Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele Faye k tomuto seriálu (10)

Dekalog I (1989) (E01) 

Věda nikdy nemůže dát přesnou odpověď, protože nepočítá s nepředvídatelnými okolnostmi a s vyšší mocí - velmi tragické zjištění a velmi silný pocit nespravedlnosti. P.S. nezapomenutelný konec. v kostele stéká horký vosk po obraze. ()

Dekalog II (1990) (E02) 

Nemůžu si pomoc, ale arogantní chování lékaře mně bylo tak nesympatické, že jeho zasahování do, už tak složitého, rozhodování ženy (netvrdím, že to nemyslel dobře) mi prostě vadilo! ()

Dekalog III (1990) (E03) 

Zasněžený, studený, zoufalý a zbytečný pokus o návrat toho, kdo nechce zůstat. PS: nevěděla jsem, že polský Mikolaj vypadá jako Santa Claus. ()

Dekalog IV (1990) (E04) 

Velmi zvláštní způsob jak manipulovat s tajemstvím. Skutečný dopis od matky nahradit svým vymyšleným a ten její nepřečtený..zničit. ()

Dekalog V (1990) (E05) 

„Krátký film o zabíjení“ jeho televizní verze.„Člověk je svobodný, jeho svobodu omezuje pouze právo na svobodu jiného člověka“ ()

Dekalog VI (1990) (E06) 

„Krátký film o lásce“ jeho televizní verze. Naplánované „náhody“ jejichž cílem je chvilkové setkání. Sebeobětování ve jménu neopětované a zraňující lásky. Naděje, štěstí, ponížení, bezmezné zoufalství, lítost, bolest, smutek.Tolik rozporuplných emocí v jednom filmu, z jednoho sídliště. ()

Dekalog VII (1990) (E07) 

Malá holčička se stává „předmětem“ krádeže a sporu mezi matkou a „matkou“. Velmi složitě nastolená otázka. Co si člověk může ještě přivlastnit. A co si může vzít. ()

Dekalog VIII (1990) (E08) 

.. „ Na světě není nic důležitějšího než život dítěte“ Otázky etiky, otázky volby. Lež, která může zachránit život proti pohodlným zásadám. A návrat k dekalogu 2. Kde je k narození dítěte potřebná odpověď na otázku. Zemře můj manžel? A kdy? ()

Dekalog IX (1990) (E09) 

Příběh jednoho manželství. Roman má strach, že se kvůli jeho impotenci rozpadne. Zatímco jeho žena ho stále miluje „ pro mě je důležitější to co je mezi námi než to, co není.“ On se užírá žárlivostí, slídí jí ve věcech, prohlíží její poštu, odposlouchává telefonyaž se konečně dočká..... ()

Dekalog X (1989) (E10) 

Dva bratři zdědí po otci sbírku známek v hodnotě několika desítek miliónů, ale kdyby sehnali ještě růžovou Mercury 1851, kolekce by byla mnohonásobně cennější. Navíc je nutné znovu získat 3 známky, které dal Artur synovi a ten je „výhodně“ vyměnil. Takže je potřeba sbírku doplnit a ochránit. Nikdy by mě nenapadlo, kolik problémů dokáže do života vnést sbírka známek. Příjemné a optimistické rozloučení s Dekalogem. ()

Reklama

Reklama