Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je krize a krize. Při té kubánské prvotřídní v roce 1962 řádil Magneto jak černá ruka, ale tady by se tváří v tvář imperialistické hrozbě ani nenajedl příborem. Naštěstí je tu Hradec. Jirka Hradec.. No s pravdou ven. Zatímco agentkami milovaný Roger Moore se zrovna chystal do vesmíru, Ruda Jelínek se jen potil jako prase v haciendě nacisty Adamíry. To nejednoho spolehlivého soudruha naštve, obzvláště, když máte ve službách jejího veličenstva StB povolení zemřít. A nebo nemáte..? Kdyby na závěr přiletěl na rogalu Honza Zeman a ze závěsného raketometu pokropil ty posluhovače CIA, šel bych s hodnocením ještě výš.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mlčanliví juhoamerickí strážcovia, jeden plešatý, druhý fúzatý, veľavýznamne hľadiaci na rukojemníckeho agenta ŠtB všade, kam sa len pohne. Už v časoch, keď v telke dávali iberoamerické epizódy seriálu Major Zeman, mi prišli oveľa charizmatickejší, tajomnejší a nevyspytateľnejší, než celý spojený kriminalisticko-eštébacky česko-slovenský zbor na čele s nervným debílkom Zemanom v otrasnom baloniaku. Tomu bolo od počiatku úplne jasné akurát tak to, že vražda bola spáchaná francúzákom. Dikcia verbalizácie tohto odhalenia a jeho celkový nasrato uponáhľaný výraz vyzerajú, akoby práve v behu vymyslel novú prevratnú metódu vyšetrovania zločinu. Túto nervnú etudku si trapák zemák v priebehu filmu niekoľkokrát v rôznych variáciách a situáciách zopakuje. No a pozor! Najväčšie odhalenie naservíruje ňiékto iný - slovenský čávo verejnej bezpečnosti predstavený Emilom Horváthom mladším v neuveriteľne krátkej a zároveň širokej kravate, s jeho výkrikom: "Heuréka!", prešifrovaným v reči detektívky do: "Morava je loď!!!". ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jako kriminálka je Rukojmí z Bella Vista mizerná. Žádné pátrání které by stálo za řeč se neprovádí. Československá policie všechny indicie a fakta jen tak zhmotňuje z řídkého vzduchu. Kritériím dobrodružného filmu odpovídá víc, i když hlavně díky exotickému prostředí Jižní Ameriky a těm několika akčnějším pasážím. Jiří Sequens tu odvedl slušnou práci, protože z naší kinematografie, tímhle žánrem nepolíbené mnoho rad načerpat nemohl. Výsledek sice není žádný Indiana Jones, ale na solidní průměr to film dotáhl vcelku s přehledem. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento film se velmi těžko hodnotí. Pokud si odmyslíme kontext, že je to díl ze seriálu o majoru Zemanovi, který přece jen není úplně košer, lze to vnímat jako na svou dobu povedený dobrodružný film. Ubližuje mu hlavně ta pitomost se sabotáží na lodi, která má poškodit dobré jméno výrobků ze "socialistického Československa". Jinak nacisté v Jižní Americe, to je téma frekventované i v "západní" kinematografii, to bych viděl jako v pořádku. Takže zaujatý divák to odsoudí už při úvodních titulcích, divák bez ideologických předsudků se může docela dobře pobavit. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem Rudolfu Jelínkovi fandil a považoval Rukojmího za zdařilý dobrodružný film. Naštěstí to už dneska vidím jinak. Estébácký svině, na jejichž objednávku Major Zeman vznikl a pod jejichž přísnou kontrolou probíhalo celé natáčení, si nezaslouží, aby jejich pomník někdo kladně hodnotil. Morálka je víc, než profesní um. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • V dodatečně dotočené scéně, která se má odehrávat někde v policejních garážích, je jasně vidět žlutobílé vozidlo Veřejné Bezpečnosti. Takto označená vozidla se však začala používat až o pět let později. Koneckonců na začátku filmu vidíme správné dobové vozidlo, modré s bílým pruhem. Taktéž na hercích v této scéně je zřetelně poznat, že jsou o nějaký ten pátek starší. (Scott67)
  • Hotel Bella Vista se ve skutečnosti jmenuje Horizontes los Jazmines a leží 2 km od Vinales na Kubě. (sator)

Reklama

Reklama