Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočený válečný snímek. Převážná část filmu je jen o akci a nemá nějakou hlubší myšlenku ale jako akční podívaná funguje skvěle a to hlavně díky dobře natočeným a docela krvavým bitevním scénám. Jinak postavy jsou strašně ploché a atmosféry film také moc nepobral. Prostě jen střelba a výbuchy. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nuda. Bylo to pro mě trošku utrpení, protože se mi zdálo, že se režie až moc snaží zasáhnout naše city..když se to povede, ok, ale když ne, je z toho člověk znechucený a pak už to jde jen z kopce. Bohužel si nedokážu ani vzpomenout na nějakou památnou scénu. Gibson je ok, úlohu čestného vojáka zvládl, ale zbytek nestojí už moc za řeč. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Válka ve své absolutní nahotě. Jestliže se zpočátku člověk pousměje nad výroky: dobrý den, pane - jak víte, že bude dobrej?, hezké ráno, pane - ste snad k...a rosnička? či jestli mi někdo z vás řekne dědo, je po něm, tak později už následují čirá jatka plná hrůzy, smrti a utrpení. Snad nejsilnější je to ovšem ve scéně, kdy čerstvé vdovy dostávají telegramy. Osobně mám raději (dá-li se to tak říci) Olověnou vestu či Nyní apokalypsa, ovšem pořád koukatelnější než masakr Černý jestřáb sestřelen, který sice není z Vietnamu, ale zobrazuje jen bohapusté zabíjení. A když jsme u amerického vlastenectví, stále a vždy a poněkolikáté si říkám, že trocha by ho našemu národu neuškodila... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Nick Glennie-Smith: 1. For You - Johnny Cash/Dave Matthews [4:58] ,2. Some Mother's Son - Carolyn Dawn Johnson [4:22] ,3. Fall Out - Train [6:53] ,4. Soldier - Steven Curtis Chapman [4:38] ,5. Good Man - India Arie [3:33] ,6. The Beautiful - Five For Fighting [5:49] ,7. My Dear Old Friend - Mary Chapin Carpenter [2:42] ,8. I Believe - Tammy Cochran [3:17] ,9. The Widowing Field - Jars of Clay [4:15] ,10. Not So Distant Day - Jamie O'Neal/Michael McDonald [3:39] ,11. Didn't I - Montgomery Gentry [3:42] ,12. The Glory of Life - Rascal Flatts [4:24] ,13. Sgt. McKenzie - Joseph Kilna McKenzie [4:39] ,14. The Mansions of the Lord - USMA Glee Club and Voices [6:32], ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"My, kteří jsme viděli válku, její obraz nikdy nepřestaneme vidět. V tiché noci budeme navždy slyšet výkřiky. Tohle je náš příběh, byli jsme vojáci a byli jsme mladí." Film mnoha rozporů. Na jedné straně je tu tradičně hodně dobrý Mel Gibson v roli tak trochu "tatínkovskýho" velitele praporu, krásná surovost některých vojenských záběrů (třeba scéna s ohořelým vojákem nebo vyplachováním krve z vrtulníku byla úžasná), nechybí ani trochu vtipu. Jenže co prostě nesnesu jsou záběry ve stylu: "Mel Gibson s povídá s vojákem, podvědomě si uvědomí, že pět metrů za ním stojí dva Vietnamčíci a chtějí ho zastřelit, otočí se, sejme je a vklidu si povídá dál". Nebýt podobně trapných okamžiků hodících se spíš do akčních komedií nebo parodie, mohl to být výborný film. Takový pohled na to, že válka většinou nepřinese nic jiného než spouty mrtvých. "Nikdy si to neodpustím." "Co, pane?" "Že mí muži... že mí muži zemřeli, a já ne." Lepší tři hvězdičky. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Pro scény s letadly A-6 Intruder jsou použity záběryl z filmu Let vetřelce (1991). Bylo to nutné kvůli tomu, že několik let před natáčením Údolí stínů byla zbývající A-6 Intruder vyřazena z provozu. (ČSFD)
  • Keď americký vojak vietnamského pôvodu leží a kričí, dvaja vojaci ho idú odniesť do vrtuľníku. Joe Galloway (Barry Pepper) ho chytá za nohy, kde má vyhrnuté nohavice, a strháva mu spálenú kožu. O chvíľu neskôr, keď ho nesie do vrtuľníku, nohavice má stiahnuté až po členky. (speedy7929)
  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama