Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Hele to je na mě moc:D No jako je to dobrý, nuda tam není, ale vážně jsem málem umřel smíchy z těch chlapeckých hádek:D.....Ty nádivo jeden, ty jsi..ne ty, ty, ty ty:D:D:D hotovo..... A když bude dolejzat, tak mu řeknu ať nedolejzá....:D bože já asi chcípnu smíchy.. Mě kolikrát udivuje, že nějaká hovadina je opravdu velkým hitem:D ale já to nikomu neberu. Také se mi to docela líbilo. Vzpomněl jsem si na svoje dětské léta:-) Takže dávám za 4 hvězdy. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Knížka se mi vůbec,ale vůbec nelíbila, kdežto seriál je mojí srdeční záležitostí už asi navždycky .Pamatuju,jak jsem neustále vyhlížela v programu, jestli to konečně budou zase dávat. Většinou jsem se dočkala a mile ráda prožívala příběhy pětice kluků stále dokola.. Úsměvný vtipný seriál,kdyby se tak takové v Čechách vyráběly i dnes.. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Poláčkovu knihu jsem nečetl, ale tenhle seriál mi přijde prostě dokonalý. Výborně je obsazeno jak všech „nás 5“, tak celá Péťova rodina a snad i všechny další postavy. Seriál je opakovaně koukatelný jak pro děti tak pro dospělé. Bylu nás pět nechybí humor, trable dospívání, poučení i umění. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená Poláčkova kniha o pěti "nerozlučných" kamarádech z maloměsta a jejich dětství. Karel Smyczek se tentokrát opravdu předvedl tak, že si netroufám říci jestli jsem se víc bavil u knihy či u seriálu! A věřím že na tyto hochy se s potěšením podívají nejen děti ale díky laskavému a upřímnému humoru i řada dospělých. Navíc perfektně vyvážené obsazení rolí! A ze všeho nejlepší byl Oldřich Navrátil! Ten se do té role úplně vžil a patří mezi jeho neúchvatnější a nejhumorističtější herecká představení. Jemu jsem se nasmál snad nejvíce. Prostě a jednoduše nestárnoucí česká klasika a 89% úplně hravě! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když jsem si prošel seznam českých, potažmo československých seriálů, tak jsem musel uznat, že Bylo nás pět je, mimo pohádky a večerníčky, určitě v top deseti, možná i v top pěti nejlepších. Ani to mě nezviklalo v názoru, že by bylo mnohem lepší scénář seškrtat a místo šesti epizod natočit špičkový dvouhodinový film. Některých podzápletek by mi bylo líto, ale třeba z šestého dílu je kvalitních tak stěží deset minut a to mu ještě fandím. Jediný opravdu vynikající díl je ten vánoční, zbylé často zachraňuje neodolatelná atmosféra první republiky a skvělé postavy. Oldřich Navrátil hraje jako nikdy v životě a Dagmar Havlová si tu střihla svou nejlepší roli. Dokonce se mi líbil i Oldřich Vízner, a to už je co říct. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • V druhém díle nazvaném "Andělíček policajt" se při scéně přibližně v 23. minutě, kdy Petr Bajza (Adam Novák) a jeho otec (Oldřich Navrátil) spouštějí pomeranče do studny, v levém horním rohu záběru mihne 2krát mikrofon. (loopaa)
  • Při pálení stohu s krabicemi, které měly simulovat požár města, zpívá Pepek Zilvar (Jan Müller) z chudobince úryvek z komunistické Internacionály. (Nick321)
  • Naposledy můžeme vidět hvězdu 30-40 let Rauola Schránila. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama