Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

topi 

všechny recenze uživatele

Osobitá road movie z konce padesátých let, která se odehrává na trase Praha-Karlovy Vary. Pasažéři, kteří cestují v autobusu "Škodověnky" jsou všechno herecká esa, někteří z nich teprve začínající (krásná Valentina Thielová) a většina má svoje vnitřní monology, včetně řidiče Pepíčka Beka a to jsou opravdu vytříbené charaktery mnoha lidských vlastností. Mě se na tom filmu líbí hlavně to, že člověk může vypnout a v poklidu a s úsměvem na tváři se bavit téměř pohádkovým dějem a situacemi, které se příjemně prolínají. Vždycky jsem měl tento film rád a vždycky ho rád mít budu. Kecy místních uživatelů o nějaké agitce si můžou strčit mezi půlky. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Slabota. Josef Mach se o komedie snažil od začátku své kariery režiséra a i když natočil třeba Akci B, asi nejznámější zůstanou jeho Hrátky s čertem. Jenže tenhle film měl bát vlastně o čem? Trochu mi to připomíná stejně bezvýrazný film Účastníci zájezdu, v malé části komunální satira s prorežimním vyzněním je spíš trapná (Filipovský, Medřická) a nic nezachrání ani klišodní epizodní postavy dalších kvalitních herců. Je otázkou, jestli jedna cesta autobusem s apelem k vzájemné slušnosti je dost nosná pro celovečerní film. Samozřejmě obligátně trapná je dodnes odpuzující Bohdalka, šílené jsou figury Effy, Lipského, Nesvadby a tak ta jedna hvězda je především krásnou (na rozdíl od V. Thieleové) nějak tak přirozeně Sylvu Daníčkovou (v Letiště nepřijímá je ještě lepší) a pak na záběry Prahy té doby, cesty do Varů a samotných Varů a na reality tehdejší doby na čele s autobusem tuším Škoda RTO 706 - byl to jeden z těch designových skvostů, tak trochu vzniklých tehdejšímu režimu spíš navzdory. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, zdali to byl záměr (jako že ne), takhle třeskutě vtipnou komedii jsem už dlouho neviděl. Spousta perfektních nápadů a neuvěřitelně vypointovaných situací mě nutí dát maximum hvězd. Je to úlet rudý jak paviánův zadek, ale měl jsem z toho pocit, jak kdyby socialistický realismus potkal Kevina Smithe. A to neni málo! ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné o čem se dá natočit film... Nápad udělat hlavní námět cestu z Prahy do KV, mi přišlo spávně ujeté, včetně odboček jako sny a létající autobus :) Ovšem zápletky a charaktery (které ztvárnili všichni v té době a vlastně i dnes známí herci), byly velice naivní a občas docela iritující. I když věřím, že někomu se mohly líbit... ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Asi jsem moc mladý (ó, ano, tak sexy mladý, pevný a krásný) na nízké hodnocení a hořkou slinu z historických důvodů. Já se smál od první minuty, první ukázky dobový logiky, od první chtěný i nechtěný legendární hlášky, a to skoro nepřetržitě po celé cestě až do Karlových Var. No, a že je hodnocení veskrze negativní stejně jako psané reakce? To je pochopitelné - řemeslně i obsahově je to škvár. Ale tak krásně špatný... Kultovní cesta. Chci stand-alone project pro pana Koníčka. http://youtu.be/pwqnXfkdbXE ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Text k piesni „Šoférska“ napísal básnik Josef Kainar. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se v Praze na Florenci, Václavském náměstí, Na příkopech, Na valech, v Karlových Varech, na Máchově jezeře, Dobříši, v obci Hořovičky a na cestě z Prahy do Karlových Var. (M.B)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)

Reklama

Reklama