Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jméno Dale Cooper mi bude znít ještě dlouhé časy v hlavě...dívá se na něj až příliš dobře (a to nejsem gay)...řekl bych, že jde o nejlepší postavu detektiva, jakou jsem kdy na filmovém plátně viděl - najděte mi sympatičtější, všímavější a inteligentnější postavu! Jeho zaujmutí a cit pro detail je fascinující a výraz MacLachlanovy tváře zcela exaktně přesný a vybroušený. Kdyby se jeho postava objevila třeba v Esmeraldě, začnu sledovat Esmeraldu! (naštěstí pro nás všechny, esmeralďáci by takovouhle postavu vživotě nevymysleli). Lynch si se svými šachovými postavičkami táhne, jak se mu zlíbí a znelíbí a je mu úplně jedno, že střelec nesmí táhnout do L jako kůň a naopak, ale jedno si hlídá jistě - svého krále si hlídá před matem. Jeho partie je skvostná, vybroušená jako diamantový šperk, tajuplná, mystická, nedostižná. Samozřejmě, několik vad na kráse bych našel, ale abych pravdu řekl, postupem času si na ty chybičky zvyknete a ve finále na ně zapomenete. Skvělý úvod do mistrovského seriálu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenoménu, po kterém už seriály nikdy nebyly stejné. Nebýt příjezdu agenta Coopera a divácké horečky, která mu následovala, nejspíš by se o pár let později nebylo možné vydat pátrat do lesů v Aktech X nebo si ještě o další dekádu poté užívat záhady zlatých hus jménem Ztraceni a Zoufalé manželky. Samotný začátek veškerých mysteriózních eskapád začíná nalezenou mrtvolou a začíná sympaticky skromně. Napnutě čekám na každou stopu a byť vím, že se rozřešení nedočkám, koukám na každého z přítomných jako na potenciálního vraha, ať už mi je zrovna sympatický nebo ne. Detektivkám se přibližuji jen když mají v sobě odlesk dalšího žánru a tady jich je naštěstí hned několik. ()

Reklama

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Pri tomto hodnotení sa mi zastavuje rozum. 91%? Herci čo vo filme vystupujú ako 17 roční vypadajú na 25 rokov. Kameramana našli asi niekde pod mostom, alebo bol riadne nadraný. Moc tomu nepomohol ani ten biedny dabing. Logika a prirodzené reakcie tiež nie su silnou stránkou. Neviem za čo niekto dal 4, alebo dokonca 5*. Aj keď prižmúrim oko a budem tolerantný viac ako 2* nemôžem dať. Myslím si, že pri hodnotení tohoto hrozného filmu zavládla opäť davová psychóza a ovečky sa zaradili ako papagáji do radu. Keďže Ferko, Jurko a Paťko dali 5*, tak ja dám aspoň 4*, aj keď to stálo za prt. "Asi mi niečo ušlo" ako si papgáj často povie. No a aby som nezabudol, tak asi zabudli na maskéra/maskérku. Dvaja fakani sa pobili v bare, kde spievali a hrali poondiatu sračku, ktorú všetci ti drsňáci počúvali a ejhle. V base ani škrábanček, monoklík, rozbitá papuľka a ani kvapôčka krvi. Lepší ako Terminátor :). Napokom štekali a zavíjali na rivala v base ako debili a neviem prečo. Zrejme následok bitky. Zhodnotenie jedným slovom - Katastrofa! ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajicí pilotka ve stopáži celovečeráku k legendárnímu seriálu od mistra Davida Lynche! Od nalezení mrtvoly vysokoškolačky Laury Palmer se postupně minutu po minutě začně utvářet neskutečně vtahující a mysteriózní podívaná se specifickou atmosférou. Grandiózní podíl má na tom hudební doprovod, skládající se minimalisticky jen z hrstky motivů, které se rafinovaně prolýnají bez jakékoliv křeče. Jedná se sice o detektivní zápletku, ale celek je prorostlý i jemnými náznaky humoru, co vůbec nesráží vážnost a tajemnost Městečka Twin Peaks. Přišlo mi, že jeden z prvků vtipnosti je zakomponován také v jednom z hudebních motivů, který nápadně připomíná afektované sentimentální telenovely a jejich romantické momenty. Možná to nebylo úmyslně a třeba se jedná jen o moji představu, ale svým způsobem mě to pobavilo a k humoru Městečka Twin Peaks to sedí jak hrnec na prdeli. Tak jako tak, na konci zjistíte, že nemáte dost a potřebujete si pustit další díl. Tak by to mělo u seriálu vypadat! Ano, zatím jsem doteď tento kultovní seriál nespatřil, ale už teď mám obrovskou třesavku z toho, co se ještě dechberoucího v příběhu objeví! ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě ne tak dokonalý úvod kultu... Je to především o navození atmosféry a představení všech normálních a "normálních" postav, jimž vévodí agent Cooper. Herecké výkony jsou u některých občas podivné, mohl to být ovšem záměr, u Davida Lynche nikdy nevíte. Ten naopak svou roli klasicky zvládá, střídá se tu občasný vtip s povětšinou temnou atmosférou, která v dalších dílech ještě zhoustne. Ono budovat ji je přeci jen jednodušší, když máte po ruce někoho, jako je Angelo Badalamenti, to to pak jde hned při úvodní znělce. Pilot určitě navnadil a zároveň nepřekonal to, co teprve mělo přijít, což je vlastně jen dobře. A ten záběr na schodiště... 80% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama