Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panství Downton, to je dokonalá kronika života příslušníků britské aristokracie a jejich zaměstnanců v prvních desetiletích dvacátého století. Tlak, který vyvolává moderní doba, přímo kontrastuje s prostředím, jež je založeno na respektu k tradicím a zažitým rituálům. Majitelé panství, Crawleyovi, ale tuší, že pokud nepůjdou s dobou a nepodstoupí dobrovolnou modernizaci, nemají naději na přežití. Tím spíš, že ty, kteří se jim starají o celodenní servis, postihly emancipační tendence a představa, že budou svým pánům sloužit až za hrob, už dávno vyšla z módy. V této atmosféře bublajícího neklidu dorazila na panství zpráva, že ho poctí návštěvou anglický král. Pro všechny je to životní zážitek, na který se ti „nahoře“ i ti „dole“ musí víc než stoprocentně připravit. Jenže osud je prevít, který dokáže zaskočit i ty nejpřipravenější. Královo služebnictvo chce převzít kompetence toho místního, jelikož ho považuje za neschopné, a domácí se rozhodnou rafinovaně bránit. Plánovaný příjezd krále také na panství přiláká nejrůznější nezvané návštěvníky, kteří mohou mít ty nejhorší úmysly. A do toho všeho se navíc připlete láska. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (128)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pustit si to celé znovu, určitě bych si to užil podstatně více, ale nebyl čas. Kamera krásná, herci milimetrově přesní, celé je to protkané takovou tou anglickou atmoškou. Ztrácel jsem se celou první polovinu, kdo je kdo, o kom se mluví, kdo s kým jak a proč. Na mě dosti složitý kousek, kterému ovšem kvality nelze upřít. 50% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivní pokračování, zejména v souboji dvou ozbrojených služebných frakcí, z nichž jedna se vetřelecky vetře ke sporáku druhé kliky, která ve sklepení představí Plán bitvy a jde se na to - film jako labuť, nad vodou elegance sama, pod vodou zběsilé kopance. Ale skoro bych řekl, že film vznikl kvůli postavě Toma, který konečně našel paní Bransonovou...a možná i Thomase, který (konečně?) našel pana Barrowa (byla homo linka nutná??). Trošičku musím zvednout obočí nad dabingem a zejména výslovností některých jmen - skutečně se Grantham čte se znějícím "h"?? Potěšila role Imeldy Staunton, škoda, že se neobjevila v seriálu. Pro neznalé seriálu je ale tenhle film úplně matoucí a mnohé postavy jakoby tu ani nebyly...a stále platí, že postava Daisy je na ránu, ale fakt moc (tvůrci mě chtěli asi mučit). ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Oceňujem snahu o zmapovanie zhýčkaného života na samotnej hranici medzi starým zlatým životom šľachty založeným na tradíciách a moderným životom s pulzujúcou meštianskou spoločnosťou. Ten kto nepochopí, že aristokracia už nie je to, čím bývala má problém... No celkovo ale ide o kolosálnu nudu. Ide o také nudné, banálne minipríbehy pozliepané do šedivého obrazu. Jediné čo ako-tak ušlo bola výprava. Na hranici odpadu. 30/100 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

I když řadím Panství Downton k mým nejoblíbenějším seriálům, tak jsem se k poslední šesté sérii dostal teprve nedávno, a byl jsem opravdu zvědavý na film, jelikož seriál dostatečně uzavřel všechny dějové linie. Film tvoří ozdobnou třešničku na vrcholku už tak velmi lahodného a kvalitního dortu a nabízí ve zkrácené podobě všechny aspekty, kvůli kterým jsem se díval na samotný seriál. Člověk má opět možnost se na dvě hodiny ponořit do prostor okázalého panství a zažít s jeho obyvateli epizody z jejich (ne)všedního života, které nepostrádají romantiku, humor, intriky, ani napětí. Musím ocenit, že se tvůrcům i na tak malém prostoru podařilo věnovat potřebný čas každé z postav. Nejvíce mě opět bavila prostořeká hraběnka vdova, vedle toho bylo úsměvné sledovat na plátně interakci mezi "McGonagallovou" a "Umbridgeovou". Z dějových linií mě nejvíc zaujala "bitka" mezi donwtonskými a královskými služebníky, Thomasův příběh a vztah mezi Maud a Lucy. V průběhu dvou hodin jsem se nechal jak dojmout a pobavit, tak i ohromit nádhernou audiovizuální stránkou, která mě nikdy neomrzí, a i když to ve výsledku celé může působit kýčovitě, tak i přesto jsem za tento návrat na Downton nadmíru vděčný. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Mám takovej pocit, že jsem se na film měla podívat PO seriálu, ne PŘED, ale chybička se vloudila. Dokonce bych řekla, že mě pěkně naladil na seriál, na kterej se mimochodem chci podívat už sto let. Sice už vím, jak to všechno dopadne, ale což. Jsem ráda, že jsem to pochopila, i když jsem neviděla seriál, to velice cením. Ale je pravda, že tam bylo tolik postav a vztahů, že mi někdy dalo pěknou práci určit, kdo je kdo. A musím říct, že tohle je přesně typ filmu, kterej byste si měli pustit, když máte špatnej den a nic se vám nedaří. Tak akorát na studený zimní večery, protože tenhle kousek váš zahřeje, to se vsaďte! Miluju britskej humor, kterej se tam nádherně hodí a některý situace (zamknutí služebníků královny, výstup pana Moseleyho) jsou tak absurdní a skvělý. Řeknu vám, tenhle film zahřeje u srdce - zasmějete se, dokonce budete i napjatý (taky bych neřekla, že budu nervózní kvůli večeři), možná si i pobrečíte. Navíc je tady homo romance, sakra dobře udělaná, musím podotknout, a toho já jsem velkej fanoušek. No neříkejte, že vám ta scéna u auta nepřišla sexy. ( ͡° ͜ʖ ͡°) A atmosféra je prostě nádherná. Je vidět, že si tvůrci dali záležet na historický autenticitě a to cením fakt hodně. A nakonec všechno dobře dopadlo. Hodnocení: a je to jasný, teď se musím podívat i na seriál/10 ()

Galerie (80)

Zajímavosti (2)

  • Při přehlídce yorkshirského pluku za účasti krále Jiřího V. hraje skladba Julia Fučíka „Florentinský pochod (Op. 214)“ z roku 1907. Její autor, český skladatel vojenských pochodů c. a k. armády, byl strýc nacisty popraveného komunistického novináře Julia Fučíka, autora Reportáže psané na oprátce. Rodinné vztahy jejího autora tak odkazují i na části děje filmu, kde krom rozporů mezi monarchisty a republikány v rámci rodiny Crawleyů zazní i přesvědčení o komunistickém smýšlení jedné služebné. Spíš než o záměr tvůrců jde patrně o náhodu, ovšem zajímavou. (Korsak)

Související novinky

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno