Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

ZkuKol odpad!

všechny recenze uživatele

Tlustej a starej G. Depardieu hraje romantického hrdinu? Nepokoušejte se mě rozesmát, ano jeho adaptace bídníků ujde, ale celé dílo právě jím samým trpí. e to rozvláčné a roztahané, možná delší než kniha. A navíc to celé sráží televizní kamera. Mám rád Gérarda, francouzský romantismus i francouzskou kinematografii, ale tohle nemělonikdy vzniknout! ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, skvělé herecké představení a v českém znění neuvěřitelně skvělý Miroslav Donutil. Tohle zpracování se mi opravdu moc líbilo a seděl sem u něj po všechny ty čtyři večery se zatajeným dechem. Myslím že těch pár nedostatků jako krátká doba ve vězení nebo sladký šťastný konec naprosto překonává Depardieho herectví a to jak si díky němu Monte Christo vychutnává pomstu je geniální. Navíc velice oceňuju nápad, kdy mladého Dantese s Mercedes hráli potomkové Depardiueho a Mutiové Guillame Depardiue a Naike Rivelli. Nejlepší zpracování Monte Christa ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Rozměrný a druhý nejslavnější Dumasův román dostal prostor, jaký si zaslouží, otázka je, jak toho využil. Mutiová a Rochefort se pro své role nesporně hodí, větší problém jsem měla se svým jinak velkým - v každém smyslu toho slova - oblíbencem GD, ale i on se snaží ze všech sil a těch rozhodně není málo. Ocenila jsem i nápad nechat hrát mladé Dantese a Mercedes potomky hlavních představitelů, ale z toho pramení jeden z problémů díla - pasáž Dantesova návratu do Marseille, obvinění, zatčení, věznění a útěku je zkrouhnuta na pár minut, přitom se podle knihy odehrává v průběhu čtrnácti let. Zápletka Dantesova "zmrtvýchvstání" a pomsty je provedena důkladně, ale narušuje ji nepůvodní a naprosto zbytečná dějová linie s Dantesovou milenkou. Když už to vypadá slušně, přijde konec, který staví hlavní myšlenku knižní předlohy na hlavu, nebo ji spíše bez velkých cavyků vygumuje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborná televizní adaptace skvělého románu, která mě prostě dostala. Gérard Depardieu je skvělý herec a tady to dokazuje na plné čáře a většinu ostatních herců snadno předčí, a to jsou zde další legendy evropského filmu. Skvělý příběh, který nestárne a který ukazuje, že pomsta je spravedlností, která je mnohdy spravedlivější než zákon. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy (především knižní adaptace, a ještě především seriálové verze), u nichž je hlavní hrdina tak výrazný a dominantní, že splývá s hercem, kterého posléze lze od jeho role jen obtížně oddělit, případně nahradit někým jiným. Myslím tím třeba Gérarda Barraye jako D´Artagnana, Güntera Lamprechta jako Franze Bieberkopfa, anebo Jeana Maraise jako "kapitána a hraběte". V posledním případě se však Gérard Depardieu zhostil své role (i přes svůj zřejmý vizuální hendikep) velmi dobře - ale co naplat i Hrabě Monte Cristo může být jen jeden... Druhou podnětnou událostí tohoto zpracování byl přesun tematického těžiště z infantilně romantické potřeby "spravedlivé odplaty" v dobrém i ve zlém na "korupční řešení" téhož, které už není tak infantilní a vůbec ne romantické, a přebývá spíš v srdci dospělých. Kvalita jednotlivých dílů má sestupnou tendenci, poslední je nejhorší, závěr neodpustitelný, protože staví celou Dumasovskou filosofii, se kterou celé toto dílo budováno, na hlavu. A jaká je to filosofie? Edmond byl postižen zlem, které se usídlilo i v něm. Doufal, že když odstraní prvotní zlo, bude takový jako byl dříve. Ale kdo je infikován zlem, se po vyléčení nevrací do původního stavu dobra. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno