická vojna medzi japonským a britským plukovníkom. Kto z koho ? Saito versus Nicholson. _MIESTO = Zajatecký tábor. Úloha = Postaviť strategický most. ĎALEJ = Máme tu i jeden odvážny útek, keď sa sem znovu tento utečenec Shears vracia, aby pripravil trhaviny na odpálenie, vyhodenie mostu do povetria ! _ A renomovaný anglický režisér David Lean o tom nakrúca majstrovský - Veľkofilm, ktorý odštartuje sériu s týmito zložitými, výpravnými, monumentálnymi, filmovými MEGA- dielami, ktoré sa už navždy zapíšu do dejín kinematografie. V tých najznámejších TROCH si vždy zahral excelentný, chameleónsky herec ALEC GUINNESS, ktorý sa najprv s veľkou bravúrou prevtelil do svojej extrémne tvrdohlavej postavy jedného z plukovníkov, keď mu k tomu jeho japonský kolega Sessue Hajakawa zručne sekundoval, a tak obidvaja vytvárajú naprosto strhujúcu, pohlcujúcu štúdiu uvažovania, t.j. myslenia na opačných stranách barikády. Filmové obsadenie je skvostné, úplne najväčšiou hviezdou je istotne Bill Holden, ktorý inkasuje kolosálny honorár, ale asi bol toho hoden, pretože má priezvisko, ktoré v Hollywoode veľa znamená. Vynikajúci bol už v mojom najobľúbenejšom skvoste - Sunset Boulevard, a tu to len podtrhuje, že má výsostný talent zaujať publikum, aj keď nepredvádza typické oscarové herectvo, ako Alec. Ba ani Jack Hawkins nebol žiadny filmový zelenáč, bažant, ktorý by sa vedľa týchto MEGA STARS niekde strácal, na to koľko málo miesta tu má, dokáže taktiež strhávať pozornosť pre svoj daný charakterný potenciál. „Najsilnejšou zbraňou” režiséra je bezpochyby práca d.p. Fascinuje ma, ako nikdy predtým. To jednoducho treba raz vidieť, ako o tom sto krát počuť. Milujem KAMERU v jeho snímkoch. Nemenej dôležité artikle sú : hudba, strih, výprava, ktoré skátka perfektne zapadajú do konceptu, ktorým sa vytvára taká filmová udalosť, ktorú si najlepšie vychutnáte iba na čo najväčších plátnach kín. Scenár Mikea Wilsona a Carla Foremana je síce trošku zjednodušený, upravený, prispôsobený, lebo trochu pochybujem, že by si Briti až takto dovoľovali, ale priama logika tu jestvuje, prečo je tomu tak ? Ale ako vravím, v Mekke Filmu si všetko urobia aj tak podľa seba, aby to zachutilo. Z ôsmych nominácii na cenu Akadémie, film nakoniec premenil 7, keď len Saito vyšiel naprázdno, a pritom bol naprosto presvedčivý ! Most cez rieku Kwai, je moja srdcová záležitosť, ktorú som si už na celý môj život obľúbil, a tak sa k nej budem už asi navždy vracať... ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ako pôsobí tento slávny film v roku 2023? Že takéto filmy sa už dávno netočia, čo sa týka tej všade prítomnej hmatateľnosti všetkého a všetkých. Ale predovšetkým pôsobí, ako keby učiteľ dejepisu dostal na starosť deti z prvého stupňa ZŠ a mal im vysvetliť, čo je to vojna, a aké má dôsledky. Odprezentované strašne slušne, s dôrazom na morálne hodnoty, idealisticky až nepatrične "romanticky". Ústredná dvojica spolu hraje slovný ping-pong, ktorý však nemá reálny pravidlový rámec a pôsobí tak naivne, neuveriteľne. Keď sa príbeh dostane za svoju polovicu, tak sa začnete motať v džungli a spolu s pyrotechnikom nedočkavo očakávate veľké finále, ktoré samozrejme už dojmy nemá šancu zachrániť. Hlavne ak prebehlo ako prebehlo. Radím medzi TOP 5 najviac precenených filmov na ČSFD. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Řeka se v průběhu války jmenovala Klong, jméno Kwai získala až po natočení úspěšného filmu. (Paity)
  • Ide o najlepšie zarábajúci film v USA a Kanade v roku 1957. (westerns)
  • Slavnou melodii, kterou si vojáci pískají při příchodu do tábora, preludovaly všechny hlavní postavy ze seriálu Přátelé (od r. 1994) na začátku epizody Hráči pokeru (1995). (Damarus)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama