Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

mira007 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že cokoliv z povinné četby mi vždy otrávilo i to dobré a já musím říct, že tahle Poláčkova kniha je zdařile převedená do seriálové podoby, ale prostě když jsem do něčeho nucenej, tak přes to nejede vlak, ikdyby to bylo zlatý, proto mne tento seriál chudák nějak irituje už svou existencí, nicméně kvalitu má a já na něm oceňuji vedle dětských herců výkon Oldy Navrátila a objev Sandry Novákové. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zde si dovolím tvrdit, že filmová adaptace trumfla knihu Karla Poláčka. Je to docela poprvé, co se tak stalo. Téměř vždy bývá kniha lepší. Výběr těch nejlepších herců své doby. Kolosání pětice kamarádů a spousta zábavy. Jednu hvězdičku strhávám za stupidní poslední díl. Zde v seriálu to byl jeden díl ze šesti. V knize ten hořečnatý sen a s ním spojená stupidní cesta do Indie bohužel zabrala asi polovinu knihy. Přesto je tento seriál vybroušeným klenotem české kinematografie. ()

Reklama

Callas 

všechny recenze uživatele

9/10 Opravdu jeden z nejlepších filmových kousků založených na knize. Mě přirostlo k srdci v dětství, kdy jsme se celá rodina sesedla k televizi, dospělí vzpomínali a my malí jsme s úžasem pozorovali zážitky našich vrstevníků tehdejší doby (a v duchu si představovali sebe vyvádějíc podobné vylomeniny). Ale i dnes si rád poslechnu zábavný jazyk, kterým parta pěti raubířů popisuje své obyčejné, ale přece tak kouzelně podané zážitky. Rodinná podívaná jak má být, bravo panu Smyczekovi a hlavně Karlu Poláčkovi. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný seriál. Knihu od Karla Poláčka jsem četl kdysi na základní škole jedním dechem a podobně tomu bylo i při sledování seriálu. Mám na něho krásné vzpomínky, protože když ho dávali prvně v televizi, já šel do první třídy. Všichni dětští herci svoje role zvládli perfektně, stejně tak Dagmar Veškrnová, Oldřich Navrátil, Oldřich Vízner a Petr Nárožný. Pane Smyczku, tohle se Vám povedlo. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekal - pro mě je to obrovský překvapení v nejlepšim slova smyslu snad ve všech myslitelnejch ohledech. A v úplnym výsledku mi to asi přijde zdařilejší i než ta knížka - seriál si z předlohy bere to nejlepší, nenechá se jí ale nijak omezovat nebo zotročovat a je schopnej bejt svůj. Obrovskou zásluhu na všem má samozřejmě předevšim Smyczekova režie a Vogeltanzem fantasticky napsanej scénář, kterej je vtipnej, lehkej a nepřekombinovanej, přirozenej a nic než čistej a průzračnej. Hapkova hudba je tady ale doslova dokonalá, nádherně podtrhuje uvolněnou a rošťáckou atmosféru seriálu a po Pánech klucích tak PH jenom dokazuje, že v tomhle "klukovskm" žánru v podstatě nemá konkurenci. Obdivuhodný až dechberoucí je ale snad úplně celý herecký obsazení; od dětskejch herců (!), ke kterejm mám snad vždycky výhrady a kteří mi často přijdou jako největší slabina filmů (a to i u takovejch věcí jako Záhada hlavolamu, Knoflíková válka...), přes hlavní dospělý role až po ty vedlejší - to je prostě fantazie se na to všechno dívat. Celá pětice hlavních kluků s Péťou v čele (a mladym Zilvarem v závěsu) je na jedničku s hvězdičkou, ale ten Péťa (Adam Novák) i sám za sebe je prostě úžasnej - ty jeho průpovídky a komentáře jsou jednoduše nic než dětsky čistý, kouzelný a hlavně naprosto a přirozeně uvěřitelný. Skvělí jsou i rodiče Bajzovi (Navrátil s Veškrnovou), strejda Vařeka (Nárožný), ale i ten doktor (Vydra), cukrář Svoboda (Vízner) i s Evičkou (Sandrou Novákovou), i ten krásně oldschůlovej zevlák starej Zilvar (Pecha), věčně prudící Fajst (Zindulka)... a tak bych moh pokračovat. Jedinym škraloupem (a opravdu jedinym) je pro mě polovina toho posledního dílu, totiž to snový-horečnatý delirium, který mě teda neuvěřitelně rozčilovalo i v knížce, takže k tomu mám asi už trochu averzi. Myslim si, že se tomu seriál fakt nemusel věnovat tak dlouze, ale ani tak to tady v žádnym případě neni nijak srovnatelný s tim, jak tahle "cesta do Indie" zabíjí knížku - navzodry všemu je to v seriálu zpracovaný ještě se ctí. A protože tohle by byl jedinej důvod snižovat hodnocení (a taky proto, že vyznění celýho seriálu to v žádnym případě zkazit nemůže), tak zůstávám na plnejch pěti a s radostí to řadim mezi svoje srdeční záležitosti. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Motocykl Vendelína Bajzy (Oldřich Navrátil) je Harley-Davidson 750 SV typ D z roku 1930 se sajdkárou Aero. Přesně tento stroj, který si v seriálu zahrál, je dnes k vidění v Jihočeském motocyklovém muzeu. (Al Gajda)
  • Seriál je zasazen do roku 1929. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama