Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jedna epizodka z vietnamské války, která je oproti válečným velkofilmům mnohem komornější, přesto chytí za srdce a zanechá v divákovi dojem. Dokonale kladný Michael J. Fox versus dokonale záporný Sean Penn + ti, kteří se nevzepřou, případně násilníka kryjí. Film nemá tolik obětí ani postav, jak bývá obvyklé, zločin vůči jedinci se může zdát banální ve válce, kde umírali lidé po tisících. Nicméně zobrazené zbytečné a kruté násilí vůči jediné ženě působí jaksi osobněji, zrovna tak šikana je téma, které se spousty lidí úzce dotýká. Poselství je až jednoduše jasné, a přestože tento film není monumentální ani kultovní, patří k mým oblíbeným ve válečné tématice. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Obete vojny sú takým typickým predstaviteľom De Palmovho filmového remesla. Nie je to zlé, ale mohlo to byť omnoho lepšie. Zase neprekročil svoj tieň. Nosná téma je tu síce pomerne zaujímavá a snaží sa jej venovať realisticky, ale prišlo mi to povrchné a hala-bala odbité, rozhodne sa so psychológiou jednotlivých postáv, hlavne toho udavača, mohol pohrať viac. Tiež tomu chýbal dramatický šmrnc a chcelo to aj trochu viac pritlačiť na emócie diváka. Z toho dôvodu som sa na konci cítil tak akosi neurčito, bolo mi jedno, ako sa to uzavrie, ako keby koniec vyznel do stratena. 70/100 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak říká moudro poněkud prostoduchého lovce komunistických špiónů ze seriálu MASH, plukovník Flagga: „Bez války by jste nevěděli, co je to mír.“, ale vykládejte to jejím obětem, co nezemřeli v khaki uniformě při plnění rozkazu.. Morriconeho naléhavá hudba mistrovsky stupňuje drama o zachování lidského rozumu v nelidských podmínkách až do úžasné poslední půlhodiny, kdy se DePalma ukázal mnohem silnější v kramflecích než před tím ve vietnamské džungli. Maličký M.J.Fox exceluje a já mu toho dobrosrdečného humanistu uprostřed pekelně zelené tortúry bezmezně věřím. Spravedlnost slaví nakonec vítězství, ale kolik takových případu jejím sítem ve válečných konfliktech proklouzne a nad kolikati, a to je ještě horší, přivře ta mrcha s váhami a mečem své slepé oči..? ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

De Palmove kolážovité zábery, Morriconeho hudba a Pennov temperament. To sú faktory, ktoré robia z Casualties of War podstatne viac než len ďalší film o vojne vo Vietname. Jediné, čo mi možno kazilo dokonalý zážitok, bol záverečný umelý pokus o katarziu v podobe rozhovoru s Vietnamkou (?) v súčasnosti, naväzujúci na začiatok (čo robilo vlastne z celého deja uprostred flashback). "You had a bad dream, didn’t you? Yes. It’s over now, I think." Trochu silené, veď uznajte. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Oběti války jakoby měly tři části - nudnější úvod, jako vystřižený z jakýhokoliv filmu o Vietnamu, skvělou prostřední část a trochu rozvleklý a ne moc výrazný konec. Myšlenka příběhu byla ale dost zajímavá. Herecký výkony byly skvělý, pro mě byl největší hvězdou Sean Penn. Hudba byla taky dost dobře depresivní. Rozhodně to není nejlepší film o Vietnamské válce, a už vůbec ne nejlepší de Palmův film, ale pořád se na to dívat dá. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film vyhrál v roce 1990 Cenu míru v kategorii politické společnosti. (Monco)
  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)

Reklama

Reklama