Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dvacet čtyři černých kosů (S01E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Four and Twenty Blackbirds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot obědvá ve své oblíbené londýnské restauraci. Od servírky se dozvídá o podivné změně v chování jednoho z pravidelných hostů. Malíř Henry Gascoigne, který si u nich vždy v úterý a ve čtvrtek dává své menu, se náhle začal objevovat v jiné dny a objednává si jídlo, kterého by se dříve ani nedotkl. Poirota tato záležitost velice zaujme. Další den přinesou noviny zprávu o Henryho tragické smrti. To je chvíle pro detektivův vytříbený úsudek. Začíná rozplétat jemné předivo případu rafinované vraždy. Další záhadu pro Poirota představuje také anglický národní sport kriket. Podle vlastních slov nezná žádnou jinou hru, ve které by si ani sami hráči nebyli jisti pravidly. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím že ani neprekáža, že pointa bola viac menej predvídateľná, inokedy zas Agáta všetko prehnane zamotáva a nejaké to objasnenie bolo aj tak potrebné. Síce myslím si, že Poirotove konštatovania či dedukcie typu- z ostružín by mal zafarbené zuby- sú teda dosť deravé, teda možno pokiaľ sa niekto nesnaží stopy farebného ovocia pestovať na zuboch čo najdlhšie. Ale napokon máme taký pohodový diel ideálne na jesenný podvečer a úplne ideálne s nejakou dobrotou po ruke, ak už nie rovno so špecialitou, na ktorú som počas sledovania dostala chuť. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tieto staršie poirotovky dávajú divákovi možno až príliš veľa okatých indícií, takže som celý čas tŕpol, či je to naozaj také jednoduché. Zostávalo mi len pátrať, prečo práve takto a z akého dôvodu nastali niektoré udalosti, ktoré mi do skladačky nepasovali. Vysvetlenia na konci samozrejme prišli, ale veľmi ma neuspokojili. Humor je vlažný, športové znalosti kriketu na konci celkom neuveriteľné a dávka nahoty určite najštedrejšia zo všetkých dielov. –––– Ako ste asi sami zistili, nemám pred vami čo skrývať. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně jako předchozí Únos Johnnieho Waverlyho je i Dvacet čtyři černých kosů spíše průměrnou detektivkou, u které je kamenem úrazu očividná identita pachatele a do jisté míry i průhlednost zápletky, na čemž se podepsalo zejména menší množství postav a (možný SPOILER!) "špatně udělaný make-up" (konec možného SPOILERU!). ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tyhle díly pod hodinu Poirotovi moc nesluší. Vše je tak zrychlené, až je to místy trapné a ne tak napínavé. Tady v tomto díle bylo až laciné, jak se najednou Poirot dostal k informaci o chlápkovi, co najednou dělá něco jinak. Člověk si hned domyslel, jak to přibližně bude. A vedlejších postav se stihlo představit jen pár, tak nebylo tak těžké hádat, kdo bude nakonec asi vrah. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E04. Tyto kratke epizody z prvnich serii nekdy doplaceji na malo podezelych, jako v tomto pripade (i kdyz osob a komparsistu je tu relativne dost). Formalne je to kvalitni dil jako vzdy, s typickym jemnym humorem a fajn atmosferou, ovsem vzhledem k tomu, ze jedna z postav zemre hned na zacatku, coz da do pohybu sled udalosti, a dalsi je zavrazdena, vpodstate v pulce je dosti jasne, kdo je tady pachatel. Navic mi misty vadil jaksi podivny preklad (v ceskem dabingu), ktery na par mistech nedaval moc smysl. Uz treba ten nazev...doted nechapu, co se tim jako oznacuje a to jsem videl tento dil nekolikrat. Mluvi o kosim - ostruzinovem kolaci. Jestli to ma v anglictine nejak podobnou etymologii nebo je to metafora, netusim... Kazdopadne konec u vecere s rozpravou o kriketu je roztomily :) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Název odkazuje na anglickou dětskou říkanku o čtyřiadvaceti černých kosech zapečených do koláče. Na stejnou říkanku Agatha Christie odkazuje i v jiném příběhu, "Kapsa plná žita", tentokrát však ze světa slečny Marplové. (PhillM.)

Reklama

Reklama