Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Jménem flotily československé autobusové dopravy vás vítáme na palubě kouzelné škodověnky. Soudružky a soudruzi se trochu přešlehli ženšenem, proto část cesty letí, halucinují a zpívají. "Pane Honzo, tohle je nejchutnější kávička na dvaapadesáté rovnoběžce." Toto filmové podobenství jsem nepochopil. Ale byl jsem šťastný (dopamin). ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Je všeobecně známo, že dívky typu Barbory Jandové jsou určeny k tomu, aby vnášely neklid do lidské společnosti.“ Na Florenci je milé, jak oplývá spoustou vtipných a novátorských postupů. Perfektně využitá role vypravěče – analyzátora různorodé skupiny cestujících vnáší do této komedie až dokumentární ráz. Karel Effa jako snílek a svůdce žen by si zasloužil svůj vlastní film, nejlépe nějakou bondovku, protože, jak on hraje, to je radost pohledět. Samozřejmě se tento film nevyhne zjednodušujícím socialistickým stereotypům a rádoby výchovného ponaučení. Ale kdo si zažil nějaké to pravidelné dojíždění hromadnou dopravou, ten jistě v šablonovitě vykreslených postavách najde nejednoho spolucestujícího. ()

Reklama

Oyer 

všechny recenze uživatele

Je mi moc líto, že zrovna tomuto úsměvnému snímku musím dát tak nízké ohodnocení. Celá plejáda elitních předních československých herců nevytrhla slabounký námět. Děj je přespříliš triviální, bez šťávy. Ani by mě nevadila agitka, spíš to, že celý děj je na jedno brdo. Možná právě to si autoři uvědomili, a tak najednou autobus začne létat, dělat lopingy... Což se sem vůbec nehodilo. (No a ani pan Filipovský, který zahrál skvěle se ve filmu nedostal do našeho Žatce :-D) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Prosím, aby se nepovykovalo. Chci číst. Mám právo na tichou a klidnou jízdu." Z Prahy do Karlových Varů jsem se hodně najezdil, takže si vždycky rád připomenu chvíle, kdy tato dvě města ještě nespojovalo"neuvěřitelných" 36 kilometrů dálnice a šířka silnice neumožňovala poklidné vyhnutí ani dvěma motocyklům. Když o tom tak přemýšlím, tak mám taky rád tichou a klidnou jízdu, ale tu mi v současné již žádný dopravce nezaručí. V padesátých letech to bylo jiné, usměvavý řidič plnil přání na počkání a já jsem se přiměřeně bavil, když si v cestovním společenství vypovídali pokojní lidé nesmiřitelné nepřátelství. ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Je to trocha zvláštny film, ale stojí za videnie. Obsadenie naozaj skvostné - výsledok trocha rozpačitý. Osobne mi tam vadili tie fantazijné úlety (lietajúci autobus a pod.), ale je možné, že som ich iba nepochopil. :-) Nebolo to úplne najhoršie a vlastne som veľmi rád videl pohromade vtedajšiu hereckú elitu i hercov predstavujúcich vtedy nastupujúcu generáciu hercov, o ktorých už dnes vieme, že patria naozaj k špičke. Pre mňa osobne teda veľmi nenáročná komédia s mierne absurdnými prvkami, ktorá síce neurazí, ale ani nenadchne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • V najväčšom ateliéri na Barrandove bola postavená časť autobusovej stanice Florenc ako kiosky a aj dispečerská búdka s Pusinkou (Sylvie Daníčková). Na toto všetko sa potom nastrihávali reálne zábery Florenca, čo pôsobilo na diváka ako menší šok. (Raccoon.city)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)
  • Zábery z autobusu boli natáčané v ateliéri, ktorý bol rozpolený na dve časti a technici s nimi triasli, aby bol vytvorený dojem z jazdy. Okolo behali ďalší technici z vetvami od stromov a vytvárali tak dojem skutočného pohybu autobusu a nakoniec za autobusom bola snímaná zadná projekcia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama