Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Madison 

všechny recenze uživatele

Nejde síce o žiadne veľkolepé vylodenie v Normandii ani o extrémne brutálnu vojnu v Somálsku, Wallace k nadpriemernému filmovému zážitku nepotrebuje hektolitre krvi a lietajúce končatiny, naopak. Vystačil si s americkým patriotizmom, sentimentom v zákutiach domova, zatiaľ čo vo Vietname si divák od neustálych akčných bojov a strelieb (s minimom krvi) nemá šancu vydýchnuť. Vojnové filmy nevyhľadávam a ani ich nemilujem, preto Údolie tieňov hodnotím nezávisle od iných, kvalitatívne lepších vojnových snímok. Nevadí mi americké vlastenectvo s množstvom veľavýznamných fráz, nevadí mi americká vlajka, vznešene povievajúca pred kamerou, nevadí mi patetizmus a ani plačúce manželky... Pochváliť musím razantného Gibsona, ktorý nesie väčšinu filmu na svojich pleciach - je znamenitý. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek, na kterém mi vadilo typicky přehnané americké vlastenectví (po kolikáté už?). Příběhově film má do určité míry co nabídnout, ale to zastiňuje spoustu syrové a realistické akce (napalm do vlastních řad byl opravdu hustý). Bohužel jsem velmi postrádal psychologické vykreslení postav a trochu přesvědčivější terén (ne, že by byl špatný, ale mohlo to dopadnout lépe) pro vykreslení Vietnamu. Hercům nemám co vytknout, v rámci možností zahráli obstojně. Randall Wallace má poměrně nápaditou režii, ale v porovnání s Coppolou, Scottem nebo Stonem bohužel neobstál. Moc mě potěšilo závěrečné jmenování vojáků, kteří padli u X-Ray a jímž je tenhle film věnován.....3,5 hvězdičky. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vždy je krásně vidět, na které filmy přispívala americká armáda a které se musely obejít bez jejího "chrabrého" dohledu na scénář. Údolí stínů není nic jiného, než ubohá propaganda Boha, křesťanství a Ameriky, pouze je vše podáno skrze dobrou válečnou akci. Četa je stále nepřekonaná. 40% 27.04. 2010 ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu měl svou první výraznější roli Jon Hamm (kapitán Matt Dillon), který v době, než ji získal, vážně uvažoval, že ukončí svou hereckou kariéru. (NIRO)
  • Francouzského vojáka, troubícího na poplach v úvodní scéně, a následně zastřeleného, hrál syn režiséra Randalla Wallace. Melodie, kterou troubí, byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou (ČSFD)
  • Celkem bylo natočeno 150 hodin filmového materiálu. Tvůrcům trvalo 6 celých dní jen tento materiál zhlédnout. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama