Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Retro pohádka přesně podle mýho gusta..... prostě takový příběh nepříběh, který je jakousi feel-good coming-of-age drobnokresbou, odehrávající se za jedné letní noci, a rámující půvab, naivitu a radosti i strasti mládí, ale i náturu a vzpomínky jedné generace. Nejzajímavějším prvkem je zde však hudba znějící z široké palety míst [rádia, auta, ulice, jukeboxy, apod.], která je výhradně diegetická, a která hraje prakticky nonstop takřka po celou dobu stopáže. O to větší je škoda, že se George Lucas nadobro upsal Hvězdným válkám a už nikdy nic podobnýho nenatočil, protože jeho impakt na nezávislé scéně amerického filmu je díky tomuto dílku prostě nesmazatelný.... Soundtrack boží! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodovej film s výtečným soundtrackem a s mladým Howardem, Dreyfussem a Fordem. Ta atmosféra tý jedný noci, kdy se toho moc neřeší a jenom se tak jezdí z místa na místo je přesná, nic se tu moc neřeší a ta pohodovost a občasný hlášky mě fakt dostali. Výbornej film na odreagování nebo zvednutí nálady. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus až príliš dobové. Zatiaľ čo 80te roky žeriem, tie 70te až tak nemusím. Technická stránka filmu je dobrá avšak slabší príbeh a občasná nuda mi nedovolia siahnuť po vyššom hodnotení. Stále nemôžem uveriť tomu, že Americké graffiti režíroval Lucas. Ten Lucas, ktorý o 4 roky neskôr natočil kultové Star Wars. Zázraky sa dejú. Ako retro film zachytávajúci teenagerskú výpoveď doby je to výborné. Ale nie je to môj žáner. 70% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film který dovede navodit totální letní atmosféru pohody. Všichni tam jen jezdí kárama po městě a dělaj kraviny, chlastaj, balej holky, nebo závoděj. Hraje k tomu jedna oldies pecka, za druhou, ale i přes tyto pohodové atributy jsem z toho na konci cítil docela smutek. Hlavně díky loučící scéně a pak titulkům "co se stalo poté." ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)

Reklama

Reklama