Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (28)

  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)
  • Mel Gibson (Hal Moore) si zavzpomínal na svou přípravu na roli: "Jel jsem do pevnosti Benning, abych trénoval střelbu a všechny možné vojenské věci. Naučili mě tam, jak rozebrat a zase složit M-60 a M-16, a střílel jsem ostrýma do terčů... no a v jednu chvíli se kolem mě při té střelbě motali dva generálové - generál LaMoin, současný velitel pevnosti, a generál Moore, který jí velel, než odešel do výslužby. Takže jsem měl na každé straně jednoho generála a jenom jsem nevěřícně zíral, jak se ti pánové hádají, jak mám vlastně z toho samopalu střílet. Jestli s lokty dole nebo nahoře! Řekl bych, že to bylo poprvé v histori, co dva generálové zároveň někoho učili střílet z em šestnáctky a navíc se u toho pohádali." (NIRO)
  • Ve filmu měl svou první výraznější roli Jon Hamm (kapitán Matt Dillon), který v době, než ji získal, vážně uvažoval, že ukončí svou hereckou kariéru. (NIRO)
  • Tehdy osmapadesátiletý Sam Elliot (nadrotmistr Basil Plumley) prošel před natáčením zcela bez problémů a bez sebemenších námitek náročným výcvikem spolu s ostatními, o desítky let mladšími herci. (NIRO)
  • Opravdový Joseph Galloway (ve filmu Barry Pepper) film pochválil, ale z jeho promítání odešel. Řekl k tomu: "Měl jsem o těch věcech noční můry šestatřicet let. Nepotřebuju je vidět znovu." (NIRO)
  • Žluté nášivky s koňskou hlavou a černým pruhem na uniformách amerických vojáků, včetně velícího důstojníka Moorea (Mel Gibson), jsou 1. divize kavalerie (1st Calvary Division). Ve filmu je několikrát zmíněn generál Custer, známý pro prohranou bitvu 7. kavalerie u Little Bighornu v roce 1876. 7. kavalerie byla začleněna do 1. divize kavalerie v roce 1921 jako 7. pluk (7th Cavalry Regiment, 1st Calvary Division). Byli to právě vojáci 7. pluku 1. divize kavalerie, kteří svedli bitvu v údolí Ia Drang v roce 1965. (Josef.Svejk)
  • Film vznikl podle vzpomínkové knihy "We Were Soldiers Once… And Young" generálporučíka ve výslužbě Harolda G. Moorea (ve filmu Mel Gibson) a válečného zpravodaje Josepha L. Gallowaye (Barry Pepper), jenž se skutečné bitvy zúčastnil jako pozorovatel. Oba autoři se na snímku podíleli jako odborní poradci. (ČSFD)
  • Režisér a scenárista Randall Wallace koupil filmová práva za své vlastní peníze, aby měl při natáčení volnou ruku a nikdo mu do práce nemluvil. (jenik71)
  • Nášivka, kterou nosí vojáci ve filmu na levém rameni, je bílá hvězda s vyobrazeným idiánem. Znak užívala už 2. pěší divize, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně. V současnosti je tento znak využíván hokejovým klubem HC Škoda Plzeň. (karda1)
  • Vrtulníky, které dopravují jednotky 1. kavalerie na bojiště, jsou UH-1 Iroquois, které dokázaly přepravit až 10 vojáků. (Steewe)
  • Po třech týdnech natáčení ve Fort Benning se společnost přemístila do Fort Hunter Liggett do střední Kalifornie, která představovala filmový Vietnam. Výtvarník Tom Sanders, který mj. pracoval také na filmech Statečné srdce (1995) a Zachraňte vojína Ryana (1998), strávil několik dní s autory knižní předlohy Halem Moorem (ve filmu Mel Gibson) a Joem Gallowayem (Barry Pepper), a použil jejich informací, jejich autentických filmů ze skutečné bitvy a jejich fotografií, aby našel exteriéry, podobající se titulnímu Údolí stínů (tedy Ia Drang). (Taninaca)
  • Herci strávili dva týdny před produkcí ve Fort Benning v Georgii, kde Mooreova (ve filmu Mel Gibson) letecká jednotka v roce 1965 absolvovala výcvik. Den před začátkem produkce zorganizoval Randall Wallace bohoslužbu za ty, kteří přežili bitvu v Údolí stínů i za herce a štáb, kteří budou vyprávět tento příběh. (Taninaca)
  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)
  • Všichni žijící vojáci První kavalerie, kteří se zúčastnili bitvy ztvárněné ve filmu, byli pozváni na speciální předpremiéru. (ČSFD)
  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)
  • Pro scény s letadly A-6 Intruder jsou použity záběryl z filmu Let vetřelce (1991). Bylo to nutné kvůli tomu, že několik let před natáčením Údolí stínů byla zbývající A-6 Intruder vyřazena z provozu. (ČSFD)
  • Melodie, kterou v úvodní scéně troubí francouzský voják byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou. (ČSFD)
  • Francouzského vojáka, troubícího na poplach v úvodní scéně, a následně zastřeleného, hrál syn režiséra Randalla Wallace. Melodie, kterou troubí, byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou (ČSFD)
  • Keni Thomas, který si zahrál malou roličku seržanta, bojoval v roce 1993 v Mogadišu v bitvě, podle níž byl natočen film Černý jestřáb sestřelen (2001). (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama