Reklama

Reklama

Oběti

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (1999–2008), 11 h 10 min (Minutáž: 78–90 min)

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Miroslav Sovják

Hrají:

Zbyněk Fric, Karel Zima, Libor Žídek, Josef Nedorost, Jiří Bábek, Vladimír Dlouhý, Klára Pollertová-Trojanová, Bohumil Klepl, Bronislav Poloczek, Jenovéfa Boková, Jiří Kodet, Marie Spurná (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Na televizní obrazovku se vrací cyklus Oběti o lidech postižených zločinem. Vzrůstající zločinnost a stále častější osobní zkušenost každého z nás, kteří jsme byli oloupeni, vykradeni, napadeni, s nemohoucí spravedlností, která někdy z nepochopitelných důvodů nahrává spíše zločinci než jeho oběti, vedla scenáristu Miroslava Sovjáka a režiséra Petra Slavíka k vytvoření této série. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele nirvanafan k tomuto seriálu (2)

Přepadení (1999) (E01) 

Vzhledem k tomu, že je to již můj několikátý zhlédnutý díl, musím uznat, že cyklus Oběti je velmi kvalitním počinem. Bohužel se však jisté znaky začnou v jednotlivých dílech opakovat. Tak za prvé oběti jsou zde skutečně obdařeny tzv. "starkovským štěstím" (fanoušci GoT zajisté pochopí. Pokud nesledujete, tak kde to proboha žijete?). Spiknou se proti nim okolnosti, natrefí na toho největšího úchyla a zpravidla ani v nejbližším okolí nenacházejí potřebnou oporu. Stojí sami proti světu a příkořím, která musejí snášet. Funguje to však pokaždé skvěle. Zde je tahounem excelentní Janžurová, záporák Dlouhý i Kodet, který si ve stejném roce zahrál v Pelíšcích a minimálně při scéně u štědrovečerní večeře vám je sakra připomene. O co jsou lepší výkony skutečných herců, o to více bijí do očí protagonisté v epizodních rolích, kteří jsou i v těch pár dialozích vyloženě na pěst. A ten náš démonický jižák je skutečně perfektním jevištěm pro tohle malé vypjaté drama. Jenom škoda, že nám šneka přebarvili narůžovo. Teď už od nějakého přepadávání odradí jen svým teplým lookem. ()

Znásilnění (2000) (E02) 

Film nejen o znásilnění, ale hlavně o tom, jak a proč se lidé chovají v určitých situacích špatně a dělají chyby. Největší sympatie samozřejmě vzbuzuje hlavní hrdinka, která protrpí film od začátku do konce kvůli tomu, aby nerozvrátila rodinu a kamarádské vztahy, přičemž jí to dávají sežrat naprosto všichni kromě její malé dcery. Na opačné straně stojí násilník, který ze svého činu příliš těžké svědomí nemá, protože ho ta žena přece vyprovokovala. (To mě přivedlo na myšlenku, že s touto filozofií by ženy jako Katka Brožová nebo Monica Belluci byly znásilňované v jednom kuse.) A spousta zajímavých charakterů mezi tím. Emocionálně slabý manžel, naprosto žádnou podporu nabízející matka a tchýně z tchánem, kteří nejprve dávají průchod své zášti, ale jako jediní ze všech postav si svou chybu na konci uvědomí a snaží se to napravit. Jednání všech postav člověk naprosto chápe, ale přesto se nepřestává každou chvíli ptát Proč?. Proč je znásilnění blízkou osobou věc natolik potupná, že si to žena nechá pro sebe? Proč nedokáže muž unést fakt, že není biologickým otcem dítěte? Proč lidé někdy neovládají své pudy? Proč jsou tak pomstychtiví? Tento film nabízí k zamyšlení mnohem víc, než je na první pohled patrné. ()

Reklama

Reklama