Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Joe321 

všechny recenze uživatele

Na začátku Sisko ztratí ženu v borgském útoku s Picardem. Nesnáší ho za to a tato předehra člověka natěší. To je bohužel konec. Picard a Borgové nikdy víc. Příběh se přesouvá na periferii Federace s malou planetou a jejími politickými a náboženskými problémy. To je 1/2 epizod, 1/2 jsou díly o postavách a životu na stanici. Postavy mě spíše nezaujaly než ano (až na doktora, O'Briena, Ferengy a později i Siska). Tak je to aspoň víceméně v prvních čtyřech sériích, které jsou safra nudné. V páté a šesté se konečně začne pracovat s hlavním nepřítelem (bravurně zahraný Weyoun) a Sisko nabere charisma. Sedmá je pak asi se třetí sérií ENT ta nejlepší z celého ST. Hlavně druhá půlka navazuje díl na díl, šlape, přijdou velké bitvy a vůbec přiblížení galaktické války komplexně. Takže jestli dokážete vydržet a proskákat půlku seriálu, budete odměněni. A jestli se vám zalíbí postavy, tak bude celkový dojem daleko lepší. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hluboký vesmír Devět není absolutní propadák, ale nemohu se u této série zbavit pocitu nejslabšího článku v řetězci děl nesoucích v názvu Star Trek. Tvůrci se pokusili o něco nového, opustili zakořeněnou šablonu i klasické postavy, a možná i proto se mnoho fanoušků Star Treku postavilo k Hlubokému vesmíru Devět velice vlažně, včetně mě. Prostě to nemá tu startrekovskou šťávu a kouzlo. ()

Reklama

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn spin-off aj keď trochu z iného pohľadu, ale treba si uvedomiť, že lietanie vesmírnymi loďami nebude jediné čo nás čaká v budúcnosti (mal by som skôr napísať "čo bude čakať našich potomkov v budúcnosti", ale chcem byť optimista) a nejaké tie vesmírne stanice určite bude treba. Dej je trochu viac súvislejší ako v TNG, predsa len na vesmírnej stanici k prílišným zmenám často nedochádza. Quark rulez! ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Je nemožné hodnotiť DS9 a neporovnávať ho s B5, aj vzhľadom na skutočnosť, že v podstate išlo o jasnú krádež motívu. Žiaľ, v tomto porovnaní DS9 prehráva prakticky vo všetkých ohľadoch, no najmarkantnejšie v postavách. Až na Bashira a O'Neilla som si neobľúbil nikoho z hlavných protagonistov, hoci u Siska chvíľu svitla nádej. Navyše keď sa seriál po piatich (!) sériach konečne rozbehne a ide sa do megalomanskej vojny so Stvoriteľmi, ani sa to nedá veľmi brať vážne, keďže sa Federácia rozhodne do jednej zo svojich elitných lodí nasadiť ako navigátora decko. Našťastie ma seriál veľmi veľa dobrých momentov, keď naozaj žiari, aj za cenu nejakých tých nelogičností. A hlavne má naozaj dobré vedľajšie postavy, ktoré scenáristi znásilnia až v 7. sérii (Garak, Gul Dukat, Martok). Škoda aj nevyužitého potenciálu Sekcie 31 a z celého hľadiska seriálu prakticky nezmyselnej náboženskej linky na Bajore a až na posledných päť epizód naozaj otrasnú poslednú sériu. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem měl skepsi po počátečním pilotu a pár dílech. Nemohl jsem se úplně sžít s postavami, které mi přišly průměrné a pouze mě bavil Quark s ferengskou partičkou. Celá dějová linka mezi kardasiany a bajorany nebyla nijak zvlášť zajímavá a čekal jsem co přijde. Zlom nastal od závěru třetí série a to nevídaným způsobem. Nejvíce tomu pomohl příchod Worfa, postavy z Nové generace a propracovaností po všech stránkách. Vlastně veškeré postavy se začaly vrývat pod kůži a díly, příběh začal nabírat maximální obrátky. Tvůrci se hodně zaměřili na emoce všech daných postav, jejich charaktery a jako drama v některých pasážích Hluboký vesmír devět převyšuje Novou generaci. Poslední série je jedná velká válka a ze závěru, kdy dojde na loučení s hrdiny, opravdu mrazí. Fakt jsem si říkal, proč to musí končit. Za mě velká spokojenost, i přes rozpačitý rozjezd a za mě rozhodně na úrovni Nové generace......9/10 ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Na základě dotazů od homosexuálních fandů Star Treku tvůrci začlenili do několika dílů polibky mezi osobami stejného pohlaví. (Riker)
  • Doktor Bashir (Alexander Siddig) si v holoprogramu, který je zasazený do dvacátého století, objednává vodku 'stirred not shaken', což znamená 'promíchat, netřepat'. Touto frází paroduje a zároveň odkazuje na sérii Jamese Bonda a jeho vodku 'shaken not stirred' alias 'protřepat, nemíchat'. (Honzíno)
  • V době natáčení pilotu nebyla ještě zcela hotová maska ferengijského barmana Quarka (Armin Shimerman). Jeho představitel proto nosil umělý nos určený pro jeho seriálového bratra Roma (Max Grodénchik). (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama