Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

corona 

všechny recenze uživatele

O statečném kováŕi po 35 rokoch? Nie celkom ale po Johane, Zázračnom nose a Láske na vlásku ma táto rozprávka príjemne prekvapila. Má to čo sa v súčasných rozprávkach nevidí a to sympatického, neopozeraného hlavného hrdinu, znesiteľný humor, rozumnú stopáž a priamočiary dej, bez zbytočných odbočiek (aj keď sa scenárista občas inšpiroval u iných, slávnejších vianočných filmov). Princeznú s menom Michaela (WTF, nabudúce môžeme čakať princeznú Emmu, Ninu alebo Vanesu?), hrá, teda ehm, skôr predstavuje bývalá finalistka Miss. Bebjakov dvorný herec Maštalír by vzhľadom k svojmu veku, mohol už konečne v sebe nájsť aj inú hereckú polohu. Bolo by trúfalé porovnávať Vaculíka s akýmkoľvek čarodejom z LOTR, mne skôr pripomínal kinder verziu otca Fourasa. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní příběh o nalezenci v obilí se s úspěchem oprávněně nesetkal, byla jsem tedy hodně zvědavá, s čím přijdou naši nejbližší sousedé. Režiséra Bebjaka znám jako tvůrce kvalitních kriminálních i dramatických podívaných a po zhlédnutí jeho "svatoštěpánské" pohádky (na Slovensku ovšem logicky běžela na Štědrý den) bych se vůbec nedivila, kdyby v tomto žánru pokračoval. Tady se totiž povedlo všechno. Když se přenesete přes ne úplně dokonalý český dabing a úvodní snahu o napodobení "Pána prstenů", čeká vás napínavá i dojemná podívaná o sympatickém mladíkovi, kterému v záchraně krásné (a statečné) princezny nezabrání ani vlastní slepota. Přidejte krásné exteriéry, zasněženou krajinu (na tu se o Vánocích vždycky hezky dívá), nepřepálenou stopáž, nulový výskyt šišlajících čertů a vyjde vám krásná pohádka pro celou rodinu, na kterou se příští rok ráda podívám znovu. ()

Reklama

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Opět mizerná pohádka se slaboduchým příběhem. Vůbec nic se zde neděje. Chabé výkony herců, režiséra i scénáristy. Odfláknutý celý děj i samotné vyvrcholení. Jediný co se povedlo, je akorát ta ježibaba, za což dávám jednu hvězdičku Pryč jsou ty časy, kdy česká televize tvořila opravdu hezké a dějově poutavé pohádky. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Opět princezna úplně o ničem, primitivní scénář. A jak už bývá bohužel dobrým zvykem, všechno je chudé, pusté a prázdné - pár lidí, pár dekorací, nikde nic, s bohatostí a pestrostí starých pohádek to nelze vůbec srovnat - těch pár zasněžených chalup a hezká příroda to zkrátka nenahradí. "Vyvrcholení" boje s čarodějem je tak ukrutně slabé, rychlé a nezajímavé, až to bolí. A kam se poděla kreativita se jmény zloduchů? Vlkan jako králův rádce? Eh. Zajisté by šlo vymyslet působivější a zle znějící jméno. Z minulosti mne napadá např. král Kazisvět či čaroděj Mrakomor... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mámo, a jak vlastně princezna vypadala ??" - "No jak ?! Měla křivý nos !! A myslím, že jí pod ním rašily fousy.. A kulhala !! A hubená byla, jako koza.." ;) Nutno říci, že Simona Kollárová, jakkoli si vystačila s jedním výrazem a jen jízda na koni zasněženou krajinou z děvčete Popelku, natož Libušku Šafránkovou, neudělá, po dlouhé době platí za castingovou trefu s vpravdě princeznovským kukučem.. To Richard Autner, byť jeho výtečně napsaná postava - rozhodně napříč žánrem - jako jedna z mála oplývá originalitou, si herecky krade celý Bebjakův biják pro sebe.. Biják, rozhodně ne špatný, zato však nesmírně opsaný.. Dušička vykrádá kdeco, bohužel však zejména už tak nablblého Mrazíka, což téhle "vánočce" příliš dobrou službu neudělá.. Netřeba se v dnes již tolik svázaném a vymačkaném žánru dožadovat původnosti, cest k úspěchu rovněž totiž není mnoho, ovšem podobné mixematózy jsou spíše na škodu.. Bebjak se snaží co může, jako by chtěl za svým domovským krimi kreslit tlustou Čáru, daří se mu to ovšem jen napůl.. Většině svých kolegů ovšem s touhle svojí zimní fantaghiriádou ujíždí o dvě délky lokomotivy.. Zelenka může jen tiše závidět, a to ačkoli právě jemu Bebjak naopak vykapsoval šuplíček s lacinými, či spíše ještě laciněji vypadajícími, triky.. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Celá pohádka se natáčela v létě a tři týdny na přelomu února a března 2018. Byla taková zima, že kostymérky musely malým dětem každých deset minut natírat rty vazelínou. [Zdroj: Blesk.cz] (rakovnik)
  • Na záběrech z Adršpachu je vidět strom s růžovými květy. V tomto období ale stromy nekvetou a všechny kvítky tak na větve připevnili rekvizitáři. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama