Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To mi někdo vysvětlete... Jak se něco takového vůbec mohlo stát kultem? Šíleně ucourané, nechutně klidné, bez akce... K tomu ten hrozný Pastrňák, dřevo Špalek a mrcha Aňa, která navíc tentokrát ani nesouloží, potvora! Laik se diví, odborník žasne (a Cival taky – tím myslím tomu, že Aňa tentokrát nezalehla :-). Celkový dojem: to jen Honzík Svěráků a pár kámošů neměli o prázdninách zrovna do čeho píchnout a tak si radostně v českých luzích a hájích zablbli s kamerou a jedním otřískaným homemade kabrioletem. Moc díky za tenhle výlet! ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása, když třeba porovnám nízkorozpočtovou Jízdu s vysokorozpočtovým Akumulátorem 1 - mimochodem filmy z téhož roku (1994), proto taky to srovnávání -, tak musím říci, že u mě Jízda svou nenuceností vítězí na celé čáře. Co víc, otevírá se přede mnou jakožto dílo s potenciálem překreslit určité myšlenkové mapy. Tak kupříkladu, jak si někdo může pod spojením "česká letní komedie" představit Slunce, seno, jahody, tak já si napříště asi bude představovat Jízdu (přestože se nejedná o čistou komedii). Co se týče filmografie J. Svěráka, tak vedle Obecné školy a Kolji mě zřejmě právě pouze Jízda aktivizuje k opětovným projekcím (ještě jsem neviděl Kuky se vrací a Betlémské světlo), ostatně ani Aňa Geislerová se mně v žádné roli nelíbila víc (na Annu prostě nelze nemít crush). Last but not least Buty nikdy neznělo líp, teprve skrze Jízdu jsem zjistil, že je to vlastně dost slušná kapela. 80 % [dafilms]        ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Tři rozbouřené živly, které bych v reálném životě rozhodně nechtěl znát, ale ve filmu jsem je pozoroval až fanaticky. Všichni mě štvali, ale nálada, ve které se hned v prvních minutách snoubí hudba, léto, volnost, nespoutanost a hlavně devadesátky, měla navrch. V libovolném období před nimi nebo po nich by se z Jízdy pravděpodobně stal vyprázdněný kamarádský klip, takhle má i skoro po třiceti letech pořád co říct. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Road movie z českých luhů a hájů o českých luzích a hájích. Dva kamarádi koupí auto a jedou..a jedou..a jedou. Až narazí na zrzavou 'krásku' a pak jedou..a jedou..a jedou. K tomu všemu příšerný herecký výkon Radka Pastrňáka. Dvě hvězdičky za celkovou pohodu. A ta třetí? Za "Mám jednu ruku dlouhou.." přece. ;) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sverák si dal kedysi dávno za úlohu, že dokáže nemožné a natočí celovečerný český film za 1 milión korún. Podarilo sa mu to, otázka je, či sa dá natočiť za také peniaze aj plnohodnotný a kvalitný celovečerný film. Ak prižmúrime oči, tak áno. Lenže mojim veľkým problémom je hudba českej formácie Buty. Nikdy som z nich nebol na vetvy, ale odvtedy, čo som ich videl na jednom festivale, mám voči nim ťažkú averziu. Takže Honza Sverák odpustí iba priemerné hodnotenie. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Filmárom pomáhali aj ľudia, ktorí nie sú na plátne vidieť. Zamestnanci kaderníctva v Kardašovej Řečici ostrihali celý štáb počas jedného popoludnia. (Raccoon.city)
  • Radku Pastrňákovi přicházeli po jeho učinkování v Jízdě další herecké nabídky. On je ovšem odmítal, protože ho herecké řemeslo nepřitahovalo a víc ho bavila muzika. (Pierre)
  • Film získal na filmovém festivalu v Karlových Varech Velkou cenu. (Lynette)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama