Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

chimeracerberus 

všechny recenze uživatele

Nechápem, prečo sa jedná o takto veľmi “zabudnutý“ seriál. Je úplne jedno ktorou časťou seriálu začnete, lebo v každej sa rozpráva o inom. Mňa na prvý pohľad zaujala počítačová grafika. Bola tak názorne jednoduchá, ale pritom tak dejovo prispôsobená, že by som si asi len ťažko vedel predstaviť Slnko, ako pred skonaním svojho života pohltí zem. Ale aby ste si nemysleli, že je všetko v tomto seriáli počítačové. Nájdete tam princípy strojov, ktoré napodobňujú vesmír u nás na zemi. Ako príklad spomeniem tokamak, alebo simulátor magnetického poľa zeme s tekutým jadrom. Všetko to je vysvetlené spôsobom, ktorý podľa mňa pochopí každý. V každom diely Vás nútia rozmýšľať nad našou existenciou a aká veľká súhra náhod stvorila našu Zem. Po prebratí všetkých týchto myšlienok som sa rozhodol nasledovne: HUDBA:7/10 * ORIGINALITA:8/10 * LOGICKOSŤ:10/10 * DEJ:10/10 * EFEKTY:9/10 ()

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásné. Informace srozumitelně, svěže podané. Dabing tu vyjímečně dobře sedí a celých 40minut sedím a kochám se. Samozřejěm tam jsou i všeobecně známé věci, ale všechno je tak hezky, laicky vysvětlené, díky tomu to nevyvolává dojem nedosažitelného, ale pěkně pomalu nabaluje znalosti a necíte se přehlceni. Dokreslující hudba je příjemná. ()

Reklama

Selixinho 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Ve všech případech, kdy jsem zaregistroval nějaké to slůvko, kterému jsem nerozuměl, v následující scéně bylo hned detailně vysvětleno a já tak mohl vstřebat veškerou tu vědu a výzkum. Opravdu podrobná výprava od začátku ničeho až po stále rozpínající se vesmír. To musíte vidět, doporučuji všem. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díly o Velkém třesku a černých dírách, na další už jsem neměl žaludek. Jen stručně, abych neopakoval výstižné komentáře kirmakX6on a zelvopyr. Tvůrci se vyžívají v katastrofických animacích, s velkou pompézností předkládají vědecké závěry a nevědecké domněnky, které budou nové snad jen pro žáky základní školy, a s vysvětlováním se téměř nenamáhají. Takový dokument dělá skutečné vědě, která je založená na kritickém hodnocení výsledků, medvědí službu. Jediné, co mně zaujalo, byly probíhající a plánované astronomické projekty. Někteří vědci jsou zkrátka prodejné děvky a za peníze půjdu sdělovat svoje moudra i do seriálu této úrovně. Proto jsem vždy oceňoval vědce, kteří s podstatně nižšími prostředky dokáží tvořit nepoměrně kvalitnější dokumenty: http://www.sixtysymbols.com/ Pro srovnání: v pět videích o černých dírách o celkové délce 47 min (odpovídá délce jednoho dílu seriálu) stačili autoři vysvětlit vznik černých děr (Schwarzschildův poloměr), srážku černých děr, evidenci pro jejich existenci, jejich vyzařování a aktuální pohled na pád do černé díry. Pohled na záření černé díry jako na analogii dynamického Casimirova efektu byl pro mne zcela nový. ()

doctor4war 

všechny recenze uživatele

Můžu hodnotit dokument po shlédnutí "zatím" několika dílů? Jsem unešen, nadšen z brilatnosti tohoto počinu. Na 100% perfektně odvedená práce. Jednotlivé díly jsou nabušené informacemi a dokonale vizuálně zpracovány. Čísla udávaná v každé epizodě jsou pro "normálního smrtelníka" absolutně nepředstavitelná. Fascinující obrázky vesmíru a snaha odvyprávět jak vesmír funguje ve všech souvislostech, řadí tento výjmečný projekt na samotný vrchol mého pomyslného žebříčku. Bravo. Žádný dokument mě takto nepohltil. 100% ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama