Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hehe, chtěla bych vidět Ozzyho, jak se na to dívá a myslí si, že to je skutečný dokument. Taky by mě zajímalo, jestli nápad o spontánním vzplanutí v hudebním mockumentary sebral Zelenka tady. Plus osudem bubeníků se prý Rowlingová inspirovala při prokletí postu učitele obrany proti černé magii, že nikdo z nich nevydrží ani rok. Ano, tento komentář vám z větší části přinášejí zajímavosti z IMDB, já osobně nemám moc co dodat. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

fiktívny dokument o vzniku, vrchole a páde rockovej legendy, kde sa s iróniou a vtipom prepierajú niektoré notoricky známe míľniky (či už konkrétne alebo vo všeobecnosti) rockovej a rock n rollovej scény západnej pologule druhej polovice 20. storočia (smrte bubeníkov, Beatles, rôzne podoby pódiovej show, cenzúra - názvy a obaly albumov). dobrá muzika, vtipné texty, nezabudnuteľné momenty a naozaj dobrý scenár. nechápem, prečo sa rob reiner etabloval po tak vydarenom debute ako režisér romantických filmov. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je dost zajímavé, že když se Petr Zelenka tímhle filmem inspiroval, tak v případě Mňágy ho dokonce dokázal překonat a v případě Roku ďábla ho zase dokázal viditelně vykrádat. Originál bych tedy řadil někam doprostřed, ale určitě mě to víc bavilo než naopak a to i přes to, že ze songů, které zde zazní, mě nějak zaujaly snad jen dva. Nebylo to teda úplně dokonalé a nemá to vychytané všechny mouchy, ale dobře jsem se bavil i tak, rychle mi to utíkalo, dobrých nápadů tu bylo dost a obecně mi je žánr mockumentary sympatický, když je dobře podán a to tady určitě je. Je to taková docela chytrá parodie, jaké už vlastně nevznikají, jen mi tedy je stále sympatičtější Zelenkova Mňága, kde byl tenhle styl využit na reálně existující kapele. Slabé 4* ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Trefovanie sa do hudobného sveta vyšlo občas slušne. Hlasitosť, čierny obal, hľadanie pódia a podobne. Filmu, teda pardon rockumentu, však chýba vyššia kadencia vtipných momentov. Človek si ich musí vystáť ako frontu na vstupenky, ale potom stoja za to. Bohužiaľ skrz absenciu drog a sexu musím zraziť hodnotenie do suterénu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

THIS IS SPINAL TAP, je dokument, rockument, mockument. Rob Reiner natočil prakticky tragikomédiu, kde sa realisticky podáva zrejme všetko to, čo obklopuje hociktorú slávnu kapelu, chystajúcu comeback. Nezhody, neschopný promotér ( resp. hviezdy nám nepriali ) a celkový útlm z bývalých galaktických koncertov a predajov albumov. Tento kultový snímok, právom platí za jednu z najväčších rarít minimálne 80. rokov. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (20)

  • Keď v roku 1992 Metallica vyhlásila, že ich turné s Guns N' Roses bolo "komplet Spinal Tap", chcela tým naznačiť, že bolo trápne, plné absurdít a nie úplne vydarené. (Zdroj: sme.sk)
  • Jediný film, který je na internetové databázi IMDb „hodnocen“ na stupnici od jedné do jedenácti hvězdiček. Jedná se o narážku na scénu z filmu, ve které jeden z členů Spinal Tap ukazuje, že jejich aparatura dosahuje maximální hlasitosti jedenáct oproti standardní desítce. ((mOnkey))
  • Po úspechu filmu prišli ďalšie, a tak vznikol celý nový žáner. Mystifikačné portréty fiktívnych interpretov, čiže rock mockumentary. (Zdroj: sme.sk)

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama