Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nostalgické ohlédnutí za dětstvím a dospíváním na začátku 80. let. Sice se to odehrává v USA, ale protože jsem konec dětství a začátek dospívání prožil v úplně stejné době (i když samozřejmě v jiném systému), mohu porovnávat. Mé vzpomínky + pocity, které přináší seriál, jsou vzájemně ve velmi dobrém souznění. Normální mládež měla tenkrát zhruba stejné starosti - tady i tam - a rock 'n' roll vládl našemu světu. Výborným tahem je zaměření na dvě skupiny školáků, jejichž osudy se navzájem prolínají: starších, už téměř dospělých Machrů, a mladších, ještě skoro dětských Šprtů. Velice příjemné, úsměvné pokoukání, sympatické, výrazné postavy, a v každém díle jeden dva skvělé songy z americké rockové klasiky 70. a 80. let (Styx, Lynyrd Skynyrd, Van Halen, Alice Cooper a další). ... Vzhledem k mé slabosti pro daná témata i dobu, mi nakonec ani mírná kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých epizod nezabrání v udělení maxima. A co teprv když to člověk konfrontuje s jinými teenagerskými seriály... Možná to byla právě doba, v níž se Freaks & Geeks odehrávají, která tvůrcům dovolila dát prostor spíš lidskosti a dobrému vkusu, než zrůdně blábolivé politické korektnosti. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Vtipný, pravdivý, s výborným obsadením. Veľká škoda jeho skorého zrušenia. Pre mňa je to napriek tomu najlepší teenagerský seriál, pri ktorom som si navyše uvedomil, že Glee je len do pozlátka (aj keď pekne ligotavého) obalená hŕstka trápnych optimistických fráz, ktorá nemá s reálnym svetom veľa spoločného. Navyše, vedel som sa stotožniť s oboma skupinami, keďže som sexy ako geek a učím sa ako freak :-) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix BH 90210 a That '70s Show. Cize nie je tu uplne sitcom, su tu aj vaznejsie sceny, ale vdaka mnozstvu popkulturnych odkazov na 80. roky to ma strasne pohodovu atmosferu. Velkym plusom su postavy. Bavili ma jak sprti, tak aj machri a vedel som sa ztotoznit s obidvoma skupinami. Ale sprti ma asi bavili predsalen o trochu viac. S odstupom casu je neuveritelne ake hviezdne obsadenie sa tu zislo a väcsina hercov, ktori tu zacinali sa stali bud filmovymi alebo televiznymi hviezdami. Este aj v epizodnych vystupoch sa tu objavi kopec znamych xichtov. Z hercov ma najviac bavil Samm Levine a Jason Segel. A super bol este triedny poradca, otec hlavnej hrdinky a telocvikar Thomas F. Wilson, ktory konecne po slavnej serii Back to the Future dostal kvalitnu ulohu. Trochu ma srala nerozhodna hlavna postava Linda Cardellini tym jak sa neustale tvarila jak kakabus. Retro stylizacia je pefektna rovnako ako vydareny soundtrack. Najväcsim prekvapenim pre mna je, ze to vytvoril Paul Feig, ktory dokazuje, ze dakedy davno bol vtipny. Jeho neskorsiu tvorbu to pripomina iba v tom, ze vsetky chlapcenske postavy a je jedno ci machrov alebo sprtov, su utlacane dominantnejsimi zenami. Asi to ma aj doma tak zariadene. Serial sice zostal neuzavrety a je velka skoda, ze ho zrusili, ale koniec nastastie neobsahuje nejaky brutalny cliffhanger, takze sa to plati pozriet. 8/10. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Já vím, jdu s křížkem po funuse. Ale já o téhle show dosud neměl ani tušení. Stačilo však okoštovat pár epizod a bylo to tam. Cílovou diváckou skupinou jsou údajně mládežníci… mně je něco málo přes třicet a s čistým svědomím tuhle pecku řadím mezi pětku nejlepších televizních seriálů všech dob. Paul Feig je génius. Závidím školákům tenhle scenáristicky vybroušený klenot, my tenkrát měli jen tu partu loserů z Beverly Hills. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hlavné postavy nekonajú, tak ako by mali, príbehy sa nekončia tak, ako by bolo najlepšie, no o to je seriál ľudskejší a o to sú tie okamihy, keď sa niečo skončí dobre čarovnejšie a výnimočnejšie. Skvelá atmosféra začiatku 80tych rokov, výborný soundtrack, úžasný scenár plný humoru a úplne brilantný casting. Najviac som si obľúbil trio Sam/Neal/Bill, no na konci posledného dielu mi bolo smutno za každou jednou postavou. Zabiť toho, kto tento seriál zrušil. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

Reklama

Reklama