Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Chen 

všechny recenze uživatele

Hlavním tahákem této série je zasazení na okraj známého vesmíru, respektive na začátek neznámého (nebo alespoň červí díry, která do něj ústí). To skýtá velké množství možností pro scénáristy a ti je celkem slušně využívají. Nové zajímavé postavy či celé rasy, rozmanitá posádka a jistě, že kvalitní triky. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta lidí tenhle seriál dost neprávem odsuzuje. Ono se taky není proč divit, když první dvě řady jsou prakticky o ničem. Tady se projevil ještě vliv žijícího Gene Roddenberryho, který navnadil tvůrce, na film ve stylu Babylon 5. Jenže tohle se asi nedá udržet věčně a tak filmaři přišli s něčím mnohem lepším... Prostě v Alfa kvadrantu uděláme válku a hotovo. A to válku tisíců lodí proti sobě. Od třetí sezony se pomalu ukazuje DS9 ve své temnější podobě a poprvé ve světě ST máme možnost vidět důstojníka Flotily v akci, která by se zrovna nedala popsat jako nejčistčí. Od páté sezony se to rozjede a neuvěřitelným tempem pokračuje až do samého závěru. (Kde jinde máte možnost ve světě ST vidět tak monstrozní vesmírné bitvy, proti nimž byla potyčka s Borgy u Wolf 359 jen pšouknutí do lucerny, jako v tomto seriálu).Nebýt rozvláčných prvních dvou sezon, mohlo to být 100procent ()

Reklama

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se dá rozdělit na "do 4. řady" a "po čtvrté řadě" První půlka je upovídaný (někdy až moc) úvod do velkého schématu a pak se to náhle rozjede. U nás se myslím ani poslední řady nevysílaly, takže se ani nedivím zdejšímu hodnocení. Ale akční scény z války a podle mě nejlepší epizody s klingony, které byly natočeny, to vše tam je a pěkně provedeno. Takže bych to zdaleka nezahazoval. Navíc je třeba zmínit skvělou práci s postavami a jejich vývojem, která u ostatních sérií nemá obdoby. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Hluboký vesmír 9 není zdaleka tak špatný, jak se traduje, jen má ten problém, že se pokusil rozbít klasické schéma vyprávění a přijít v rámci trekistického vesmíru s něčím novým. Jenže fanoušek seriálu je tvor nadmíru konzervativní a nemá rád experimenty. Popravdě řečeno, spolu se Star Trek: Nová generace je to má nejoblíbenější trekistická série, která má tu smůlu, že ty nejlepší epizody u nás nikdy nebyly odvysílány. Celkový dojem: 70 %. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ještě o ždibec lepší, než TNG. Po vzhledové stránce již seriál dostává vše nezbytné a kulisy jsou moc dobré, jakožto i efekty. Seriál se definitivně posunuje k většímu realismu a zobrazuje komplexní ekosystém fungování byrokracie ve vesmíru, na pozadí celého díla se vine linka spojená s opět svobodným Bajorem. Počáteční uvedení do reálií mohlo být kratší dvou sérií, ale je nicméně nezbytné k pochopení všech mechanismů. Prototypového Pickarda nahradil stejně rozvážný, však jiný, kapitán Sisco ve skvělém podání Avery Brookse. Prvním důstojníkem je revolucionářka a proletářka Anna, lovkyně kolaborantů, nacistů a upírů, k jejímuž dobru počítám, že vidí, jak se představitelé náboženství její planety snaží uchvátit moc. Šerifa vesmírného slumu dělá záhadné žluté želé (není zde však jedinou postavou s komplexy ze svého původu), nerozlučného souputníka mu pak dělá vychytralý kapitalista, co má za ušima (a že se tam vejde latinia!). Na tohoto chudáka s oblibou svalují ostatní veškerou trestnou činnost širokého okolí a šerif tak může v klidu šmejdit a nic neřešit. Doktor je naivní mutantskej trouba a symbiontka je pěkná buchta a správný čuně, s tou by se dalo zakalit. Klingon nadále řeší, jestli je drsnej jako Arnold v Predátorovi nebo brečánek s asociálním hurvínkovským synem. Omladina seriálu překvapivě ujde a Rom není pokoutný zloděj šrotu na podpoře, ale šikovnej kutil. Miles O'Brian je ještě větší borec (ok, je to největší borec všech ST!!!) a zlouni jsou nejednoznačné osobnosti s různými motivy. Mezi jasné přednosti patří zobrazení mechanismů fungování různých společností rozličných pravidel. Spíše než debilní díly jsou zde k nalezení nějaké nudné a v zásadě to chce sledovat s ohledem na návaznost děje. Původní český dabing je někdy úsměvný (vemte ho k Bridžovi...), ten nový neznám, takže mohu doporučit jen originální znění. Každopádně moc dobrá práce. EDIT: Úplně jsem zapomněl, že v 7. sérii vyměnili mnou výše chválenou Dax za nějakou vypatlanou krávu a celá postava tak šla do kopru. Nechápu, že flotila si za poradce bere zásadně totální slepice (a že Troi nasadila laťku!). Bohužel i po obsahové stránce poslední série značně upadla a dobrých dílů je málo. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Pro použití záběrů z epizody Trable s tribbly muselo být sehnáno povolení od herců původního seriálu. Zajištění všech těchto povolení trvalo tři měsíce. Walter Koenig poznamenal, že za použití těchto záběrů mu bylo zaplaceno osmkrát víc než za původní epizodu. Koenig přijel na natáčení a osobně ukázal Colmu Meaneymu (O'Brien) a Alexanderu Siddigovi (Bashir), jak zacházet s původním vybavením. [Zdroj: trekkies.cz] (padina)
  • Postava Kiry Nerys (Nana Visitor) byla do seriálu dopsána v poslední chvíli. Původně totiž tvůrci zamýšleli, že bajorským zástupcem pro DS9 bude praporčík Ro Laren, divákům známá z předchozího seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). Její představitelka Michelle Forbes však odmítla, protože se nechtěla dlouhodobě uvázat na celý seriál. (Doctorow)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama