Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po nezbytné úvodní půlhodince už se Údolí stínů nepřestane otřásat duněním střelby, výbuchů a křikem bojovníků na obou stranách pomylsné barikády. Randal Wallace přichází se standartně nasnímaným a ploše pojatým válečným kouskem, u nějž je důležité, že tam neustále něco střílí, hraje posmutnělá vojenská hudba a Mel Gibson s přehledem zvládá úlohu statného muže na svém místě. Starosti o věrohodnost exteriérů, vnitřní sdělnost a schopnost pohltit diváka jdou stranou. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Válka ve své absolutní nahotě. Jestliže se zpočátku člověk pousměje nad výroky: dobrý den, pane - jak víte, že bude dobrej?, hezké ráno, pane - ste snad k...a rosnička? či jestli mi někdo z vás řekne dědo, je po něm, tak později už následují čirá jatka plná hrůzy, smrti a utrpení. Snad nejsilnější je to ovšem ve scéně, kdy čerstvé vdovy dostávají telegramy. Osobně mám raději (dá-li se to tak říci) Olověnou vestu či Nyní apokalypsa, ovšem pořád koukatelnější než masakr Černý jestřáb sestřelen, který sice není z Vietnamu, ale zobrazuje jen bohapusté zabíjení. A když jsme u amerického vlastenectví, stále a vždy a poněkolikáté si říkám, že trocha by ho našemu národu neuškodila... ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Le Massacre... by si zasloužil lepší scénář. Přitom stačilo jen pár věcí vypustit. Úvodní likvidace francouzské jednotky je skvělá. Stejně tak jsou výborné bitevní scény v druhé půlce filmu, mají ten správný nádech reality a ze spálených položivých vojáků vám bude mizerně. Zamrzí ta nevyrovnanost s vysloveně patetickými hláškami, kde se s hrdostí umírá za vlast. O Vietnamu natočiili mnohem lepší filmy. Bajonety nasadit! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

na Slovensku v TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +herci jako Chris Klein a Barry Pepper v čele s Melem Gibsonem, hlavně mě zaujaly jejich postavy, dobrá ústřední melodie, je to pěkná mela -zas ten patriotismus a zas chce poukázat na zbytečnost války/// Úvodní masakr celkem slušně naladí (velmi dobrá scéna), potom následuje chvilka klidu aby mohla nastat ta pravá bouře. Před pouří snímek působil lehkomyslně, asi tak jak bych si připadal já jako voják, když bych šel do Větnamu. No následně bych ale rychle vystřízlivěl. To mi připomíná, že napalm je fakt sviňa. Film má jinak celkem solidní spád. Takže nudit by ste se neměli. Určitě to není mistrovské dílo, ale jako další válečný film do řady se to dá. Navíc je v tomto filmu dost zapamatovatelných scén, což se počítá k dobru./// Celkem 74%/// ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Prumerny titul snazici se prizivit na vlne oblibenosti valecnych filmu, kterou zapocal Saving Private Ryan. Bohuzel trpi castym jevem americke produkce - omletymi patriotyckymi klise bez radne hloubky a emotivne plochymi scenami. Mel Gibson snad v nejhorsi forme, v jake jsem ho videl. Opravdove zklamani, Vietnam je uz proste pase..... ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)
  • Keni Thomas, který si zahrál malou roličku seržanta, bojoval v roce 1993 v Mogadišu v bitvě, podle níž byl natočen film Černý jestřáb sestřelen (2001). (ČSFD)
  • Ve filmu měl svou první výraznější roli Jon Hamm (kapitán Matt Dillon), který v době, než ji získal, vážně uvažoval, že ukončí svou hereckou kariéru. (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama