Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bez Buty, síry na zápalkách, stojí Jendova Mazda na Špalkách. Na tuty.. Zachycení ducha času optikou letního parna, vnitřní svobody a někdy pozérské bezstarostnosti selhává v tom, co určuje cestu. V postavách. Tyhle mně byly tak volné, že kdyby to šlo, odvál by je vítr střešním okýnkem. Born to Be Mild.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jak málo někomu stačí ke štěstí. Když máte omlacený kabriolet a tři lidi k tomu, pak máte téměř jasně vyhráno. Bohužel tohle na mě neplatí. Z filmu byla cítit pohodička, ale to je asi tak všechno. Měla jsem pocit, že postava, kterou hrála Aňa Geislerová, utekla z blázince. Neumím si jinak vysvětlit její chování. To měl být jako výraz touhy po svobodě? Několikrát jsem při sledování sahala po ovládači, abych to přepla na něco jiného. Nakonec jsem to ze zvědavosti dokoukala. Ale stálo mě to hodně sil. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása, když třeba porovnám nízkorozpočtovou Jízdu s vysokorozpočtovým Akumulátorem 1 - mimochodem filmy z téhož roku (1994), proto taky to srovnávání -, tak musím říci, že u mě Jízda svou nenuceností vítězí na celé čáře. Co víc, otevírá se přede mnou jakožto dílo s potenciálem překreslit určité myšlenkové mapy. Tak kupříkladu, jak si někdo může pod spojením "česká letní komedie" představit Slunce, seno, jahody, tak já si napříště asi bude představovat Jízdu (přestože se nejedná o čistou komedii). Co se týče filmografie J. Svěráka, tak vedle Obecné školy a Kolji mě zřejmě právě pouze Jízda aktivizuje k opětovným projekcím (ještě jsem neviděl Kuky se vrací a Betlémské světlo), ostatně ani Aňa Geislerová se mně v žádné roli nelíbila víc (na Annu prostě nelze nemít crush). Last but not least Buty nikdy neznělo líp, teprve skrze Jízdu jsem zjistil, že je to vlastně dost slušná kapela. 80 % [dafilms]        ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nesmírně příjemná letní road movie, kterou jsem přivítal letošní léto. I po skoro 30 letech se jedná o nevyčpělou a zajímavou jízdu. Honza Svěrák vždycky uměl. Velice slušné herecké výkony (téměř) neherců. A Aňa Gaislerová, která bývala ve svém útlém věku nesmírně kjůt a v tomto snímku navíc musím ocenit způsob, jakým byla její postava napsaná a zahraná. Ta kombinace její skoro až dětské nevinnosti, pubertální hravosti a účelné sexuální provokace - to bylo velmi netradiční, zajímavé a svým způsobem v dané situaci i velmi sexy. V dnešním světě by podobná slečna skončila velmi brzy znásilněná a pohozená někde v příkopu u cesty. Také mě velmi bavilo společně s trojicí cestovatelů poznávat počátky samostatného českého státu. Zkrátka velice příjemně překvapivých 90 minut. [78 %] ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože není nic úžasnějšího než léto a prchavý okamžiky, kdy pociťujete sílu svobody, štěstí a opravdickýho života bytí tak moc, že kdybyste pustili volant a zabili se, je vám to fuk. Ještě, že ty chvilky bývají opravdu vzácný a vy si tak na konci, pokud to celý přežijete, můžete říct: "to byla jízda"... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Český lev 1994 za Kameru (Fr. A. Brabec) a Hudbu (R.Pastrňák). (M.B)
  • Poznávací značka Opelu Filipa Renče je přichycena v plastovém držáku. V záběru na zdemolované auto v závěru filmu již však značka přichycena držákem není. (Terva)
  • Radku Pastrňákovi přicházeli po jeho učinkování v Jízdě další herecké nabídky. On je ovšem odmítal, protože ho herecké řemeslo nepřitahovalo a víc ho bavila muzika. (Pierre)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama