Reklama

Reklama

Kosmos: Možné světy

(seriál)
  • USA Cosmos: Possible Worlds (více)
Trailer

Epizody(13)

Obsahy(1)

Uvědomíme-li si nezměrnost času i prostoru, musí existovat bezpočet světů a nekonečno příběhů. Vydejme se na cestu poznání a nahlédněme do časů minulých i nadcházejících. Poodhrňme roušku tajemství a budoucnosti. (National Geographic)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ani druhý (třetí) Cosmos neutěší všechny pokročilý space geeky, chytráky a šprty fyziky, je určen dospělým stejně jako pro děcka, ale čím mi tato celá série imponuje a čím hlavně vyniká, je její emotivní náboj, apel na lepší civilizaci a upřímný úžas nad existencí. Právě ve smyslu "feel-good" a jako inspirace je k nezaplacení. Tyson skvělý průvodce, top grafiky a animace, vychytaný kosmický kalendář, řada hezkých příběhů z dějin vědy, super koncept World's Fair 2039 úplně na závěr. <3 ()

Reklama

majsha 

všechny recenze uživatele

Dokument, který ve vás vzbudí obavy, ale i naději. "Sny jsou jako mapy...bez nich nikam nedojdeme...2031: Fúzní reaktory pohánějí celou Paříž jednou lžičkou vody. 2033: První překlad písně Plejtváků Obrovských. Zuří! 2035: Amazonský deštný prales se ztrojnásobil. 2037: Poprvé od roku 1966 - žádný nový ohrožený druh. 2040: Desátý uhlíkový kolos postaven v Kapském Městě. 2042: Poslední spalovací motor věnován muzeu. 2045: Polární ledovce rostou. 2047: Měkkýši, kteří se živí plasty významně pomáhají s čištěním oceánů. 2050: Průměrná teplota Země se vrátila na hodnoty začátku 20. století. 2055: Paralelní reality existují. 2060: Voda z řeky Gangy je pitná. 2075: Ozonová vrstva je zcela obnovená. 2080: Zotavení z industriální revoluce." ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s první sérií zbytečně rozplizlé. Skoro jako by tvůrci plánovali jen jednu sérii, vyplácali všechny nápady, a pak někdo viděl, že se to dobře prodává, a vynutil si další? ;) Jinak si nedokážu vysvětlit, že tentokrát místo vesmíru řešíme jednou dobu kamennou, pak mytologii a náboženství, pak zase pěstování obilí v sovětském svazu (!!!)... Přitom natočené je to opět skvěle, triky jsou jak z blockbusteru od Marvelu a NdGT si to užívá. Škoda. Přitom témat by v astronomii a kosmologii bylo ještě dost, ale pak by to asi už nebylo tak pěkně přístupné pro všechny. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Je nutno si uvědomit, že pod pojem kosmos lze zařadit úplně cokoli. A divák z principu čeká, že se seriál bude věnovat převážně tomu vnějšímu vesmíru, což se tu dost často neděje. Tomuto zklamání rozumím a velice podobně, jako v předchozí sérii, jsem si i já posteskl, že bych raději, aby se tvůrci věnovali více astronomii a ne třeba komunikaci včel (ale i to ve finále bylo zajímavé). Jediné, co mě moc nebavilo, byly časté historické vsuvky a to především kvůli ne až tak záživné 2D animaci. Naštěstí ale ty zajímavější momenty (fyzika, chemie a astrofyzika) převažují a na rozdíl od Spacetime Odyssey se tvůrci nebáli přitvrdit a jdou mnohdy daleko více do hloubky. Za vrchol osobně považuji epizody týkající se světla a chování fotonů, o elementárních částicích a kvantovém vesmíru. Stále se ale drží v mezích stravitelné populárně-naučné zábavy, kterou pochopí i průměrně inteligentní chujko, jako jsem já. V této sérii navíc kladou tvůrci důraz na něco, co mi minule tak trochu chybělo: emoce. Foootage z Cassini-Huygens mise za tónů Experience od Ludovica Einaudiho musí dojmout opravdu každého. Ale i obecně. Ta fascinace vědou, poznáním, inteligencí, ale i lidskou představivostí. To vyzařuje z každého dílu a z každého slova, které Neil deGrasse Tyson pronese. Nejhlubší poklona všem vědcům a vizionářům, kteří i přes těžkosti své doby neztratili zápal a víru v objevování neznámého a znovu a znovu pokořovali nejzazší hranice lidského chápání. To vše vrcholí v krásně utopickém finálním dílu, který už sice nic moc dalšího z dokumentárního hlediska nepřináší, ale vyvolá přesně ty správné emoce a položí přesně ty důležité otázky. Kdo vlastně jsme, kým se chceme stát a aktuálně to nejpalčivější: jak chceme zachovat náš modrý domov v neporušeném stavu i pro následující generace nejen lidstva, ale i všeho živého? Tik tak, ale stále ještě není pozdě. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama