Reklama

Reklama

Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace (Logan Marshall-Green) je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (961)

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz ti odpovie na všetky tvoje otázky.“ Prvých 40 minút trocha nuda plná revenge klišé (scény pred zločinom, krutý zločin, bezmocnosť a neochota polície, prehnitý systém, zotavovanie hrdinu, identifikácia vrahov). Len občas je to oživené drobnosťou (zaujímavo premyslený svet blízkej budúcnosti, žeby trocha ako Zvláštne dni od Bigelow?). Akonáhle ale nad hlavnou postavou prevezme kontrolu Stem, začne to byť jazda, pri ktorej som si viackrát hovoril užasnuto „wow!“. Bohužiaľ, tieto parádne scény sú striedané scénami, v ktorých stagnuje tempo a otravuje nás (a hrdinu) policajtka, bez ktorej by som sa zaobišiel. Tempo brutálne zdržujú aj nevierohodné morálne konflikty hrdina vs. Stem, kedy si chlapík neustále sťažuje na Stemovu amorálnosť a pritom je každému jasné, že ho jednak potrebuje a jednak sa CHCE pomstiť, čiže je to len blbá omáčka, aby sa natiahla minutáž (a aby nebol hrdina za úplnú sviňu). Nemalým plusom je naopak nekompromisnosť v krvavých scénach. Do tohto druhu filmov pritlačenie na pílu patrí, inak to nie je ono. Neprekvapilo ma odhalenie identity ústredného gaunera; vedel som to o ňom takmer od prvej chvíle, čo sa objavil na scéne (+ som dokonca aj poznal dôvod, pre ktorý sa rozhodol tak, ako sa rozhodol). Potešil záber na zvončeky s menom „J.Wan“. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní akční mayhem orgasm! Leigh Whannell scénarista Insidiousů a Sawu zkouší po druhé režii a dopadlo to výborně. Logan Marshall-Green, který má Tom Hardy Vibe v hlavní roli exceluje a divák mu fandí celý film. Po dlouhé době opravdu originální snímek, kterému jsem doposud neviděl nic podobné a akční scény jsou jeden vysoký highlight, kde se nešetří krví ani násilím. Zkombinovat můj oblíbený subžánr Revenge v high-tech kabátku byla skvělá volba a výborně to filmu sluší. Potěší i souboje ( Final fight mazec) či samotné rozuzlení pokládám za uspokojivé taktéž. Byť o horor se tentokrát téměř vůbec nejedná, je to solidní Akční/Scifi/ Revenge Thriller a to je kolikrát i víc. 85% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Upgrade prišiel, prekvapil a položil nás na zadok, toto bude kult, chcem viac takýchto experimentálnych počinov, za mňa krutý nárez, ktorý vás odrovná a na konci filmu kopne do chrbta a je skvelé, že stále niekto ešte vie točiť filmy, ktoré vás dostanú na kolená, než by ste to čakali, žiadny hype, cestu si to nájde samo svojimi kvalitami. Dej si udržuje tempo a v podstate nie je hluchého miesta. Režisér a scenárista v jednej osobe mal víziu a sám si ju zhmotnil. Natočil jednoduchý, avšak vkusný film, ktorý hlavne dokazuje, že na to, aby to bolo dobré, nie je vždy potrebné ohromný rozpočet. Logan Marshall-Green bol pre postavu Greya skvelou voľbou, pretože Grey dodal civilný look, ktorý potom pekne kontrastoval s tým, čo sa mu dialo. Whannell je navyše veľmi dobrý režisér, ktorý si šiel za svojím, takže vlastne nie je čo vytknúť. Pre mňa bolo prekvapením, ako veľmi akčný Upgrade je ... čakal som veľa rozprávania, ale ona je to celkom jazda a to jazda skvele natočená a vymyslená. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nejlepší možný béčkový film, jaký si jen příznivci přímočaré akce dokážou představit. Upgrade má velmi nápaditě rozpracovaný sci-fi svět, v kterém by mohlo vzniknout mnohem více, než jen jeden kratší film. Potemnělá atmosféra oslavující biomechaniku je něco, za co by se nestyděl ani Cronenberg v nejlepších letech. Samotná akce je pak jednoduše lahůdka. Jako u každého Upgradu, našla by se i zde hrstka drobných bugů, ale pal to čert, filmů tohoto typu se po skončení devadesátek podařilo natočit setsakramentsky málo... 9/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hardcore Grey. Tenhle STEM umí víc než přehledy volebních preferencí politických stran. V těle kvadruplegika je HALem i HOLLYm, aby se na konci převážil na stranu, která k tomu konceptu sedla. Kamera se interesantně drží trhavé „robotické“ trajektorie, násilí mísí prvky černého humoru s explicitou, vyobrazení blízké technokratické budoucnosti je ve svém minimalismu perfektní a Šural v hlavní (hmatatelné) záporné roli byl stejně na vyliskání jako ve sparťanském dresu. Motiv pomsty na pozadí pokročilých technologií a rozpadu společnosti, „Specs“ Whannell ví, co je to známka kyberpunku.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (20)

  • Když se Eron (Harrison Gilbertson) snaží vypnout Stema (Simon Maiden) na dálku, používá některý (budoucí) unixový systém. Konkrétně ze shellové konzole spouští příkaz (resp. sekvenci příkazů s parametrem) "sudo shutdown -h now". Tento příkaz se, stejně jako uvedená konzole, na linuxových systémech běžně používá, přičemž první část příkazu udává, že chce Eron provést příkaz s administrátorským oprávněním a druhá pak okamžité vypnutí systému. (honza.kuzel)
  • Jedním z posledních čísel, které Stem (Simon Maiden) nadiktuje Greyovi (Logan Marshall-Green), je „23,976“, což je odkaz na snímkovací frekvenci, která byla použita při natáčení filmu. (HellFire)

Související novinky

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama