Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemná podívaná. Pěkný příběh, slušná výprava. Žádný vřískání a stupidní zpívání, jak bývá v poslední době zvykem. Zima vždy dodává pohádkám kouzlo. Milá princezna a statečný slepý kovář, který zachrání zakleté království. A samozřejmě pořádný záporák Vlkan v podání mého oblíbence Maštalíra. To se musíme spojit s našimi východními bratry, aby vznikla slušná pohádka? Smutné velmi. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Zaspomínam si na svoju seminárnu prácu o bratoch Grimmovcoch a Charlesovi Perraultovi... Človek by neveril, do akej hĺbky sa dá pri analyzovaní rozprávok zájsť... Červená čiapočka znamená nastupujúcu menštruáciu a premenu dievčaťa na ženu a tak celkovo, Matka hus by sa asi divila, o čom tie jej rozprávky vlastne boli... Základných motívov je len pár, dobro musí vždy zvíťaziť nad zlom a podobné vzorce... Týmto sú tvorcovia rozprávok dosť limitovaní a raz sa tá studnica proste vyčerpať musí. Je to asi ako s hudobným štýlom trance, tí úbohí DJs už tiež posledných pár rokov len vykrádajú sami seba... No a je tu Štedrý deň 2018 AD. Po zhliadnutí Žita na ČT1 už som sa o nenávratnom vyčerpaní rozprávkovej invencie definitívne presvedčila. Zrejme v kontraste so spomínaným paškvilom pôsobí zrazu kováč Martin pomerne osviežujúco. Umiernená stopáž, pomerne inovatívne pôsobí hlavný hrdina s jeho zrakovým hendikepom. Taktiež mierne temnejšia struna, zaváňajúca Pavlom Dobšinským. Toto je možno jeden z posledných záchvevov určitej originality, osobne považujem televíznu rozprávku už za kompletne mŕtvy žáner. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc hezký pohádkový příběh, princezna není z cukru a když v rodině není žádný mužský potomek, sama se vydá hledat pomoc pro svého nemocného otce. A Martin je chlap, jak má být, dobré srdce na dlani, za práci vzít umí a ze skutečnosti, že nevidí, nedělá vědu, a to je velice sympatické. Kladně hodnotím kouzelnou vánoční atmosféru, kterou se tvůrcům podařilo vytvořit, moc chválím výpravu, úžasná a své hodnocení popostrčím směrem nahoru, neb to pěkně odsýpalo, lesní skřítek byl parádní a celkově mi to ladilo, herci, hudba, kamera, všechno to k sobě velice příjemně pasovalo. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie měla rozhodně být štědrovečerní pohádkou 2018. Konečně pohádka, která má hlavu a patu. Líbil se mi slepý kovář, protože to byl fakt sympaťák. Sice jsem mu nevěřila jeho slepotu, ale co, je to pohádka. Líbila se mi statečná princezna. A na obou se mi líbilo, že se vzepřeli osudu a šli do skal, aby našli záchranu pro toho, koho milují. Ach. Líbil se mi i záporák Tomáše Maštalíra, protože ač toho herce mám hodně ráda, tak tady byl opravdu zlý až do morku krve. A Lukáš Vaculík mi připomínal Gandalfa. Vianočné želanie je pohádkou, kterou bych ráda viděla znovu. Ale v původním znění, ne předabovanou do češtiny. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozčilovat se je málo platné v pohádce spíš dobré nežli špatné. 1)  Fešácký Slovák 32letý, vzděláním novinář a absolvent tříměsíčního scenáristického kursu v New York Film Academy v Universal Studios, scenárista Tomáš Dušička (mladší bratr rapera Majka Spirita) si očividně přečetl něco o slovanské mytologii. A tak se panovník zakletého království jmenuje Svarog, samo království obklopuje Adršpašské skalní město a panovník sídlí na hradě Bouzov. Martin naproti tomu bydlí v parádní ladovsky působící vesničce v Zuberci a jeho protihráč, černokněžník Vlkan (nomen omen) na hradu Červený Kameň._____ 2)  Snímek se může chlubit pestrým a docela logickým dějem, až tedy na úlety, o kterých se zmiňuji dále. S původností si scenárista hlavu nelámal a v klidu použil motivy z různých pohádek. Snad se nedopustím nepatřičného spoilerování, když prozradím, že nakonec vše dopadne, jak má, protože čepel nabroušená poctivým člověkem přetne každé kouzlo._____ 3)  Parádní lokace a roztomilé postavy trpaslíka a vskutku půvabné čarodějnice pak evokují pohádkový svět Zdeňka Trošky. Dáte si bleší mlíčko anebo čaj z dřímovníku?_____ 4)  Z účinkujících mě zaujali 26letý Richard Autner (slepý Martin), 36letý Peter Oszlík (Martinův soused Pavel), Košičan Tomáš Mischura (skřítek) nezjištěného věku a 41letý Tomáš Maštalíř (černokněžník Vlkun)._____ 5)  Na pohádce jsem vedle jejích kladů zaznamenal i mnohé zápory._____ Slepý kovář, který rube dříví a úspěšně prochází skalnatou krajinou?_____ Stráže, které mají hlídat princeznu a které tam postavil hlavní padouch, se nechají napálit tak primitivním způsobem?_____ Funkce ježibaby spočívala v tom, že jí Martin sebral kočku?_____ Mocný černokněžník na co sáhl, to pokazil?_____  6)  Pan Dušička by si měl doplnit vzdělání v obcování se členy panovnických rodů. Oslovení Vaše Veličenstvo je vyhrazeno pro panovníky, princeznám se v našich zeměpisných končinách říkalo Vaše (královská) Výsosti. Rovněž familiérní chování kovářovy matky k princezně připomínalo socialistické scénáře, podle kterých jsme si všichni rovni, že._____ 7)  Zvláštní poznámku si zaslouží český dabing slovenského originálu. Proč, proboha?_____ 8)  Výstižný koment poukazuje na nedostatky pohádky: salahadin***, Brtniik**. K tématu původnosti použitých motivů se kvalifikovaně vyslovuje komentátorka rozum i cit*****. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Celá pohádka se natáčela v létě a tři týdny na přelomu února a března 2018. Byla taková zima, že kostymérky musely malým dětem každých deset minut natírat rty vazelínou. [Zdroj: Blesk.cz] (rakovnik)
  • Natáčelo se v Zuberci, Adršpašských skalách a na hradě Červený Kameň a Bouzov. [Zdroj: Extra.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama