Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film inspirovaný činností pracovníků kontrarozvědky: Jan Prokop hraje při každé příležitosti šachy. Mimoto pracuje se svým týmem na odhalení rezidentské sítě, která se pokouší získávat domácí odborníky pro práci v zahraničí. (oficiální text distributora)

Recenze (108)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Unylý kapku překouřený kontráš s lidskou tváří chrání socialistickou vlast. 1) Schematickému vnímání role socialistického kontrarozvědčíka více vyhovuje bezemoční tvář 29letého přitažlivého Ondřeje Pavelky, než přemýšlivě působící Heřmánek. 2) Film má atmosféru, představuje dobré řemeslo bez ohledu na ideologická východiska. 3) Kolegovi Enšpíglovi připomínám, že i při tankování benzínu si lze užít zajímavé chvíle... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Špionážní detektivka kterou svým rukopisem perfektně nasnímal kameraman Ota Kopřiva. Vít Olmer byl v osmdesátých létech velmi zdařilým režisérem, který dokázal zdatně proplouvat jakýmkoliv žánrem. I tahle kriminálka je řemeslně odvedená velmi dobře a Jaroslav Dietl scénář napsal možná trochu překombinovaně, ale napínavě. Další plus za sexy Stanislavu Bartošovou, ta ženská má v sobě jiskru Femme fatale. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Klasické československé krimi z 80.let, ničím příliš nevybočující z tehdejší filmové tvorby, avšak hlavní postava, kterou jedinečným způsobem ztvárnil K. Heřmánek, pozvedla film minimálně o jednu sféru výše. Heřmánek hraje kriminalistu, který byl pověřen pátráním po údajné nové konspirační síti špionů. Během vyšetřování si počíná velmi osobitě, kouří jedno cigáro za druhým, pořád někam jezdí svým Renaultem, neustále telefonuje svým kolegům a předává jim informace a pokyny, odmítá snahy o sblížení poněkud nerozhodné J. Paulové a také má svého nepříjemného nadřízeného J. Samka jaksepatří na háku. Je to frajer. Kouzelná byla též veselá vložka s nesprávným videem při kriminalistické analýze. Jako bývalého šachistu mě potěšil název filmu, přestože scény u královské hry jsou ve filmu pouze velmi okrajově. Dějová zápletka mi připadá docela kvalitně napsaná a zajímavá, identita hledaného špiona je velmi dobře skryta a Heřmánkovo pátrání mě prostě bavilo. V 80.letech zkrátka ještě V. Olmer uměl točit kvalitní filmy a navzdory všem zdejším kritikům nepůjdu pod 4 hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nebýt krátké scény z vinařského sklépka a vtipného dialogu na úplný závěr, nebylo by v této kriminálce o ničem nic zajímavého. Nesmírně ulondaný, dlouhý, zbytečný a nudný film. Heřmánek snesitelný, stále ale jen pátrá od ničeho k ničemu, zbytek osazenstva jen do počtu. Pointa též o ničem. Slabota alá Vít Olmer. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice slušný scénář (na kterém s Dietlem spolupracoval Hajný), prsa tentokrát neukáže Paulová, ale Bartošová, spousta známých herců v čurda rolích (dnes se tuším říká cameo), Praha a bistra 80. let včetně slavné rybí restaurace v pasáži na Václaváku, kam jsem moc rád chodil na jídlo (takové už dnes žel nejsou), nebo automat Koruna, a příběh je docela promakaný a pátrání vede každou chvíli jinam. Je fakt, že i tady pomůže krapet náhoda, ale jinak pátrání jede, jak má. Jo, a navíc ty Heřmánkovy cesty - jednou do Blavy, podruhé do Mikulova, přičemž vidět Mikulov 80. let + návštěvu ve sklípku i s lidovými písničkami, to se mi rovněž moc líbilo. Navíc je to svým způsobem hodě pohodový film, a potěšilo mě, že nakonec o ty drogy fakt nešlo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Agenta Ramskeyho hrál Oldřich Ortinský, kmenový člen velmi populární skupiny Spirituál Kvintet. Byl proslulý svým hlubokým hlasem, takže anglické obraty, které ve filmu pronášel, byly dabované Genem Deitchem. (Robbi)
  • Příslušníka dopravní hlídky Veřejné bezpečnosti, provádějící silniční kontrolu na dálnici, hraje Petr Pospíchal. Jeho hlasem v telefonu mluví i jeden ze spolupracovníků Prokopa (Karel Heřmánek). (Martin_L)

Reklama

Reklama