Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a londýnští Forsyti se připravují na malou rodinnou zásnubní slavnost, která je skvělou příležitostí, aby se všichni příslušníci tohoto starého váženého anglického rodu zase jednou setkali. Pravda, příležitostí poněkud pochybnou, neboť Monty Dartie, mladý a nemajetný floutek, není právě mužem, jakého by si starý James Forsyte pro svou dceru Winifred přál - jenže co dělat. Svět se mění a je třeba to respektovat. Ostatně tento ústupek starým dobrým mravům nebude zřejmě posledním. Úctyhodnou rodinou Forsytů mají v nejbližších letech otřásat události, jaké by si ještě před pár lety nikdo neuměl ani představit. Na startovním bloku první z nich je již připraven mladý Jolyon, který hodlá učinit věc dosud naprosto nevídanou: opustit svou ženu i rodinné bohatství a jít za hlasem srdce... Tak začíná nejnovější (desetidílná) britská adaptace slavného románu Johna Galsworthyho, zachycujícího v celé své šíři (tzn. tří románových trilogií) život tří generací rodiny Forsytů - od poklidného údobí vlády královny Viktorie až do dvacátých let minulého století. Hrdinové této rodové kroniky, (která podle autorových slov "balzamuje" život této střední vrstvy) v proměnlivé scenérii svého i okolního světa zvolna stárnou, dospívají, na ulicích se místo kočárů objevují automobily... svět se zkrátka mění a život jde dál. John Galsworthy (1867-1933) bývá někdy označován za posledního velkého vypravěče viktoriánského období, "Forsyti" (první vydání v r. 1922) jsou jeho dílem nejznámějším. V r. 1932 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.) První šestadvacetidílný televizní přepis "Forsytů" z r. 1967 se s mimořádným úspěchem hrál i na naší obrazovce a zůstal dodnes v povědomí řady diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Monty2729 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem sledovala už jako dítě a vždy se mi velmi líbil. Prožívala jsem příběhy rodiny Forsytů a zvláště jako malá holka jsem si užívala i krásné kostýmy a celé prostředí této bohaté londýnské rodiny. Jen jsem nikdy nepochopila, co všichni viděli na Irene, která byla snad pro každého ztělesněním krásy a mě přišla až příliš bledá a naprosto bez výrazu. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím připojit souhlas k jednomu z komentářů: Nejvíc sympatický mi byl Soames. Irene nesnáším a na knížku ani není dost hezká. Protivná je i June. Ale at je to jak chce, určitě okouzlí dokonalé herecké výkony. Hlavně poslední díly s Fleur a Jonem trhají srdce (i když Jon mě dost naštval svým mamánkovským mazánkovstvím. Ale tak tomu bylo i v knize). Četla jsem knižní předlohu a to dvakrát, dokonce jsem četla i další pokračování "Moderní komedie". Proto můžu s čistým srdcem říct, že je seriál dokonalým převedením knihy na plátno, navíc s atmosférou Viktoriánské Anglie. Pro mě jednoznačně 5hvězdiček. P.S. Navíc se v těch jejich tragédiích člověk dokáže odprostit od vlastních problémů ()

Reklama

elea 

všechny recenze uživatele

Deseti-dílná minisérie podle románu Johna Galsworthyho, která se odehrává v 19. století, se může pochlubit skvělým výkonem Ruperta Gravese a Damiana Lewise v hlavních rolích. Také nesmím zapomenout zmínit skvělou výpravu, kterou se tento seriál může pochlubit. Ukazuje nám taky poměry ve vyšších vrstvách konzervativní Anglie. Je sice pravda, že je zbytečně dlouhý - neuškodilo by poslední dva díly spojit do jednoho, ale jinak je skvělý. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobově věrohodná záležitost, která těží z opravdu hutné předlohy, které by mnoho lidí nemuselo přijít na chuť. Anglický svět velkých předsudků, jen minima citů, chladný svět plný peněz a moci. Nemohu si pomoci, ale maličko tuším, že kniha bude zajímavější a v některých okamžicích méně nudná (a předvídatelná?). ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Hodně slušně natočená sága, kterou zajisté nebylo zrovna jednoduché převést na plátno v takové kvalitě, jako se nakonec podařilo. Nejen pro její rozsah, ale taky pro dlouhé časové období, množství architektonických stylů, řadu různými směry se vyvíjejících se postav, které zachytit na plátno s veškerými jejich emocemi a vývojem a rozdílnými charaktery, je velmi obtížné a tvůrcům tohoto seriálu se to do značné míry podařilo. Za což si bez jakéhokoli zaváhání zaslouží 4*. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama