Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kardiolog Roman se dozví, že trpí nevyléčitelnou impotencí. Nabídne své ženě Hance, aby si našla milence. Ta je však v rozpacích, protože už má poměr se studentem Mariuszem. Hodlala ho tiše ukončit, protože má manžela ráda. Roman však podlehne žárlivosti a začne manželku špehovat na každém kroku, což je pro oba značně ponižující. Je možné, že Hančina nevěra nakonec upevní jejich vztah?
Paradoxní hříčka na téma milostného trojúhelníku rozvíjí motivy špehování a odposlouchávání, které pronikly i do dvou filmů Červené a Bílé z Kieślowského trilogie Tři barvy. - Alena Prokopová (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (26)

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krzysztof Kieślowski mě/nás svým řešením Deseti přikázání asi nepřestane překvapovat. Snad proto, že všechna jsou u něj provázána, jedno neexistuje bez druhého, ale ani bez třetího: tenhle film (ale to nejde, bylo by to moc dlouhé) by se mohl jmenovat "o trvání důsledků, jejichž příčina již vymizela, ale latentně je stále přítomna". Impotentní Roman nabízí manželce (nějakého) milence. Hanka odmítá nejen proto, že se taková výzva musí vždy popřít, ale také proto, že už (konkrétního) milence má. Vzápětí se s ním sice rozchází, ale rozejít se s milencem nejde pouhou výzvou: "Běž pryč!". A i kdyby šel, přesto stále zůstává. Avšak modus amanti se přece jen najde, neboť když už ne touha po lásce, tak alespoň touha nebýt sám hory přenáší. Tak funguje jedna z milionů variant milostného trojúhelníku: impotentní manžel, nevěrná byť polepšená žena, zhrzený milenec. Pozn: Archetyp "Peeping Tom" je Kieślowskému asi hodně cenný (viz i jiné filmy této řady, dvě ze Tří barev a další). ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pravá láska je v srdci a ne mezi nohama..." Tahle věta, pronesená na začátku nevěrnou manželkou ke svému impotentnímu partnerovi, vystihuje přesně celé téma i poselství Dekalogu IX. Strašně se mi líbí, jak mě Kieślowski dokázal vtáhnout do milostného trojúhelníku, jak se mu povedlo mě ponořit až po krk do všeho toho napětí, silných emocí, melancholie i pocitu bezmoci a dojetí, až jsem místy lapal po dechu a chtěl, aby už to konečně skončilo. Silný díl, ať už co se týče scénáře, skvělých hereckých výkonů, přesného načasování veškerých situací i výběru hudby. Vedle prvních dvou dílů a Krátkého filmu o lásce je pro mě tohle zatím nejlepší věc z Dekalogu. ()

Reklama

erased

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů Dekalogu - devítka je plná lidských chyb a provinění, takže ani přes trochu přehnaný konec není problém se s hrdiny ztotožnit. I v tom závěru však nakonec zazní několik skvělých vět, a také kvůli nim mi vadí, že právě tento díl nebyl posledním. Spolu s nimi by totiž příběh operní zpěvačky (což je asi jediná postava Dekalogu, jejíž účast v příběhu jsem nepochopil, ale kvůli pozitivnímu vyznění mi to vůbec nevadí) dokázaly cyklus ukončit v mnohem důstojnějším a místnějším duchu, než to nakonec udělal Pat a Matovský poslední díl. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nahlédnutí do velice prapodivného vztahu. Přímočarý příběh o pánovi, který přestal býti mužem a o paní, která doposud neobjevila kouzlo sebeuspokojování a postupně se stala kurvou. Majitel funkčního penisu nosil na hlavě hřívu stejné barvy jako ona. A vůbec si byli celkem podobní. Snad byli alespoň opatrní a nebude po Polsku kráčet nějaký chudáček. Vztah impotenta a nymfomanky je předurčen k záhubě. Porušení devátého přikázání bylo nevyhnutelnou záležitostí. Takový příběh ze života, v němž hraje hlavní roli paranoia a žárlivost, což jsou dvě nádherné lidské vlastnosti. Vzhledem k osobním nesympatiím vůči oběma hlavním aktérům, vidím hodnocení "jen" na solidní 3 hvězdy. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho” / Manželia Nyczovci sa určite nemôžu ksichtiť len tak, že sa vôbec nič zásadného medzi nimi dvomi nedeje, skôr práve naopak - zrovna sa nachádzajú v mimoriadne hlbokej, manželskej kríze, ktorá sa doslova otriasa v samých základoch! A síce hneď neprezradím, kvôli čomu je práve na vzostupe, ale nakoľko si Hanka (už zrejme dávnejšie) našla milenca, tak to nie je ťažké uhádnuť...? Áno, Roman sa vskutku ocitá v naprosto nezávideniahodnej situácii, že mu možno pomôže sa priamo odreagovať v podobe pravidelných jázd na bicykli, keď by si nielenže poriadne prevetral hlavu, ale zároveň by tiež prišiel i na iné myšlienky, čiže hormóny šťastia by sa snáď automaticky mali dostaviť? Mne osobne to jednoznačne pomáha, no podotýkam, že nie som na tom úplne rovnako, ako Romčo, ktorého najviac trápi obzvlášť „jedna vec”, ktorá je divákovi od samého začiatku absolútne jasná, a ktorá ho extrémne znevýhodňuje \ „Kyseľ” a Piotr (Machalica) pred kamerou, a ďalší Piotr (Sobociński) za kamerou, a Ewa Błaszczyková, a ešte jeden „vedľajší herec”, sa spoločným úsilím postarali o to, že vytvorili priam strhujúcu, deviatu epizódu, kedy som sa mimochodom o protagonistu a protagonistku, strachoval až do samého konca, keďže to naozaj vyzeralo všelijako, predovšetkým o Romana... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Van den Budenmayer, skladatel zmíněný ve filmu, je ve skutečnosti smyšlený. Hudbu, která zahrála pod jeho jménem, složil režisérův známý Zbigniew Preisner. (Mara97)

Reklama

Reklama