Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně výborné započetí velmi známého amerického seriálu od oblíbeného režiséra Davida Lynche, jenž dokáže omotat hlavu neskutečným klubkem záhad, a proto jsem zvědavá, jak jeho klasická nadlidská filmová mentalita dokáže zpracovat námět do tolika dílů, aby do sebe vše zapadalo jako puzzle. Velkým bonusem je zde výběr originální hlavní postavy agenta Dalea Coopera, který příběh společně s některými soundtracky náramně odlehčuje. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

60%. Kdyby autorem tohoto pilotu nebyl David Lynch, možná bych od toho neočekával tolik, kolik jsem očekával, a možná bych byl i v hodnocení shovívavější. Ale Lynche znám, znám ho dobře a čekal jsem daleko víc, než jsem dostal. Možná mu křivdím, ale u mě (jako obrovského Lynchova obdivovatele) tento pilot nesplnil ani zdaleka záměr, ke kterému jsou pilotní filmy určeny, a sice vyvolat pocit bažení po dalších dílech, pocit chtíče okamžitě vidět pokračování. Nemůžu si pomoct, ale mně přišel Twin Peaks bez šťávy, možná i trochu laciný a na Lynche až příliš jednoduchý. ()

Reklama

Jansen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvostná předehra k seriálu, který změnil dějiny televize. Zcela vážné až mystické okamžiky, střídají odlehčené scény, u kterých nevíme jestli jsou vůbec myšlené vážně nebo si z nás tvůrci jenom střílí. Vítejte v Twin Peaks, washingtonském městečku uprostřed hor se svými pár obyvateli. Agent Dale Cooper přijíždí vyšetřovat brutální vraždu místní vysokoškolačky a hvězdy Laury Palmerové a nebude to vůbec jednoduchý případ. Městečko je plné podivínů a rozhodně není tak nevinné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Charaktery herců snad ani nemohly být lépe rozmístěny. Jsou to totiž především herecké výkony a tísnivá atmosféra, příznačná pro filmy Davida Lynche, co z Twin Peaks dělá neobyčejný zážitek. Usmívající se Kyle MacLachlan je přímo neodolatelný a jako zvláštní agent FBI Dale Cooper vám ještě dlouho zůstane v paměti. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřetí během tří let se vrhám do tajuplného Městečka Twin Peaks, se snahou odhalit co nejvíce jeho záhad. První díl je ztělesněním skoro všeho, co Twin Peaks představuje. Hned úvodní scéna vám ukáže, že tady nejste v klasické TV produkci, že tady jde o něco víc. Badalamentiho hudba famózně graduje u scény s odhalením oběti, a práce s kamerou a uchopením celé scény u dialogu mezi Trumanem a Palmerem je psychologicky skoro až hororová. Když pak na scénu nastoupí opravdu zvláštní agent Cooper, spolu s ním přichází takové ztělesnění agenta, kterého by chtěl potkat každý divák, laskavý, dobrosrdečný, empatický... První díl je sám o sobě jedním z klenotů, a rozehrává příběh, který nenechá vydechnout. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný úvod - to je to, co mě napadá jako první. Většinou si můžeme užít celkem ponurou a depresivní atmosféru, to je fajn. Líbivá a zároveň teskná hudba dodává snímku správný nádech. Jinak ale nic, z čeho bych skákal do stropu. Některé herecké výkony mi neseděly - obzvláště křik. Střídání dramatických poloh s komediálními mi přišlo křečovité a štěkání ve vězení a závěrečná scéna vyloženě trapná. Jsem tedy zvědavý na ten "vlastní sex" viz Radyo. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama