Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Pan Zelenka mě svým dnešním mediálním výstupem rozzuřil natolik, že jsem se rozhodl Kováři jednu hvězdu přidat a Žitovi naopak jednu ubrat. Kovář Martin je oproti Žitu moc mílá a sympatická postava, která si svůj happyend zaslouží. A pohádka sama o sobě působí celkem výpravným dojmem a má velmi solidní vizuál. Hezky se na to kouká. Škoda jen, že je závěr hrozně uspěchaný. Nějakých 10 minut navíc by neuškodilo. Jinak, ale pěkné. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Premiérově vysíláno 26. 12. 2018. Kterak slepý Jánošík zachraňuje princeznu a bílý čaroděj z Pána prstenů bojuje proti tomu černému, přičemž trpaslík se umí teleportovat (odkaz na Star Trek?), má rád maxi buchty a je nechutně digitální. Do děje zasáhne ještě čarodějnice z Mrazíka, která si dojí mlíčko ze vší. Chybí už jen kung-fu od opilého mistra s bílým vousem. No je to pohádka skutečně se vším všudy, parádně exteriérová a výpravná, hudba přímo halywúdovská (bohužel totální kopie soundtracku The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain od Stephena Endelmana) a režie poctivá. Ale hodnocení? Těžké jak perníková střecha baby Jagy. Pro koho ta pohádka měla být? Malé děti se budou bát, teenageři se na to nedívají a pro dospělého je tam mraky rádoby vtipných scén, které na dospěláka prostě nefungují. Škoda určité nedotaženosti a chybějící silné ruky dramaturga. Ale na druhou stranu - Slováci to zvládli a natočili fungující a koukatelnou pohádku, která vánoční svátky nemůže pokazit. A to neumí každý! ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozčilovat se je málo platné v pohádce spíš dobré nežli špatné. 1)  Fešácký Slovák 32letý, vzděláním novinář a absolvent tříměsíčního scenáristického kursu v New York Film Academy v Universal Studios, scenárista Tomáš Dušička (mladší bratr rapera Majka Spirita) si očividně přečetl něco o slovanské mytologii. A tak se panovník zakletého království jmenuje Svarog, samo království obklopuje Adršpašské skalní město a panovník sídlí na hradě Bouzov. Martin naproti tomu bydlí v parádní ladovsky působící vesničce v Zuberci a jeho protihráč, černokněžník Vlkan (nomen omen) na hradu Červený Kameň._____ 2)  Snímek se může chlubit pestrým a docela logickým dějem, až tedy na úlety, o kterých se zmiňuji dále. S původností si scenárista hlavu nelámal a v klidu použil motivy z různých pohádek. Snad se nedopustím nepatřičného spoilerování, když prozradím, že nakonec vše dopadne, jak má, protože čepel nabroušená poctivým člověkem přetne každé kouzlo._____ 3)  Parádní lokace a roztomilé postavy trpaslíka a vskutku půvabné čarodějnice pak evokují pohádkový svět Zdeňka Trošky. Dáte si bleší mlíčko anebo čaj z dřímovníku?_____ 4)  Z účinkujících mě zaujali 26letý Richard Autner (slepý Martin), 36letý Peter Oszlík (Martinův soused Pavel), Košičan Tomáš Mischura (skřítek) nezjištěného věku a 41letý Tomáš Maštalíř (černokněžník Vlkun)._____ 5)  Na pohádce jsem vedle jejích kladů zaznamenal i mnohé zápory._____ Slepý kovář, který rube dříví a úspěšně prochází skalnatou krajinou?_____ Stráže, které mají hlídat princeznu a které tam postavil hlavní padouch, se nechají napálit tak primitivním způsobem?_____ Funkce ježibaby spočívala v tom, že jí Martin sebral kočku?_____ Mocný černokněžník na co sáhl, to pokazil?_____  6)  Pan Dušička by si měl doplnit vzdělání v obcování se členy panovnických rodů. Oslovení Vaše Veličenstvo je vyhrazeno pro panovníky, princeznám se v našich zeměpisných končinách říkalo Vaše (královská) Výsosti. Rovněž familiérní chování kovářovy matky k princezně připomínalo socialistické scénáře, podle kterých jsme si všichni rovni, že._____ 7)  Zvláštní poznámku si zaslouží český dabing slovenského originálu. Proč, proboha?_____ 8)  Výstižný koment poukazuje na nedostatky pohádky: salahadin***, Brtniik**. K tématu původnosti použitých motivů se kvalifikovaně vyslovuje komentátorka rozum i cit*****. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je na pohádkách to krásné, žádné zlo není definitivní a rozdíl mezi princeznou a ježibabou je evidentní, člověk je hned v obraze, kdo je klaďas a kdo záporák. Ženatí pánové, kteří by chtěli objasnit jak se z princezny stane ježibaba si to nechají pro jiný žánr.Celkem příjemná zábava a pointa ať se všem dobrým lidem splní jejich nejtajnější přání, je ryze vánoční. Kluk má čapku, coby bumerang, pentle dívčete není k zahození, děti mají dětská přání,maminka jedno nesobecké a tak to má být, každý si přeje přiměřeně svému rozumu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Na plný počet to není, ale těch tři a půl a že jsou ty Vánoce, se to dá... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Konečně krásná vánoční pohádka s třeskutou zimou, pěknou princeznou, pořádným chlapem, nádhernými kostýmy, lokacemi, výpravou, pěknou hudbou, příjemným scénářem, kvalitní režie, perfektní ježibabou (Csongor je TOP a perníková chaloupka neměla chybu), milým skřítkem a zlým čarodějem, určená pro celou rodinu. Je znát, že si tvůrci dali záležet, nerušilo mě tam vůbec nic. Po letech jsme u pohádky, celá famílie, ani necekli. Žádné hysterické pitvoření, ani ukrákané ženské a díkybohu žádní, rádoby vtipní, čerti... Pěkné, vkusné, laskavé. Takto má vypadat vánoční pohádka! Z tohoto by si měli vzít Zelenka, Janák a spol. mustr... Velmi pěkné! P.S.: Pochvala za krásný statek s bylinkami, za kovárnu, za pohádkového bělouše a perfektní kameru. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení v Zuberci se jako komparz zúčastnili i členové folklorních souborů ve vlastních regionálních krojích. Na plac donesli domácí slaninu a slivovici, kterou pohostili celý štáb. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Na to, aby kovář Martin mohl po souboji s čarodějem Vlkanem odletět, musela být v podzemí hradu Červený Kameň postavena speciální konstrukce a představitel Martina byl připevněn na lana. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Na záběrech z Adršpachu je vidět strom s růžovými květy. V tomto období ale stromy nekvetou a všechny kvítky tak na větve připevnili rekvizitáři. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno