Reklama

Reklama

Pán much

  • Velká Británie Lord of the Flies (více)
Trailer

Skupina britských školáků ztroskotá po havárii letadla na opuštěném ostrově. Nikdo z dospělých nepřežil a chlapci si tak vybudují svou vlastní mikrospolečnost. Náčelníkem je zvolen Ralph, který se stará o přístřeší a oheň. Jack, vedoucí školního sboru, bere své chlapce na lov potravy (divokých prasat). Mezi Jackem a Ralphem se vyvine hořká rivalita, neboť oba chtějí stanout v čele. Z "Lovců" se pod Jackovým vedením stanou barbarští divoši, zatímco Ralph se snaží držet svou skupinu na civilizované úrovni. Narůstající nenávist mezi nimi vede ke krvavému a děsivému vyvrcholení. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pán much - jedna z mých oblíbených knih, se dočkala dvou filmových zpracování. Zatím jsem měla možnost zhlédnout pouze tuto Brookovu, starší, verzi. Nemohu tedy srovnávat oba filmy vzhledem ke knize. Nicméně potěšilo mě, že se tato verze z roku 1963 snaží co možná nejvěrněji držet předlohy. Mnohovrstevnatost Goldingova románu samozřejmě nemohla být na plátno přenesena zcela, přesto zůstal hodně nepříjemný pohled na obnaženou lidskou podstatu... Plně se stotožňuji s pesimistou Goldingem, který nahlíží do nejtemějších koutů lidské duše. Peter Brook si rozhodně nevybral snadnou látku ke zfilmování. Vybral si ale dobré dětské představitele a na 92 minut mě s nimi přenesl na ostrov, kde se staletí budovaná lidská civilizace bude muset utkat se zákony džungle... té na ostrově i té v nás. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250,000║ Pre mňa bolo sledovať tento film nepekné utrpenie, úplne mimo mňa, surovosť scén ako v Kanibaloch a hlavne keď ich absolvujú malé deti, tak to je pre mňa fakt hnus a des sledovať. A beztak som sa pri tom nehorázne nudil a tie surové scény mi to sledovanie úplne zabili. /20%/ ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Slupka civilizace je nepříjemně tenká. I to je poselstvím tohoto britského snímku podle slavné Goldingovy novely, kterou jsem stále nečetl. Viděl jsem však kdysi dávno novější filmovou verzi, a přišla mi docela působivá. Tato verze nikoliv. Brookova režie je totiž nezajímavá, místy dokonce chaotická, a většina dětských hereckých výkonů je v lepším případě nepřesvědčivá. Což je mi líto. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu nám chlapci zdivočeli. Kdysi jsem viděl tu novější verzi, a srovnání obou jsem napsal k ní.____Black&white dodává filmu fantazii, kterou budete potřebovat k představě tropického ostrova.___Atmosféra ok, jenom bych se ohradil proti těm vsunutým záběrům, kdy režisér evidentně pracoval s partou kluků a točil jejich reakce na vtipy atd. a tyto záběry pak byly ve filmu použity. Proto se podle mě nejedná o chaotický střih, ale o přidané záběry vytržené z kontextu (něco jako když se natáčelo po českých divadlech NIkdo není dokonalý, Krampol přišel na jeviště, řekl pár starých trapných vtipů, kameramani zběsile natáčeli tu trochu smíchu od diváků, a pak to do pořadu nastříhali jako smích v reakci na povídání neméně trapných hostů). V kontextu mé kolekce GB 60´s rozhodně podprůměr, v kontextu celkové kinematografie vysoký nadprůměr. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Největší problém tohoto filmu spočívá v hereckých výkonech. Většina kluků bohužel není uvěřitelná. Film je značně zkratkovitý, charaktery postav nejsou propracovány. Opuštěný ostrov, parta kluků, jejich postupná degradace, z toho se dala vytřískat atmosféra k nezapomenutí. Ale bez ní je snímek k zapomenutí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Vzhled letadla, které evakuuje chlapce z Anglie, je čistě filmový. Jako základ mu posloužilo skutečné letadlo de Havilland Comet. Další (tentokrát skutečná) letadla ve filmu jsou typu: English Electric Lightning F.1, Hawker Hunter a Gloster Meteor. (Jan.Kanak)
  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. Jméno se nejčastěji interpretuje jako „Pán much“, protože lidé věřili, že hejna much, která je sužovala, musí být výplodem ďábla.. (Lukadlo)

Reklama

Reklama