Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 4

Recenze (767)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akta X jsou oscilátor kvality díl od dílu a takovou "Gumpovskou bonboniérou v praxi". Nikdy totiž nevíte jak (ne)chutný bonbón si vytáhnete, můžete to být průměrné sci-fi, nejatmosferičtější horror vašeho života, ničím nezajímavý temný thiller či komedie k popukání kde tvůrci trefně střílejí do vlastních řad. A je zcela jedno zda zrovna koukáte na první či devátou sérii; geniální díl stejně jako ten odpadový si můžete vytáhnout v kterékoli z nich. Cca jedna třetina epizod jsou dějotvorné, zbytek jsou samostatně stojící počiny. První série sice obsahuje několik vůbec nejlepších epizod, ale také hned pár nejhorších a spíše si to ještě hledá tu svou cestu. Druhá, třetí a čtvrtá už jsou ty Akta X jak je má většina nostalgicky zafixována. Pátá se šestou jsou pak naprostým vrcholem. Sedmá kvalitativně o něco klesla, změnila místo natáčení a z temných epizod tu a tam odlehčených uvolněnějšími díly udělala přesný opak, je primárně komediální. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Akta X představovala v 90. letech velký kult a mimořádně úspěšný televizní produkt, který se rychle prodal prakticky do všech koutů. Celý svět totiž zbožňuje záhady, sní o mimozemských civilizacích a rád si hraje. Seriál přišel z konceptem hry se svým divákem, který v novém tisíciletí úspěšně napodobily nové projekty, jako např. seriál Ztraceni. Funguje to podobně jako pohádky princezny Šeherezády. Pomalu odkrýváte jednotlivé díly skládačky, ale stále objevujete nové indicie tajemného spiknutí o přítomnosti mimozemšťanů na naší planetě. Konspirační teorie se kupí a sem tam se v té spleti hádanek uzavře dílčí osud nebo případ. Má to ten nepříjemný efekt, že vás tato hra pravděpodobně dříve nebo později s vědomím, že pointa je v nedohlednu, přestane bavit. Tak, jak se s komerčním úspěchem vršily stále nové řady, začaly scénáristům docházet nápady a kvalita epizod šla nevyhnutelně dolů. Akta X zašla potupnou smrtí - vyhnila do základů. V pozdní fázi projektu obě hvězdy, které si na Aktech X udělaly jméno, rozumně vycouvaly z další spolupráce. Dnes už mi seriál připadá do značné míry omšelý, ale byly doby, kdy jsem netrpělivě čekal na každý další díl. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravda je tam vonku... a mladý workholik, agent FBI, Fox Mulder je jej na stope. Po boku mu vždy stojí, mierne skeptická, naoko chladná, kolegyňa Dana Scullyová. „Akty X“ - napínavý, mysteriózny, sci fi seriál z produkcie americkej spoločnosti Fox. Bolo natočených deväť sérií; celkove 202 dielov. Tento úspešný titul sa vysielal počas rokov 1993 až 2002, čo z neho robí jeden z najdlhšie bežiacích televíznych seriálov v USA. V roku 1998 bol natočený aj celovečerný kinofilm. **** ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Akta X byly a do určité míry vždy budou fenoménem. Jejich kvalita nebyla vždy nejvyrovnanější, některé mytologické díly oproti jiným až experimentálním (ala komedie) však ukazovaly na autorskou snahu "neunudit" stereotypem a budovat napříč mnoha sezonami něco většího, než jednoduchou dějovou linii. Jestli se jim to ve výsledku povedlo, je už na každém divákovi, ale jejich vliv na moderní seriály je nepopiratelný. Update: po letech vznikla 10. sezona, která je kvalitou ještě více nevyrovnaná a z mého pohledu se snaží opakovat mnohá schémata, ale už s křečovitostí... pro mě velké zklamání. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ako veľký hit pre seriálový svet, aj v mojom živote to bolo niečo nové. Môj prvý kontakt s sci-fi. Dodnes si pamätám, ako som bol u babičky, a ako správne dobrodružné decko som si nechal zapnutý televízor aj po konci večerného filmu. Mimozemšťania. A tá muzika: Tííí dí dí dí díí dííí. Wau, dodnes to vidím pred sebou :) ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • V několika dílech seriálu jsou narážky na Mulderův (David Duchovny) nečekaný koníček, když agentka Scullyová (Gillian Anderson) objevuje ve video přehrávači v jejich společné kanceláři porno kazety. David Duchovny je ve skutečnosti mezi fanoušky známý svou závislostí na sexu (dokonce se kvůli ní i léčil a na čas rozešel s Téou Leoni) a jeho druhá nejznámější role je postava notorického sukničkáře v seriálu Californication (od r. 2007). (Davies182)
  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama