Reklama

Reklama

Tma, světlo, tma

  • Československo Tma/Světlo/Tma (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1989, 6 min

Ejhle – vznikl člověk podle Švankmajera. Krátký animovaný film s typickými znaky mistrova díla. (Česká televize)

Recenze (73)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tma / Světlo / Tma jsem si z celé Švankmajerovi tvorby nechal až skora na úplný závěr. Jednoznačně jde o jeden z jeho nejpovedenějších kousků. Takový úsměvný postřeh: opět se mi potvrdilo že když pan režiser pracuje s pořádným flákem masa tak je z toho vždy veledílo. Tedy aspoň v jeho krátkometrážních věcech. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se odlišuji od všech, kteří tohle dílko hodnotili. Tak jako tak bych byl stručný, takže jen pár vět. Trochu nerozumím tomu, co má být tak zajímavého na šesti minutách, ve kterých neustále klepou, či spíše buší, na dveře různé plastelínová části těl. Někdo dole napsal, že tohle zaujme jak zpracováním tak tématem. Zpracováním - no dejme tomu, ale tématem rozhodně ne. A konec s penisem byl vůbec nejděsivější. Nejspíš nebudu nikdy fanouškem abstraktních děl, která jsou asi určena jen pro velké myslitele a ne pro obyčejné lidi. ()

Reklama

Cikinko 

všechny recenze uživatele

Masaker :D Perfektná myšlienka , zvukové efekty a záver. 3 najzákladnejšie / najnebezpečnejšie časti ľudského tela : mozog (rozmýšľať, tvoriť / všetko zlo čo sa tvorí v našej hlave), jazyk( dorozumieť sa s ľudmi, komunikácia / nadávať , šíriť klebety a podobne) a penis( toto snáď nepotrebuje koment xD ) . Všetci si v tomto kúsku nájdeme niečo, čo nás zaujme.Surrealizmus power :) ()

glaedrr 

všechny recenze uživatele

Na počátku byla tma, pak se začalo něco dít a ve světle stísněného pokoje se začal postupně tvořit z hlíny (připomínala mi tu, z které vyšly chobotničky z druhého patra) člověk. Ruce, nohy, oči, mozek, jazyk... všechno to spořádaně pochoduje do pokoje, samozřejmě vyjma penisu, který je nutno nejprve pořádně zchladit. Nakonec z toho překvapivě vznikne člověk. U většiny kratasů se dočkáte výrazné poenty. Tady se stane přesně to, naco vás snímek 7minut připravuje a přesto vás Švankmajer dostane. Z bezvýznamné hmoty se kterou jsem neměl nejmenší soucit se stane lidská bytost, dýchající člověk. Ten obraz mi vyrazil dech, připomínal mi mou vlastní smrtelnost, začal jsem k té hroudě něco cítit. Už mi nebylo jedno, kde se kousek hlíny připlácne, nebo ubere.Chtěl jsem, aby to v té chvíli skončilo a najednou světlo opět zhaslo...Vtipná, morbidní genialita na třetí!! ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Budiž světlo!" - 'cvak, cvak, cvak' - "Šéfe, někdo ukrad žárovku." Má to koule, v tomto případě doslova :-). Tma/Světlo/Tma patří k mým nejoblíbenějším dílkům českého režisérského velikána. Ze Švankmajerovy mozkovny opět srší nepřeberné množství nápadů dokonale převedených na filmové plátno. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama