Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slaměný klobouk mi do dnešního dne nějak unikal (asi ho komouši dali do trezoru kvůli Landovskému), ale už jsem odpanil i tuhle klasiku. Komedie, jak má být , s nadupaným áčkovým obsazením české herecké elity, až mě při sledování už poněkolikáté zabolelo, že nejsou mezi námi. Výborný Miloš Kopecký opět v roli sednoucí jeho naturelu vévodí filmu, kde není malých rolí a kde například i malou roli sluhy Josef Kemr využije s grimasami a mimikou pro divácky vděčné maximum. Je vidět, jak se všichni zúčastnění baví a užívají si to, kupy hlášek a pomrkávání na diváka. Klasická kvalitní řemeslná práce Lipského a jeho lidí. Opravdu jsem se dobře bavil nad přituhující zápletkou a srdečně se smál, to už prostě v tomhle kapitalistickém marastu nikdo neumí napsat ani natočit. Jestli máte rádi šílené komedie a milujete české klasické herce, nemůžete tenhle film nemít rádi. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Česká komedie jak má být ! Miloš Kopecký je naprosto famózní v roli donchuana, stejně tak i Iva Janžurová jako neposkvrněné poupě, Vláďa Menšík jako nespokojený tchán, Helenka Růžičková jako hraběnka, František Filipovský jako řemeslník a Pepík Kemr jako sluha nebo Lubomír Lipský jako nahluchlý strýc. Co víc dodat, když si přečtete všechna ta jména. Slaměný klobouk je komedie, která vás i po tolika letech pobaví (a že to nemohu říci o všech českých veselohrách). ()

Reklama

Kivis 

všechny recenze uživatele

Obvyklý Lipského ansámbl tentokrát v trochu ukřičenější komedii, na níž je divadelní předloha až moc znát. To často není na škodu, ale tohle je přesně ten případ, kdy se převedení na filmové plátno zas až tak nepovedlo. Poněkud křečovitě působí i některé zbytečné vtipy - Kopeckého zasekávání krku, nedoslýchavý dědeček v podání Lipského (výtka je mířena směrem k postavě, nikoliv k hereckému ztvárnění) a nebo ta již zmíněná ukřičenost (především v podání Landovského, což možná také nebude ani tak chyba herecká jako spíš scénáristická a režisérská). Slaměnému klobouku se nedá upřít pár podařených zápichů, ale i tak film ničím nevystupuje z šedého průměru. ()

McIron 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že to v závěru nemá spád, je to jízda až do konce! Všemu vévodí excelující stalagtity českého herectví Miloš Kopecký a Vladimír Menšík. Vzhledem k tomu, že jim podobně mimořádných herců z absolutní extraligy jsme měli jen pár (Burian, Nový, Haas, Hrušínský, Štěpánek, Hoger, Sovák, Brodský, Voska a tím to tak pomalu končí...), je jasné, kdo je na plátně pánem. Ale! Tam je plejáda dalších fascinujících výkonů - Zázvorková, Kemr, Fialová, Janžurová, Hrzán, Libíček, Hlinomaz, Filipovský. A samozřejmě Lanďák, ten odvádí svůj mimořádný standard! Velmi dobří jsou i Růžičková, Sklenčka, Lír, neurazí Kostelka a dokonce ani Homola s Prachařem. Mimořádným půvabem potěší Šulcová i v menší roli Preissová (Škoda, že nemám čas:-)), a pověst skvělého epizodisty potvrzuje Effa. Btw, všimli jste si Báry Štěpánové v roli dítěte-svatebčana a Jana Krause, coby poslíčka z čistírny? V každém případě - MIMOŘÁDNĚ ZÁBAVNÉ, STRHUJÍCÍ, INTELIGENTNÍ, co víc od filmu z počátku normalizace chtít? Jo - dům, kde se to natáčelo je ten, v němž bydlí Jirka Bartoška a Marek Eben - Maiselova 21! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Musím to napsat i když nenapíšu nic nového, ale tento film si mé sympatie zaslouží. Je to naše nejpovedenější ztřeštěná filmová taškařice, co znám. Prvotřídní herecké obsazení od hlavní až po tu poslední roličku. Byla tady snad největší kumulace hereckých hvězd a největší počet vtipných hlášek na metr filmu. Všichni si to viditelně užívali a bylo to na jejich výkonech znát. Viděla jsem tuto komedii několikrát, mám ji na DVD, ale když jsem šla dnes kolem televize, kde ji dávali, neodolala jsem. Dobře jsem udělala, špatné počasí i smutná nálada - vše je zapomenuto. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)
  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)

Reklama

Reklama