Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som už kedysi dávno videl, a to, že mi z neho v pamäti neostalo veľa, vypovedá aj o dojme, ktorý som si obnovil pri dnešnom sledovaní. Film má všetky znaky debutu. Je zmiešaninou zaujímavého námetu, vynikajúcej atmosféry vytváranej kombináciou nápaditej kamery a zvukov, napätia, ale tiež uťahanosti druhej časti filmu, keď už došli nápady a Mann sa začal správať veľmi nepravdepodobne. Aj keď prenasledovanie a ohrozovanie niekým, ktorého tvár, ani motív konania nepoznáte, nie je jednoduchým orieškom ani pre niekoho, kto nie je podpapučovým typom, akým bol Mann. Chváliť musím utajenie tváre a motívu konania vodiča kamiónu, ktoré dodáva filmu tajomný charakter a je podmienkou toho, aby divák nevnímal film ako napínavú naháňačku po arizonských cestách. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Parádní démonický náklaďák (Spielberg ale fakt neměl ukázat, že má řidiče) vs. nesympatický vyměklý středostavovský hrdina, který se musí přizpůsobit zákonu džungle. Nápaditá kamera a režie házejí jeden pěkný záběr za druhým, ale po mém někdejším nadšení mi to už dnes přijde natahované, pramálo napínavé a hrdina i rádio v autě otravní. Ale na televizák ze začátku 70. let solidní snímek a po zásluze nejslavnější z filmových "duelů v poušti". ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

To jsem jako náctiletý valil bulvy, takový napínák. S bratránkem jsme pak dlouhé dny žili ve světě Duelu, já byl starší a měl jsem větší Velamos, takže jsem byl záhadný kamioňák, on s menším Velamosem byl cesťák. Vždycky jsem mávnul, jako že je cesta volná a může jet a jak mě míjel, sundal jsem ho na zem. Roky jsem tenhle film neviděl, ale jasný plný knedlík za krásné vzpomínky z dětství. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi netypické Spielbergovo road movie. Kdybych jeho jméno neviděl v kolonce režie, tak bych ho pravděpodobně vůbec jako autora nehádal. To aby si vzal člověk lupu, aby v tomto snímku zaznamenal některé jeho autorské rysy. Každopádně hodně povedená záležitost, kterou nejvíce ocení jistě řidiči, kteří pravidelně absolvují dlouhé tratě. Skutečně řidičova nejdivočejší noční můra. Zároveň snímek skvěle funguje i jako podařená reklama na pevnost karosérií amerických aut. Lepší 3 hvězdy. Super záležitost, kterou dal Steven Spielberg určitě široké veřejnosti jasný signál, že jako režisér rozhodně stojí za pozornost. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

tak překvapivě dobrý film. Čekal jsem přeci jenom něco jiného. Tedy horšího, nedávno jsem viděl Rest stop a tak nějak jsem upustil od těhlech thrillerů, a navíc jsem se poměrně bál když tohle byl jeden z prvních větších Spielbergových filmů, ale nakonec to dopadlo výborně. Jak tady každej říká Spielberg měl skvělej nápad neukazovat řidiče, tahle věc totálně dopomohla utvořit atmosféru. Herec Weaver byl dokonalej a scéna v restauraci mi díky němu utkvěla v hlavě. Dobrý film. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Ve své biografii Steven Spielberg přiznal, že film je analogií jeho dětství. Byl slabý, bázlivý, samotářský a měl strach ze silnějších, kteří ho občas i ztloukli. (sator)
  • Když vyjede David Mann (Dennis Weaver) po své první zastávce u čerpací stanice, ukazuje tachometr jeho vozu 4 764 ujetých mil. Po úvodní honičce, která dle jeho vlastních slov trvala asi 25 minut (ve filmu tento úsek uplyne za cca 6 minut), ukáže záběr na palubní desku číslice 5 129 mil. Je opravdu nemožné, aby během této doby oba vozy ujely 365 mil. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama