Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Smrt lorda Edgwara (S07E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Lord Edgware Dies (více)

Obsahy(1)

Nikdo ho neměl rád. Byl samolibý, hrubý a bezohledný. Jenomže i takoví lidé mají právo na život a vražda je vražda, ať se její obětí stane kdokoliv. Ostatně lord Edgware jistě nezemřel proto, že by nějaký filantrop chtěl zbavit lidstvo jednoho hulváta. Motivem jeho vraždy je nepochybně něco daleko prostšího, přízemnějšího. Jenže Poirot se marně snaží přijít na to, co by to mohlo být. Touha jeho ženy po svobodě? Snaha chudého synovce a dědice titulu urychlit trochu přirozený běh věcí? Nenávist dcery z prvního manželství, která nedokázala otci odpustit, že nechal její matku zemřít v ponížení a bídě? Těch podezřelých je i na Poirotův vkus příliš mnoho a hlavně – většinou mají skálopevné, neotřesitelné alibi. Jeden z nich ovšem vrahem je, to je nade vší pochybnost. A je jen otázkou času, kdy se ty malé šedé buňky geniálního detektiva vydají správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tedy není nikdo sympatický. Na začátku sice potěší imitátorka (ovšem diváka, nikoli Poirota), pak se několikrát zaskví Hastings, ale ve finále si jdeme pro ránu na komoru, která se nikoho nedotkne. Filmařsky a herecky skvělé, jako vždy, leč s postavami se nedá ztotožnit. Nudný a protivný Lord a partička kolem něj. Jeho žena hérečka. Samolibý spisovatel /dramatik. Venkoncem v rámci seriálu průměr. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se Agathě Mary Clarisse lady Mallowanové příliš nepovedlo. Předlohu bych spíše připisovala A.B.Šťastnému, neslavnému autoru slavného Léona Cliftona. Tak ostudně hloupou pointu aby pohledal, po tomhle debaklu se měla Christie vrátit do zdravotnictví. Ale naštěstí to neudělala a napsala i dobré detektivky. Tohle dílko bychom měli spíše považovat za humoristický román. Je naprosto neuvěřitelné, co s předlohou tvůrčí televizní tým udělal. Až do smutně překombinovaného závěru se divák může bavit. A ani když Poirot ústy Sucheta (u nás Kostky) vysvětluje, jak byl proveden zločin, nepůsobí to trapně. Klobouk dolů. ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně průhledný případ, alespoň co se odhadu pachatele týče, byť se jako obvykle objevuje mlžení a náhody, které mají odvést pozornost (místo v čase vraždy je hotový průchoďák). Potěší větší porce Jappa, Hastingse a Lemonové, ale zamrzí starý dabing, který mne u některých postav dráždí (Lemonová). Klasicky dobrý díl, který má mnoho kladů (mimo jiné docela pohledné herečky, obzvláště kloboučnice se mi zamlouvala), ale i pár záporů. ()

jendamaty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel jedna z nejslabších berliček při vysvětlování... slušný okruh podezřelých, více podrazů naráz, ale vysvětlení dost zklame NELOGIČNOSTI (SPOILERY!!!) - tady snad poslední zavražděný nepotřeboval Paridův soud, aby zjistil, že tady něco nehraje - s tím načasováním, že Poirot přijde herečce říct, že manžel s rozvodem souhlasí a ona se rozhodne jít na party přece nešlo počítat ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlastně můžeme být rádi, že vznikla nová adaptace knihy Lord Edgware dies, protože Třináct u stolu se fakt moc nepovedl. Tenkrát hrál Suchet Jappa a podal slušný výkon. Ale tady se po čtyřech letech vrátil v roli Poirota v plné parádě. A jak zahrál Poirotův vztah k Jane Wilkinsonové! Mimochodem, tenhle film se jako jeden z mála vysílá s dabingem pana Kostky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • V tomto díle se českého dabingu hlavních postav, mimo Hastingse (Hugh Fraser), ujali jiné osobnosti, než je tomu u ostatních dílů celé série. (necisty)
  • Postava Penny Driverové (Deborah Cornelius), musela být přejmenována. V knižní předloze se totiž jmenovala Jenny, což je velmi podobné s jménem Jane Wilkinsonové, kterou hraje Helen Grace. Tvůrci si mysleli, že by se jména mohla divákům plést, proto vyměnili začáteční písmeno. (Sebi236)

Reklama

Reklama