Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

sud 

všechny recenze uživatele

Sestřih dvou dílů z cyklu "30 případů majora Zemana" (Rukojmí v Bella Vista a Poselství z neznámé země). I když nepočítám ideologii (major Zeman je asi ta nejzarytější normalizační propaganda), film po režisérské stránce stojí za starou bačkoru. A to jej prosím natočil Jiří Sequens, který mistrně zvládl "Hříšné lidi" či "Atentát". Tuny nelogičností a hloupostí jdou ruku v ruce s hloupým dějem (například Jan Pohan střílí po Rudolfu Jelínkovi z pušky a vůbec ji nenabíjí). Jedna hvězdička za některé dobré herce. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Přestože pokládám celého Zemana za historicko-politický paskvil prvního řádu, nemůžu Bella Vistě upřít solidně vystavěnou zápletku a atmosféru Jižní Ameriky, v eře socialistického filmu, myslím, bezkonkurečně nejpřesnější (točilo se na Kubě). Hovory soudruhů kriminalistů jsou jen doplnkem k akci majora Hradce která má, hlavně díky Adamírovi, šmrnc (i když výklad šifranta Líra stojí taky za to) . Často si říkám, jak oddělit znechucení z propagandy nebo lži od ostatních složek filmu. Postupem času jsem došel k tomu, že pokud si u filmu nemumlám sprostá slova a neprocházím se po pokoji, budu se snažit vzít tyhle věci v potaz, ale nezapomenu se podívat na film i z jiných stránek. Celý Zeman je samozřejmě svinstvo, ale zkuste se podívat na Výstrahu nebo Botostroj. Anebo Bouřlivé víno, když jsme u toho, což je taková oblíbená legrácka s Menšíkem, ale nezadá si se Zemanovými tématickými díly. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud se v hodnoceni odprostim od jakehokoliv politickeho vnimani, tak predevsim ocenim to, ze v te dobe natocil nekdo film z tak exotickeho prostredi. Myslim, ze v osmdesatych letech to muselo zaujmout spousty lidi... Pak me jeste potesila Hana Maciuchova, kterou povazuji za jednu z nejkrasnejsich ceskych herecek a v tomto filmu ji to fakt sekne! Jinak si ale myslim, ze film byl dejove slaby, pro me az nudny a zaver filmu, kdy mjr. Hradec utika se mi zda, skoro jako z nejake italske komedie. Divat se na to da, ja uz to ale necham jinym:-)! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jako kriminálka je Rukojmí z Bella Vista mizerná. Žádné pátrání které by stálo za řeč se neprovádí. Československá policie všechny indicie a fakta jen tak zhmotňuje z řídkého vzduchu. Kritériím dobrodružného filmu odpovídá víc, i když hlavně díky exotickému prostředí Jižní Ameriky a těm několika akčnějším pasážím. Jiří Sequens tu odvedl slušnou práci, protože z naší kinematografie, tímhle žánrem nepolíbené mnoho rad načerpat nemohl. Výsledek sice není žádný Indiana Jones, ale na solidní průměr to film dotáhl vcelku s přehledem. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dílů Majora Zemana, toto je verze sestříhaná ze dvou dílů pro kina. Obsahuje vše, co je na Zemanovi dobré. Je patřičně dobrodružný. Hlavní postavou je ale Hradec, nikoliv Zeman(koneckonců, favorit žen byl vždy spíš on). Točilo se to na Kubě. Závěrečná akční sekvence je opravdu povedená. A scéna se šéfem šifrantů /kapitánem Hejdukem, kterého hraje Jiří Lír/, je opravdu nezapomenutelná. ("Kompjůtry nelžou. S tím se smiřte, soudruzi.") ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Most, ze kterého chtěla skočit Sachlová (Helga Čočková), se nachází v Praze na Císařském ostrově. Bar v hotelu Bella Vista je hotel Los Jazmines v údolí Viňales na Kubě. Natáčelo se také ve městě Rostock v severním Německu. (Cucina_Rc)
  • V čase cca 15:22 Zeman (Vladimír Brabec) říká Jirkovi Hradcovi (Rudolf Jelínek): „A co jsi vlastně dělal? Naposledy jsme se viděli ve čtyřiašedesátým, to už je osm let.“ Avšak tento díl se odehrává v roce 1970, tedy je to 6 let. (budivoj)

Reklama

Reklama