Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvostné obsadenie, skvelo parodujúce správanie ľudí na autobusovej zastávke či v autobuse. Zaujme aj hovorením myšlienkových pochodov postáv. Pickuperi starej školy, žiarlenie, predstavy hanblivého muža či myšlienky neutrála sú potechou príbehu. Socializmus vo filme nie je veľmi cítiť, preto sa dá pri ňom príjemne oddýchnuť. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Jménem flotily československé autobusové dopravy vás vítáme na palubě kouzelné škodověnky. Soudružky a soudruzi se trochu přešlehli ženšenem, proto část cesty letí, halucinují a zpívají. "Pane Honzo, tohle je nejchutnější kávička na dvaapadesáté rovnoběžce." Toto filmové podobenství jsem nepochopil. Ale byl jsem šťastný (dopamin). ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Slečna Barbora byla stvořena, aby vnášela neklid do společnosti." Ano, to je jedna z vtipných úvodních replik, v nichž se humorem ani poetikou nešetřilo. Zbytek filmu se už bohužel nese v nablblém duchu kolektivizačního optimismu, budovatelských výlevů a do očí bijícího (takzvaně umně maskovaného) psychologického podsouvání. Jako agitka otřesné, jako komedie podprůměrné. Počáteční nápaditost se velmi záhy vytrácí do nenávratna a ve chvíli, kdy dochází i špatné nápady, přijde na řadu notně ulepená komunistická fantasy-utopie s létajícím a mluvícím autobusem (kam se hrabe pes Falko z Nekonečnýho příběhu). Přece jen jsem si ale něco odnesl... Kdybych teď jako náhodou spadnul z Marsu a viděl film bez předchozích souvislostí, věděl bych ihned po Florenci 13:30, že na znárodňování není nic špatného a že blahu jednotlivce nejvíce prospěje, pokud se podřídí většině. Že když všichni táhnou za jeden provaz/autobus, pak se dílo podaří a nejlépe je svěřit se moudrým mužům u volantu. A teď promiňte, jdu vyzvracet všechnu tu červenou limonádu... ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné o čem se dá natočit film... Nápad udělat hlavní námět cestu z Prahy do KV, mi přišlo spávně ujeté, včetně odboček jako sny a létající autobus :) Ovšem zápletky a charaktery (které ztvárnili všichni v té době a vlastně i dnes známí herci), byly velice naivní a občas docela iritující. I když věřím, že někomu se mohly líbit... ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Naivní a to dost. Spíše mne zaujala nedávný dokument o natáčení toho filmu s některými herci, kteří v tomto paskvilu učinkovali - vzpomínka, kam všude se jelo a dojelo, jak to bylo s tím a oním. Zajímavá je ta skutečnost, že i když se film jmenuje Florenc 13.30, jediný (jednovteřinový) záběr z Bus nádraží Florenc je ten celkový (závěrečný), kdy autobus vyjíždí z nádraží směr KV. Ostatní záběry z Florence jsou jen záběry imitace. Mrzí mne lapsus některých známých herců, především mého oblíbence J.Sováka, kteří se angažovali v také slátanině. Dvě ** za Sováka, Beka, Pištěka, Lohniského a Hlinomaze a poněvadž je to český film. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • V najväčšom ateliéri na Barrandove bola postavená časť autobusovej stanice Florenc ako kiosky a aj dispečerská búdka s Pusinkou (Sylvie Daníčková). Na toto všetko sa potom nastrihávali reálne zábery Florenca, čo pôsobilo na diváka ako menší šok. (Raccoon.city)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)
  • Filmovalo se v Praze na Florenci, Václavském náměstí, Na příkopech, Na valech, v Karlových Varech, na Máchově jezeře, Dobříši, v obci Hořovičky a na cestě z Prahy do Karlových Var. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno