Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

petisek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film je trošku neprávom podceňovaný. Pri jeho sledovaní som vôbec nerozmýšlal, že jeho režisérom je Jiří Menzel a scenáristom Zdeněk Svěrák, vnímal som len príbeh a vtipy, na ktorých som sa dobre zabavil. Fóry s hovnovou samohonkou, teóriou o kolobehu hovna v prírode, alebo útokom sovietskej armády na drevenú chalupu mi ešte dlho ostanú v pamäti. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruský román přepsaný Svěrákem pro Menzela.To jsou věci, co? Každopádně je to zábavné. Není to vyloženě řachanda, ale taky to není takový ten "laskavý humor". Ruská duše a ruské reálie z toho hodně čiší. A pár scén je legendárních, třeba výslech starého žida Stalina, hon na domnělého milence v podobě domácího prasete nebo kilo cukru na kilo hoven. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pominu-li vysloveně zprasené dvd (chybí originální (ruský) zvuk, dabing je tradičně hrozný, obraz je značně neostrý (na film z roku 1994 vážně bída) a poměr stran asi nebude čisté 16:9, nehledě k absenci jakýchkoli bonusů), jedná se o vážně příjemné filmové překvapení. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, gudaulin, Subjektiv, belldandy ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Radek99: "Symbolická tragikomedie rozkročená někde mezi Dobrým vojákem Švejkem a Gogolovým Revizorem odrážející jak bodrost a specifika širé východoslovanské duše, tak i absurditu doby vymknuté z kloubů normálního civilizačního vývoje."  Pregnantně vyjádřena nosná myšlenka filmu. Asi film pobaví více někoho, kdo aspoň chvilku v socialismu žil a pracoval, protože se mu v tomto filmu vrátí ta doba. Byť tady v ČR/ČSSR by i těmto lidem tohle, a to i za socialismu, připadalo příliš absurdně.  Škoda, že dnešní mládež jen papouškuje ve škole naučená zla socialismu aniž by dokázala vidět podobnost kroků, které vedly k tomu zlu, s kroky dnešních proevropských politiků. Ne nadarmo se říká: Kdo se nepoučí z historie, je nucen ji opakovat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se film vymkne kontrole, nedá se dělat nic jiného než přetrpět tu snůšku zmaru a absurdního humoru. Těžko uvěřit, že je režisérem Jiří Menzel a scenáristou Zdeněk Svěrák. Není to až tak špatně natočené, ale Menzel si neuvědomil, jak není dobré točit s ruskými herci, v našich končinách prakticky neznámými, jako asi neznámí, padlí vojáci, kterým je film podle mě věnován. Nedovedu si totiž představit nadšení z filmu, který je naprosto o ničem. Když bych se chtěl dívat na ruský film, pustím si ho, ale proč se dívat na ruské herce v českém filmu?! Žádné autenticity se vůbec nedosáhlo, protože film má nepokrytý náběh až do absurdní podívané a většinou do ní neomylně a úmyslně spadne. Zasmát se je nemožné, protože přehrávající ruští herci si nijak nezadají s ochotníky. Film rozhodně nevypadá levně, ale tohle jsou hodně vyhozené peníze. Z filmu jsem si nic neodnesl ani nezapamatoval. Hrozné. 20% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Keďže režisér Jiří Menzel mal pocit, že doslovné spracovanie podľa knižnej predlohy sa stretne z nepochopením ruských hercov (zosmiešňoval ruský národ), poprosil o napísanie scenára Zdeňka Svěráka. (andykovac)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama