Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

chaotic 

všechny recenze uživatele

+++Pozitiva: Je to Star Trek, dále Elim Garak, Gul Dukat, Worf, Miles O'Brian, Jadzia Dax, Jean-Luc Picard, Q, Quark, retro pohled do dílu s Tribly, Cardassiané a Cardasijská stanice (DS9) a Valiant řízený "Rudou eskadrou"... to by bylo asi vše. ---Negativa: Bajor, Bajorské náboženství, nuda, nuda, plky, plky, dítě na palubě, plky, plky, nuda, nuda, nechutný patos s Dominionem, bitevní scény, výměna Jadzie Dax za nějakou pipku, nuda, nuda, plky, plky nezvládnuté vedení "války" (měli se inspirovat B5tkou, kde to bylo i přes katastrofální efekty, brilantně podáno), Dominion, pacifistický Sisko, Bajorané, absence Q (jeden díl je málo...) a hlavně absence Borgů, Dominion není soupeř. Jen bych ještě dodal, že toto je první Star Trek, kde se mění intro scéna. (fuj) Díly 7x17-7x24 tvoří osmi-dílný celek, promiňte ale to je vážně moc. (nemluvě o tom, že mnohodílství není ojedinělé) Fakt se tam moc kecá a nic neděje (ani v jedné sérii se mě nezhostil efekt "Must see next one..." a to je co říci) xxxP.S. Internetem se šíří hlasy o tom, že první 3 série jsou nuda, ale pak se to rozjede (což už v ČR vysíláno nebylo), ale rozjezd je takový jako když ze Shinkanzenu přesedláte na koňskou spřežku a s ní projíždíte celý seriál, čili ano je to nuda bez kouzla i pak. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé prvotní hodnocení v podobě tří hvězd vycházelo pouze z pár dílů viděných v tv s českým dabingem. Avšak moje srdce trekkieho mi nedalo a sehnal jsem si kompletních sedm řad v originále. Momentálně sjíždím pátou a už někdy během třetí jsem své hodnocení o hvězdu zvednul. Pomalu a jistě si mě nachází i DS9 a já k němu získávám další vyjímečný vztah. Speciálně od čtvrté sezóny nabírá seriál vyšší obrátky. Jednotlivé epizody jsou dost často (nutno dodat se zvyšující se frekvencí) velmi filozofické s poměrně vícevrstvým poselstvím. Spousta vykreslených postav, lidských propletenců, vztahů získává na hodnotě až s přibývajícím počtem epizod, vydatně. Další unikátní Star Trek je třeba sledovat velice pozorně a tak nějak tuším, že ve své době DS9 předběhl svou dobu a zůstal nepochopen - i já jsem se do této kategorie prve zařadil. Uvidím, zda i u tohoto ST počinu se dostanu ve finále na 5*... toť jediná a příjemná neznámá.:) Charakteristika: Sci-fi dobrodrůžo pro náročnějšího geeka se sklonem k dlouhodobým vztahům._Trekkie velikosti mého srdce nemůže jinak po dokoukání než zvednout na 5*. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Předem chci napsat, že každý, kdo tenhle seriál odsoudí jako nudný ho nemohl vidět celý. Protože přesně tohle jsem si říkal já na začátku - první a druhá série přinesli občas zajímavý příběh, ale většinou se vše odehrávalo na stanici, kde občas někdo přišel a něco se dělo. Občas přišla nějaká akce, výsadek na jinou planetu, ale jinak nuda. Zlom přišel později - kdy začne vystrkovat růžky Dominion, začínají první války, spojenectví, zrady, objevují se postavy, které nejsou černobílé, ale které změní několikrát stranu. Seriál je sérii od série lepší, postavy Vám začnou připadat jako skuteční lidé a vše vrcholí několika vícedíly, kde jde doslova o všechno. A ve finále, které v podstatě vyřeší všechny dějové linie, uzavře všechny postavy (což dnes nebývá pravidlem) Vám začne být líto, že vše končí. Jedna z nejlepších vesmírných ság, co znám a to myslím vážně. ()

Lamount 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deep Space byl prvnim ST serialem, ktery se dostal na ceske obrazovky a proto ma u me dulezite postaveni. Sice jsem tenkrat (musel byt tak rok 1992 nebo 3) nechapal, proc tam neni nikde kapitan Kirk a Spock (znal jsem je z filmu z videopujcovny:), ale zamiloval jsem si menavce Oda a tejmnou cervi diru do Gama kvadrantu. O mnoho let pozdeji jsem se k serialu vratil, protoze ho nikdy u nas nedovysilali a teprve od treti rady do konce mohl docenit kvalit tohoto klenotu. Valka s Dominionem a uzasny pribeh, ktery mezi sezonami navazoval, byl pro vesmir ST celkem nevidany a povedl se (take jiste diky Ronaldu D. Mooreovi). ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ještě o ždibec lepší, než TNG. Po vzhledové stránce již seriál dostává vše nezbytné a kulisy jsou moc dobré, jakožto i efekty. Seriál se definitivně posunuje k většímu realismu a zobrazuje komplexní ekosystém fungování byrokracie ve vesmíru, na pozadí celého díla se vine linka spojená s opět svobodným Bajorem. Počáteční uvedení do reálií mohlo být kratší dvou sérií, ale je nicméně nezbytné k pochopení všech mechanismů. Prototypového Pickarda nahradil stejně rozvážný, však jiný, kapitán Sisco ve skvělém podání Avery Brookse. Prvním důstojníkem je revolucionářka a proletářka Anna, lovkyně kolaborantů, nacistů a upírů, k jejímuž dobru počítám, že vidí, jak se představitelé náboženství její planety snaží uchvátit moc. Šerifa vesmírného slumu dělá záhadné žluté želé (není zde však jedinou postavou s komplexy ze svého původu), nerozlučného souputníka mu pak dělá vychytralý kapitalista, co má za ušima (a že se tam vejde latinia!). Na tohoto chudáka s oblibou svalují ostatní veškerou trestnou činnost širokého okolí a šerif tak může v klidu šmejdit a nic neřešit. Doktor je naivní mutantskej trouba a symbiontka je pěkná buchta a správný čuně, s tou by se dalo zakalit. Klingon nadále řeší, jestli je drsnej jako Arnold v Predátorovi nebo brečánek s asociálním hurvínkovským synem. Omladina seriálu překvapivě ujde a Rom není pokoutný zloděj šrotu na podpoře, ale šikovnej kutil. Miles O'Brian je ještě větší borec (ok, je to největší borec všech ST!!!) a zlouni jsou nejednoznačné osobnosti s různými motivy. Mezi jasné přednosti patří zobrazení mechanismů fungování různých společností rozličných pravidel. Spíše než debilní díly jsou zde k nalezení nějaké nudné a v zásadě to chce sledovat s ohledem na návaznost děje. Původní český dabing je někdy úsměvný (vemte ho k Bridžovi...), ten nový neznám, takže mohu doporučit jen originální znění. Každopádně moc dobrá práce. EDIT: Úplně jsem zapomněl, že v 7. sérii vyměnili mnou výše chválenou Dax za nějakou vypatlanou krávu a celá postava tak šla do kopru. Nechápu, že flotila si za poradce bere zásadně totální slepice (a že Troi nasadila laťku!). Bohužel i po obsahové stránce poslední série značně upadla a dobrých dílů je málo. ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • Trillskú vedeckú dôstojníčku Jadziu Dax mala pôvodne hrať Famke Janssen. Keď rolu odmietla, bola nahradená Terry Farrell. Úvodné testy trillského make-upu podľa pôvodného výzoru Trillov z epizódy Hostitel (1991) seriálu Star Trek: Nová generace nevyzerali presvedčivo. Preto si maskéri spomenuli na bodky, ktoré mala Kamala z epizódy Ideální partnerka (1992). Kamalu hrala práve Famke Janssen (na fotografii). Bodky Trillov v seriáli Star Trek: Hluboký vesmír devět preto pripomínjú výzor Kriosianov zo seriálu Star Trek: Nová generace. (koba)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama