Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bez velkých gest, heroizování, přehánění a dalších nadbytečných ale často používaných berliček , háčků a dalších filmových kudrlinek podaná   a zejména lidsky opravdová výpověď o  člověku, který přežil peklo.   Srovnání s Présumé coupable je zcela na místě, byť tam je systémové zmrdství křižováno mnohem detailněji. Síla obžaloby onoho systému zajišťujícího oddělení zrna od plev v rámci lidské společnosti však ani v jednom z těchto snímků nijak neztrácí na působnosti a pocit, že musíte někomu rozbít hubu, se spolehlivě dostaví u obou.  18 let života ve vězení se stigmatem pederasta asi opravdu nelze vyčíslit penězi, ale vcelku by mě zajímalo, zda byli ti, kteří v době odsouzení Tomasze Komendy představovali slepou spravedlnost, postaveni před soud. A to od vyšetřujících policistů přes prokurátora i Komendova obhájce až k soudcům všech instancí. Nějak jsem se o pokračování téhle kauzy nikde nic moc, kromě vyplaceného odškodného nedočetl.  A teď tu o trestu smrti... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po čase som videl silný film, film o beznádeji. Beznádeji jednoduchého človeka, ktorého na 17 rokov zomlela bezduchá mašinéria, ktorá si v záujme vlastných profitov neváha prispôsobiť fakty a mať problém čo najrýchlejšie z krku. Aj keď bolo filmov na podobnú tému nakrútených hodne, máloktorý ukázal bezmocnosť obete nielen pri manipulovanom vyšetrovaní, ale aj pri väznení, v ktorom ľudská spodina cíti príležitosť a potrebu dokazovať svoju "morálnu" prevahu nad przniteľom a vrahom dievčaťa. Tie štyri hviezdičku sú istotou, pretože zatiaľ trochu váham nad plným počtom, aj keď pravdupovediac neviem pomenovať omyly a nedostatky, ktoré by stáli za odňatie hviezdičky. Možno neskôr. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci servírují brutální, nepříjemné, zneklidňující, emocionální Drama/Krimi dle skutečných událostí o obrovském soudním polském skandálu, kde Tomasz Komenda je neprávem odsouzen na 25 let za vraždu a znásilnění. Je to silný film, holky budou potřebovat kapesníky a slabší povahy budou film možná rozdýchávat hůře. Scény z vězení jsou velmi intenzivní. ( Mučení a šikana nejhlubšího zrna) jakmile se vězni dozví, že je u nich prznitel dětí, tak jsou jak utržení z řetězů. Došlo i na mé oblíbené soudní procesy a taky na kriminální investigativní stránku, takže z mé strany spokojenost. Dusné vězeňské drama fakt můžu a v polském kabátu je film autentický až na dřeň! 8/10. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Tomek Komenda-bum,bác,25 let za vraždu kterou nespáchal a to jen proto,že vyšetřovatelé 3 roky nemohli najít pachatele násilného činu a tak se jim tento mladý muž hodil jako obětní beránek,který se po gestapáckých metodách výslechu nakonec přiznal.Chudák,vůbec si nedomyslel ty následky,ale polská justice je v mnoha případech stejná jako ta česká a to nejen v těch omylech,ale i v přístupu k vyšetřování(Kajínek by mohl vypravovat).Tomek Komenda horko težko po odsouzení proplouvá vězeňským prostředím,protože s puncem prznitele není mezi spoluvězni vůbec oblíben.Několikrát je mu zamítnuto podmínečné propuštění,ale k jeho pozdnímu štěstí se na scéně objeví horlivý policista,který v tomto případu objeví mnoho nesrovnalostí a spojí se i se dvěma prokurátory a společně vykročí proti celému právnímu systému.Nakonec se jim podaří dosáhnout Tomkova propuštění o 7 let dříve než mu skončí trest a potrestání pravých pachatelů.Herkulovská chvályhodná práce,ale copak může někdo vězni který byl zavřený neprávem vrátit ty ztracené roky?Nikdy už pak nebude nic jako dřív a ani odškodnění které Tomek nakonec vysoudil mu nemůže vykompenzovat tu vězeňskou bezmoc.Je to hodně silný film podle skutečné události. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi chybí ten pocit silné jistoty, že zavřeli nevinného. V Présumé coupable jsem ji měla, Alainovi jsem od začátku fandila a bála se o něj. Tomkovy útrapy jsou jiné, sterilnější, méně diváka bolí, i když záběry jsou zde možná drastičtější, ale v tom to není. Tomek nebojuje, trpně snáší všechny rány osudu, čímž značně ztrácí mé sympatie. Možná je Komenda i v reálném světě takový pasivní, nevyvolávající emoce, ale ve filmovém světě bych ho chtěla alespoň trošku jiného, chtěla bych, aby mě jeho osud drtil, abych s ním sdílela útrapy, chtěla bych vnímat každý jeden den, který promarnil ve vězení, jenže to mi filmový Tomek neumožňuje. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)
  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama