Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nejak ma táto, akože myšlienková "fajtovačka" rádobého hrdinu, ktorý oponuje všetkým a všetkému mimo jeho ideály - minula. Asi som sa "prebojoval" do filmového stereotypu. Poslednú dobu (neviem, čo mi šmykol "remeň") som siahal na samú vojnovačku, a tak ma zrejme už tie "očakávané" deje v rámci žánru nijak nedojímali. "Končím, prepínam .. ", je čas na "Jozefínu Mutzenbacher". ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Taková malá simulace na válku typicky po americku. Chlapci si hrají na vojáčky a na hrdiny a hledají sebe sama, i své možnosti. Některým iluze splaskla jak bubble gum, jiní se přizpůsobili nebo se o to aspoň snažili. V každém uzavřeném prostoru se najde všivák, podvraťák nebo práskač, který kope kolem sebe a plive jed. Ale každý je něčí hodný syn a touží po uznání a pohlazení. Zvlášť když se dá na cestu, odkud není návratu. Výběr Colina je trefa do černého - přesně ten týpek, kterému nikdo neodolá, i sebevětší tvrďák nakonec změkne. :-) Matthew Davis mu byl moc dobrým sparing partnerem. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že rámec filmu neměl přesáhnout hrací plochu, jako bych stále cítíla vůni hamburgerů a hot dogů. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Schumacher má filmy všeho druhu. Počínaje těmi nezapomenutelnými (Volný pád, Telefonní budka), přes ty dobré nebo průměrné, do kterých bych zařadil i Tábor tygrů až po ty, mírně řečeno, méně povedené. Tábor tygrů je rozhodně zajímavým pohledem na výcvik amerických jednotek pro válku ve Vietnamu, ale časem pomalu upadá do stereotypu a už nebaví tolik jako na začátku. Mezi nejsilnější stránky filmu patří určitě vynikajicí Colin Farrell a skvělá "akční" kamera, mezi ty slabší stránky řadím nepříliš záživný příběh, mizivou atmosféru a nevýraznou hudbu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tvrdá príprava vojaka na vojenské prostredie. Ukazuje nám čo všetko sa môže diať a deje vo vojenských výcvikových centrách. Vojaci si tu prechádzajú životnou skúškou. Bozz, ktorého stvárnil Colin Farrell je vojak, ktorý má výborne naštudované vojenské zákony a pomáha svojim kamarátom dostať sa z výcviku domov k rodinám. On však stále zostáva a provokuje svojím správaním nadriadených, ktorých dovádza k šialenstvu. Myslím, že režisér až príliš "tlačil na pílu" a celkový dojem bol nerealistický. Preto film radím medzi priemer. Kto chce vidieť skutočnú klasiku, nech sa radšej pozrie na Full Metal Jacket. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell. Pro tohoto irskýho týpka mám prostě slabost. Slovo "přehrávat" je u něj neznámým pojmem, je naprosto přirozený a uvěřitelný, jakoby se pohybovat před kamerou byl naprostý "piece of cake". Svým výkonem hodně zvednul kvalitu Schumacherova snímku, ale ten sám o sobě má i jiné přednosti. Především kvalitní příběh o nepodajném rebelantovi, který "nepotřebuje tu zasranou armádu a tu zasranou válku" a který se vyzná ve všelijakých nařízeních a právnických kličkách v zákoně, které umožňují při správném použití vyjebat s vojnou. Sice bych v závěru uvítal, kdyby z Farrellovy osoby při jednom zlomovém okamžiku scenárista neudělal úplného Mirka Dušína, což by z něho učinilo ještě životnější postavu, ale jinak bez námitek. Celý film se vine především v konverzační rovině se skvěle napsanými dialogy, kdo by čekal nějaké bojové scény, nedočká se. Předností je i syrové, místama jakoby dokumentaristické pojetí snímku, podpořené zajímavě roztřesenou kamerou a ruku v ruce s obrazovou střídmostí se ukazuje známá skutečnost, že nízký rozpočet Schumacherovi velmi svědčí :o). Mimochodem, jen tak pro zajímavost, Tigerland běžel v USA v pouhých pěti kinech a za tři měsíce promítání utržil 139 tisíc dolarů. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Colin Farrell za svůj hvězdný výkon získal cenu pro nejlepšího herce od Bostonské společnosti filmových kritiků. (JARDAHONDA)
  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama